TODA – Itt a 300. előadás!

2023. 01. 21.

Január 21-én immár háromszázadik alkalommal játsszuk egyik legszeretettebb és legnépszerűbb csecsemőszínházi előadásunkat, a TODÁt!

Büszkén mondhatjuk el, hogy a Kolibri Színház TODA – a csoda gyereknyelven című, 2005-ben debütált produkciója az első csecsemőszínházi  előadás Magyarországon.  

Török Ági, Tisza BeaSzívós Károly és Bodnár Zoltán közös alkotása a bölcsődék magyar népzenei világára építve, átváltozó, puha kockákat felhasználva született, és a világ minden táján sikert arattak vele. Az alkotók „a bábozás legmodernebb irányzatait és a babákkal való játék legősibb gesztusait ötvözik előadásukban” – olvashatjuk az elődás leírásában. Orosz Klaudia tervező bábjai egyszerű, geometrikus játékelemekből összeállíthatóak, és a nézők szeme láttára öltenek új és új formát a játék során. Az átváltozásokat énekhang és Novák János improvizált zenei kísérete teszi még változatosabbá.

TODA 300

Magyarországon a Kolibri Színház karolta fel először a csecsemőszínházi kezdeményezést, amelyet egy norvég író indított útnak, miután elveszítette hét hónapos kisbabáját.  “Úgy vélte, gyermeke nem jutott kultúrához, így nem lehetett teljes az élete. Ezért elintézte, hogy pályázatot írjanak ki olyan alkotásokra, amelyek a legkisebbeknek szólnak. Ma már Norvégiában a gyerekszínházakra jutó állami kiadások tíz százalékát csecsemőszínházra fordítják, a mozgalom pedig elterjedt az egész világon” – számolt be a csecsemőszínházi repertoár indulásáról Novák János, a Kolibri Színház igazgatója.

Az Európai Unió által 2003-2006 között támogatott norvég, francia, olasz, finn, dán és magyar összefogásból született Glitterbird – Art for the Very Young volt az első csecsemőszínházi projekt, amelyben a Kolibri Színház részt vett. Ennek keretében mutatott be 2005-ben három csecsemőszínházi darabot, köztük legelső saját produkciójaként a TODÁt.

„Annyi boldog emberrel, mint amennyi egy csecsemőszínházi előadáson látható, más színházi előadásokon aligha látható. A kicsinyek öröme megsokszorozza a felnőttek örömét. A világ újrafelfedezésében a színház kicsit és nagyot összeboronál, valódi közösség lesz korától függetlenül minden nézőből és közreműködőből előadásunkon. Aki csak teheti jöjjön el egy csecsemőszínházi előadásra, lehetőleg egy kicsit is hozzon magával, és látni fogja, nem túloztam, mikor a hatást leírtam!” – vallja Novák János.

A Kolibri Színház 2005 óta rendszeresen készít előadásokat a legkisebbeknek: az idei évad második felében a TODÁn kívül az Orbán Ottó költeményeire épülő Tekergő is megtekinthető a Kolibri Fészekben.

A TODA alkotócsapata a 300. előadás után

Szívből gratulálunk és még sok jó előadást kívánunk!