Small Size Napokat rendez a Kolibri Színház

2015. 01. 01.

Small Size Napokat rendez 2015. január 30. és február 1. között a Kolibri Színház. Szeretettel várjuk az aprónépet és a szülőknek, pedagógusoknak is kínálunk programot.

Small Size Napok címmel rendez programsorozatot január 30. és február 1. között a Kolibri Színház.

 

2014-ben befejezett nemzetközi együttműködésünk, a Small Size, big Citizens újabb négy évre lehetőséget kapott a folytatásra, ezúttal Small Size – Előadóművészet a legkisebbeknek néven. Az együttműködés megteremti a lehetőségét annak, hogy 15 európai ország 17 színházával szövetségben folytatódjék a színház a legkisebbek számára indított művészeti programja, és módot ad arra, hogy január végén háromnapos színházi fesztivált szervezzünk. A Small Size Napok keretében olyan előadásokat fogadunk, amelyek a 1-5 éves korú nézőkhöz szólnak.

 

Érkezik a Napra nap című színpadi játék 1-3 éveseknek a veszprémi Kabóca Bábszínházból, az Almafácska című darab 4 éven aluliaknak a kecskeméti Ciróka Bábszínházból. Látható lesz a 2-5 éveseknek szóló Pont, pont, vesszőcske, Marék Veronika: Kippkopp gyerekei és a Kippkopp és Tipptopp című műveiből készült produkció a Kolibri Színház előadásában.

 

A fesztiválhoz kapcsolódóan Zene a gyerekszínházban címmel workshopot tart Novák János a Kolibri Fészekben, január 31-én, szombaton, 14 órai kezdettel. A foglalkozás témája a zenei befogadás aspektusai a csecsemőszínháztól az operáig, a Kolibri Színház repertoárjában. A műhelymunkára tanárok, szülők, óvodapedagógusok, nevelők jelentkezését várják. A részvétel ingyenes, regisztrálni a fanni.kolibri@gmail.com email címen lehet.

 

“A csecsemőszínház a 4 éven aluliaknak is alkalmat kínál arra, hogy kulturális élményben részesüljenek, miközben a felnőtteknek is visszaadja a nyugodt szemlélődés örömét, rangját. Annyi boldog emberrel, mint amennyi egy csecsemőszínházi előadáson, más színházi előadásokon aligha találkozni” – vallja a Kolibri Színház igazgatója, aki 2003-ban, Magyarországon elsőként karolta fel a csecsemőszínházi kezdeményezést, és azóta négy saját csecsemőszínházi produkciót is bemutatott. Közülük a Toda, a Tekergő, és a Pont, pont, vesszőcske még mindig műsoron van. A Small Size együttműködésben nemcsak a csecsemők, de a tipegők és az óvodások is találnak kedvükre való, nekik címzett előadásokat. A legkisebbeknek szóló előadások nem nagyszínházi formák kicsinyített változatai, szemléletükben, kifejezési formáikban sok közös vonást mutatnak.

 

“A legkisebbeknek szóló színházi előadásokban nem feltétlenül a hagyományos történetmesélés az elsődleges, nézőként és közreműködőként olyasfajta rituális színjáték résztvevői vagyunk, melyben a gyerekek és a felnőttek együtt csodálkoznak rá a világ színpadi újrateremtésének csodájára. A csecsemőszínház, a legkisebbeknek szóló színház külföldön és Magyarországon is egyre népszerűbb, ezért egyre több kérdést vet fel bennünk, alkotókban az előadók felelősségéről, a művészi eszközök hatásának megértéséről, alkalmazásáról. Egy új színházi műfaj születésének, építésének lehetünk tanúi, résztvevői, ami számot tart arra, hogy beszélgetéseket kezdeményezzünk róla. Erre sok alkalmat teremtettünk 2003 óta, munkánkba bevontunk bölcsödei zenepedagógusokat, fejlődéslélektani és színházi szakembereket, akik egészen addig hitetlenkedtek a csecsemőszínházi kezdeményezés érvényességében, amíg nem láttak egy olyan előadást, ami elvarázsolta őket. A Small Size Napok újra lehetőséget teremt színházi alaphatások megfigyelésére, újrafogalmazására, egy olyan műfaj felfedezésére, ami felelősséggel párosulva művészileg szinte teljes szabadságot ad” – fogalmazott Novák János.

 

smalllead

 

ITT A TELJES PROGRAM:

 

2015. január 30. péntek

10.30 Marék Veronika: Kippkopp gyerekei – 3-6 éveseknek – a Kolibri Színház előadása – Kolibri Fészek

 

2015. január 31. szombat

9.30 Napra nap – színpadi játék 1-3 éveseknek – a Kabóca Bábszínház előadása – Kolibri Színház előcsarnok

11.00 Almafácska – első színházi élmény 4 éven aluliaknak – a Ciróka Bábszínház előadása – Kolibri Fészek

14.00 Zene a gyerekszínházban – zenei workshop – Novák János zenei műhelymunkája – Kolibri Fészek

 

2015. február 1. vasárnap

9.30 és 11.00 Pont, pont vesszőcske – 2-5 éveseknek – a Kolibri Színház előadása – Kolibri Színház

9.30 és 11.00 Marék Veronika: Kippkopp Tipptopp – 3-6 éveseknek – a Kolibri Színház előadása – Kolibri Fészek