Maszkban is vidáman – Így fesztiváloztunk!

2020. 09. 08.

Bár a 29. Kolibri Fesztivál az eddigi évekhez képest rendhagyó körülmények között zajlott, az előadások sikerét és a jó hangulatot cseppet sem befolyásolta a járványügyi előírások betartása.

Óriási érdeklődés kísérte szombati évadnyitó fesztiválunkat, amelyet idén, egy előadás kivételével, kizárólag szabadtéren rendeztünk meg. Az egész napos eseményen a szervezők, a közreműködők és a nézők számára is természetes volt a maszkviselés, a kellő távolságtartás és a gyakori kézfertőtlenítés.

 

„Vigyázzunk egymásra – egymásért!” – szólt a fesztivál szlogenje, jelezve, hogy a Kolibri Színház elsődleges feladatának tartja, hogy a lehető legbiztonságosabb körülmények között nyújtson igazi, élő színházi élményt nézőinek.

 A rendezvényt hagyományosan a Hubay Jenő Zeneiskola Ifjúsági Fúvószenekara nyitotta meg, Kőrösy Róbert vezényletével.

A vidám vásári hangulatot idéző élőzene az egész fesztivált végigkísérte, hiszen az előadások között a Kolibri Harsona Quartet játszott a közönségnek.

A műsort vezető Kolibri Hölgy – Török Ági – és Kolibri Úr – Szívós Károly – elsőként a Kolibri Színház TODA – A csoda gyereknyelven című csecsemőszínházi előadását konferálta fel a nagyszínpadon…

Szívós Károly és Török Ági

TODA 

… majd a Buboréka Bábszínház A kis boszorkány című szabadtéri produkciójára került sor.

Buboréka Bábszínház

Vendégünk volt még az Aranyszamár Színház,  a miskolci Csodamalom Bábszínház  és a szombathelyi Mesebolt Bábszínház, akik a Történetek a Kutyusról meg a Cicusról című előadást hozták el a fesztiválra. 

Ágacska – Aranyszamár Színház

A kiskakas gyémánt félkrajcárja – Csodamalom Bábszínház

A Kereplő Színház Lúdas Matyi történetét mesélte el a gyerekeknek.

Lúdas Matyi

Szokás szerint nagy tetszést aratott az óriásbábok felvonulása, ahogy a fesztivál állandó „vendége”, a Vitéz László bábjáték-automata is, amely a színház bejáratánál teljesítette a gyerekek kívánságait.

„A Kolibri Fesztiválon évről évre megemlékezünk a Vitéz László világhírű megteremtőjéről, Kemény Henrikről, aki a fesztivál és a Kolibri Színház egyik alapító tagja. Heni bácsi utolsó, közönség előtti fellépése is itt volt, a Jókai téren” – idézte fel Novák János a délutáni emléktábla koszorúzáson.

Novák János

A Kemény Henrik által megteremtett vásári bábjátékos hagyomány ezúttal a fesztivál elmaradhatatlan szereplője, a kaposvári BábSzínTér Vitéz László előadásában…

Vitéz László és az elátkozott malom – BábSzínTér

… és a Kolibri Színház művésze, Nizsai Dániel Pulcinella éneke című produkciójában kelt életre.

Nizsai Dani Bábszínháza

A Szűcs Katalin Ágnes kritikus vezette zsűri ebben az évben is odaítélte a Kolibri Fesztivál legjobb fellépőjének járó Michel Indali-díjat. 

A zsűri tagjai, Szűcs Katalin Ágnes és Vidovszky György

  Az elismerést idén az Aranyszamár Színház művészei nyerték el, Ágacska című produkciójukért.

Két oldalt a művészek, Baranyai Anita és Tóth Mátyás, középen Érsek-Csanády Gyöngyi rendező látható

A díjazottaknak ezúton is szívből gratulálunk!

 

Novák János a Spiritusz Online kérdésére válaszolva az alábbiakat nyilatkozta a Kolibri Fesztiválról:

Csák György: Szeptember 5-én szombaton kimentünk a családdal a szokásos Kolibri Fesztiválra. Mindenki maszkban – szabadtéri előadások, aktivitások. Amikor beültem a nézőtérre bevallom, maszk nélkül voltam, kissé távolabb a többiektől. Kedvesen rám szólt egy lány, hogy adjon-e maszkot, feltettem a sajátom, tudomásul véve, hogy a szabályt be kell tartani. Volt még egy-két kilengés másnál is, de ők is rendesen viselkedtek, a figyelmeztetés megtette a hatását. 

Novák Jánost kérdezem, a Kolibri igazgatóját, régi ismerősként, kollégaként tegeződünk. A vészhelyzet megszűnt, mégis van bizonytalanság, Óbudán pl. talán túlbuzgóság miatt egy nagy szabadtéri rendezvény marad el, ami szeptember 12-én lett volna. És valószínű, máshol is előfordul ez.

Novák János: Ma már nincs központilag elrendelt karantén. Megnőtt az egyének és az intézmények felelőssége, hogyan reagálnak a pandémiás helyzetre, milyen megnyugtató, hiteles intézkedéseket tesznek a fertőzésveszély csökkentése és további működésük érdekében, hogy visszataláljanak hozzájuk a nézők. 

Cs.Gy.: Gondolom, nektek nem volt kérdés, hogy lesz-e vagy nem a fesztivál? Hogyan készültetek?

N.J.: Az idei évad minden tervére alternatívákat kellett kidolgozni. A 29. Kolibri Fesztivál szabadtéri eseményei voltak legkevésbé veszélyben, de a meghívott művészeknek a határzárral éppúgy számolniuk kellett már, mint a közeli vagy távolabbi ismeretségi körükben fellépő vírusfertőzések következményeivel. Nézőinknek az egész eseménysor alatt bizonyítani akartuk, hogy ha eljönnek hozzánk, az elvárható legnagyobb gondossággal, kézfertőtlenítéssel, maszkkal, távolságtartással biztosítunk számukra megnyugtató körülményeket.

Cs.Gy.: Azt látom, hogy jól kezeltétek  helyzetet. Együtt kell élni azzal, hogy körülöttünk veszélyek vannak, amiket lehet és kell is kezelni. Az általános félelem önmagát gerjeszti, és meg is fojtja az élet „normális” mederben való folytatását. 

N.J.: Szerencsénkre olyan sikeres volt a műsor, hogy a legtöbb nézőnk, kicsik és nagyok egyaránt, végig kitartottak, elfeledkeztek a mindenki által viselt maszkokról, elvarázsolták őket az előadások. Ma a maszkviselés a normalitás. Ezt elfogadva jöhet csak létre valódi színházi közösségi élmény.  Előadásaink mostani fogadtatása reményekre jogosít, hogy mindaddig, míg a helyzetünk ezt diktálja, kitart irántunk a bizalom, és maszkkal, kézfertőtlenítéssel, távolságtartással is igazi színházi élményben lesz része minden hozzánk ellátogató nézőnek.

(A teljes interjú a Spiritusz Online Facebook oldalán oldalán olvasható)

A FESZTIVÁLRÓL KÉPEKBEN:

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20.

21.

22.

23.

24,

25.

(Fotó: Kolibri Színház)

Köszönjük, hogy ilyen sokan eljöttetek!