Tipli címmel tartjuk idei első bemutatónkat

2020. 09. 09.

Krausz Attila Tipli című kortárs regényéből, Tasnádi István színpadi adaptációja alapján Vidovszky György rendezett ifjúsági előadást, amelynek bemutatóját szeptember 11-én tartjuk a Kolibri Pincében. Mivel a járványügyi helyzetre tekintettel nem minden meghívottnak tudunk helyet biztosítani a színházban, vendégeink ezúttal rendhagyó módon, élő internetes közvetítésen keresztül is részt vehetnek a premieren.

A Tipli, ahogy alcíme elárulja ’személyes hangvételű (út)keresés’. A történet szerint egy lakótelepen tengődő srác, Peti elhatározza, hogy külföldön próbál szerencsét, megmutatja a többieknek, hogy neki sikerülni fog, kezd valamit az életével. De hamar kiderül, hogy nem ilyen egyszerű az egész: az induláshoz pénz kell, ráadásul nem is kevés. Akár mindenáron.

„Elmegyek valami tengerpartra rákhalásznak, milliomos leszek, aztán csak nyírom a füvet, mint a Forest Gump, elhiszed?”

Az előadás alapjául szolgáló regényről Vidovszky György elmondta, hogy olyan fiatalokról szól, akik bár a rendszerváltás utáni első években születtek, a lehetőségeik semmivel sem lettek jobbak, mint azoké, akik a hetvenes, nyolcvanas években kezdtek tudatukra ébredni: lerobbant lakótelep, kis fizetés, nagy rezsi, éjszakai műszak, elvált szülők. Álmaikat már nem a politikai hatalom korlátozza, hanem a motiválatlanság, a kisstílű lehetőségek, az apátia, a korán érkezett kiábrándultság, ami leginkább szüleik csalódottságából fakad: örülnek, ha van munkájuk és hónap végéig kihúzzák. Gazdasági száműzöttek. A fiatalok számára egyértelmű a képlet: itthon nincs lehetőség, csak nyugaton érvényesülhet az ember.

A regény szerzője, a DSP nevű rap-formáció egyik tagja maga is nagyon hasonló körülmények közül jön, az általa megrajzolt figurák létező alakok elegye, a leírt helyzetek nagy része megtörtént eseményeken alapul. A regény nyelvezete tökéletesen adja vissza azt a világot, amiben ezek a fiatalok léteznek – fedte fel a történet hátterét a rendező.

A színpadi megvalósítás kapcsán Tasnádi István dramaturg kiemelte, hogy a regény – részben a műfajból következően is – sok szerteágazó epizódból áll, amelyeket a színpadi adaptáció során egyszerűsíteni, drámailag sűríteni kellett. Ugyanez vonatkozik a szereposztásra is: a regényben megjelenő figurákat összesen négy színész alakítja: Bárdi Gergő mv., Kőszegi Mari mv., Krausz Gábor és Nizsai Dániel, akik így több szerepet is játszanak a darab során.

A jelenetek kidolgozásában fontos szerepet játszott az improvizáció. Itt az író és a rendező instrukciói alapján a regény egy-egy megadott helyzetére improvizáltak a színészek, az így létrejött rögtönzésekből aztán az író hozott létre rögzített szövegű jeleneteket – engedett bepillantást a próbafolyamatba Tasnádi István.

A DSP rapjein kívül az előadás zenéjét Monori András szerezte, a díszlet- és jelmeztervező Illés Haibo, a dramaturgi munkát Oláh Borbála Luca és Kovács Blanka egyetemi hallgatók segítették, a rendező asszisztense Hajsz Andrea.

Az előadást 15 éves kortól ajánljuk.

A fotókat Novák Emil, a trailert Albert Kinga készítette.