Lemondás, felelősségvállalással – Elmarad a X. Kaposvári ASSITEJ Biennálé

2020. 09. 15.

A társszervezők, az ASSITEJ Magyar Központ és a kaposvári Csiky Gergely Színház közös közleményben tudatták, hogy a járványügyi helyzetre való tekintettel lemondanak a szeptember 28-október 4. közötti időszakra meghirdetett X. Kaposvári ASSITEJ Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálé megrendezéséről.

Novák János, a Kolibri Színház igazgatója, az ASSITEJ Magyar Központ vezetője és Fülöp Péter, a Csiky Gergely Színház ügyvezető igazgatója az alábbi közleményben indokolták döntésüket:

„A koronavírus terjedése arra figyelmeztet minket, ne veszélyeztessük rendezvényünkkel se az alkotók, se a közönség egészségét.

A közönségért, a társulatokért érzett felelősség, ami eddig azt diktálta, hogy tegyünk meg minden tőlünk telhetőt a következő Biennálé megrendezéséért, a jelenlegi pandémiás helyzetben a rendezvény lemondására készteti a szervezőket.

A fertőzésveszély csökkentése érdekében el kell, hogy hagyjuk az idénre hirdetett műsort. Reméljük, hogy egy későbbi időpontban lesz még lehetőségünk a jubileumi program megrendezésére, de most a legjobb, amit tehetünk, ha minden más szempontot félretéve lemondunk az idei biennálé megrendezéséről.

2002-ben az első Kaposvári ASSITEJ Biennálét a fiatalok iránt érzett felelősségérzet alapozta meg. A fiatalok kultúrához való hozzáférésének jogát, az ENSZ egyezménye a gyermekek jogairól rögzíti. Színházi előadások esetében hamar nyilvánvalóvá vált, hogyma már nem csak úgy általában játsszunk gyerekeknek, de másképp kell, hogy megszólítsuk a kicsiket, az óvodásokat, iskolásokat és az ifjakat, ha valóban azt szeretnénk, hogy magukénak érezzék előadásainkat. A korosztályokat differenciáltan megszólító programmal először Kaposváron találkozhattak a magyar színházművészek. Az első fesztivál az addigi termésből válogatott. A szkepszist, hogy kétévente nem lesz elég új darab, ami bemutatásra méltó, felülírta a valóság. A Kaposvári Biennálé országos jelentősége egyre nőtt, a Biennálé kétévente fókuszba állította a legjobb magyar gyermek és ifjúsági színházi előadásokat, új korosztályok számára is megteremtve ezzel a színházlátogatás lehetőségét Kaposváron. Gazdagodott a versenyprogram, megszokottá váltak a kapcsolódó szakmai beszélgetések. A városi közönség is megkedvelte az újdonságokat, elfogadta, érdeklődéssel várta a nemzetközi sikerek bemutatkozását.  A város és a minisztérium támogatásával, kamaradarabok és nagyszínházi előadások egyaránt megtalálták a tökéletes helyszínt, a szervezést, és a műszaki hátteret biztosító odaadó munkatársakat a kaposvári Csiky Gergely Színházban.

Megértést kérünk a közreműködőktől és a közönségtől, mindenkitől, akik bíztak abban, hogy az akadályok leküzdhetők.

Arra biztatunk mindenkit, tartsa be az egészségünket védő előírásokat, hogy újra találkozhassunk, és addig is, amíg az együttlét újra lehetségessé válik, minél kevesebb megbetegedéssel vészelhessük át ezt a mostani nehéz időszakot.”

Budapest/Kaposvár, 2020. szeptember 8.