„Mesehős voltál Te is” – Kemény Henrikről nyílt kiállítás

2015. 01. 12.

A 150 éves a Vigadó elnevezésű programsorozat részeként kiállítással, bábelőadással és ünnepi üléssel emlékeznek meg Kemény Henrikről.

„Mesehős voltál Te is, magyar Pán Péter, örök gyerek, aki a szüleitől kapott örökséget megőrizte, továbbadta, hírre vitte az egész világon, bátorságot öntve mindenkibe, aki hisz a mesékben. Megszámlálhatatlan azoknak a gyerekeknek a száma, akiket Te örvendeztettél meg a paraván mögül. Generációról generációra elhitetted, hogy Vitéz László palacsintasütőjével minden félelmünktől meg tudsz minket szabadítani. Jöhetnek az ördögök, szétrombolhatja színházadat az ÁVÓ, porrá égetheti az emberi gonoszság, de Te győzni fogsz, amíg palacsintasütő van a világon! Ahogy eddig az életben, mostantól a túlvilágról várjuk biztatásod: – Hajrá Pajtikák!” (Novák János, a Kolibri Színház igazgatója Kemény Henrikről)

 

kemenyhenrikbacsi

 

A 150 éves a Vigadó elnevezésű jubileumi programsorozat (január 12. – február 20.) részeként kiállítással, bábelőadással és ünnepi üléssel emlékeznek meg Kemény Henrikről, a vásári bábjátszás Kossuth-díjjal kitüntetett művészéről, a Magyar Művészeti Akadémia és a Kolibri Színház néhai tagjáról, aki idén lenne 90 éves.

 

Kemény Henrik legnépszerűbb bábfigurája Vitéz László, a piros sipkás, vidám fickó, aki palacsintasütőjével tanítja móresre „a csoki pofákat”, azaz az ördögöket és magát a halált is. Kemény Henrik 80 éven keresztül aktívan bábozott. Kivételes mestere volt a vásári hagyományok továbbfejlesztésének, de nagy hatással volt a kortárs magyar bábművészetre is. Tagja volt az Állami Bábszínháznak. Személye összekapcsolta a magyar bábozás vándorló, népi hagyományait az esztétikailag kiforrott, kortárs kísérletekkel.

 

A Kemény Henrik-kiállítás 2015. január 12-én 17 órakor nyílt a Vigadó Galériában. A tárlat január 13-tól február 1-ig tekinthető meg a közönség számára.

 

kemenyhenrik_kiallitas

 

 

 

Január 22-én, a Magyar Kultúra Napján a Vigadó egész napos ingyenes rendezvényekkel várja az érdeklődőket. Szervusztok, pajtikák! címmel 15 órakor a Szombathelyi Mesebolt Bábszínház tart bábelőadást gyermekek számára a Kamaraszínházban. 16 órától interaktív drámapedagógiai foglalkozásra és bábkészítésre nyílik lehetőség a Makovecz teremben. (A részvétel regisztráció köteles a Vigadó honlapján.)
Január 29-én Kemény Henrik születésének 90. évfordulóján koszorút helyeznek el a Kolibri Színháznál 14.30 órakor. A koszorúzást követően 16 órától ünnepi ülésen emlékeznek meg a bábművészről a Vigadó Makovecz termében. Az ülés háznagya Juhász Judit. Előadást tart dr. Kékesi Kun Árpád színháztörténész, a Károli Gáspár Egyetem tanszékvezetője; Ács Norbert, a Budapest Bábszínház bábszínésze.

 

Ebből az alkalomból adják át a Kemény Henrik-díjat (Majoros Gyula szobrászművész kisplasztikáját), majd Láposi Terka színháztörténész, a Korngut-Kemény Alapítvány elnöke bemutatja A Kemény Bábszínház képeskönyve – Korngut Kemény Henrik színházteremtése című könyvét.