Megnyitotta új évadát a Kolibri Színház!

2023. 08. 23.

Augusztus 22-én megtartottuk a 2023/2024-es évad évadnyitó társulati ülését Novák János igazgató vezetésével. Szeptember 2-án a Kolibri Fesztivállal, három új bemutatóval és korosztályos repertoárelőadásainkkal várjuk kedves közönségünket!

Az új évad a hagyomány szerint szeptember első szombatján az egész napos, ingyenes Kolibri Fesztivállal indul. Évadnyitó családi rendezvényünket a frissen felújított Jókai téren és a Kolibri Színház épületében tartjuk, ahol a báb- és utcai előadóművészet legkiválóbb hazai és határon túli képviselői fogadják a közönséget. Az esemény keretében rendezzük meg a nemzetközi MAPPING Fesztivált, amelyen két külföldi partnerszínházunk, az olasz La Baracca – Testoni Ragazzi és az írországi Branar Téatar do Pháistí mutatkozik be egy-egy produkcióval. A fesztivál teljes programja itt érhető el: https://kolibriszinhaz.hu/eloadas/xxxii-kolibri-evadnyito-fesztival/.

Novák János igazgató kiemelte, hogy a társulat továbbra is aktívan részt vesz a két évtizede működő nemzetközi kooperációk – a 0-6 éves korosztályra fókuszáló, a Kolibrin kívül 16 európai országot magában foglaló MAPPING művészeti-kutatási projekt, az interaktív történetmesélés és a digitális technológiák ifjúsági előadásokban való színházi alkalmazásait kutató PlayOn!, valamint az öt német és öt egyéb európai színházat magában foglaló EuropeFiction – közös munkájában. A MAPPING keretében készült Hangmadár című produkciónk a májusi németországi vendégszereplés után októberben a bolognai Visioni Festivalon vesz részt.

Az augusztus 25-27. között megrendezésre kerülő Terézvárosi Fesztiválon Török Ágnes és Szívós Károly Csizmás kandúr előadásával képviseli színházunkat.

Az évad első bemutatója Eva Rottmann, kortárs német szerző Kék órák című színdarabja lesz, amelyet a színház több sikeres ifjúsági előadásának rendezője, Kiss Márton állít színpadra a Kolibri Pincében. A decembertől látható előadás arra keresi a választ, hogy miként kommunikáljunk szorongás és megfelelési kényszer nélkül az érzelmeinkről, a vágyainkról, szerelemről, szexről, és hogyan beszéljünk a tinédzserekkel azokról a kérdésekről, amiket feltenni sem merünk.

Urbán legenda címmel, a Budapest Nagyregény projekt keretében készül Vidovszky György legújabb ifjúsági produkciója, amelynek bemutatóját 2024 tavaszán tartják a Budapest150 rendezvénysorozat részeként. A projekt célja, hogy a különböző kerületek családtörténetein keresztül idézze fel Budapest múltját, majd a történeteket a színház eszközeivel megjelenítse. A közönség nemcsak bepillanthat a város múltbeli és elképzelt eseményeibe, de a sokféle digitális technológia – binaurális hangkulissza, kiterjesztett valóság (AR) és digitális bábok – segítségével a részévé is válhat.

Előkészületben van továbbá Egressy Zoltán A virágot jelentő deszkák című meseregényének adaptációja, amelyet Novák János állít színpadra a kiskamasz korosztály számára.

A Kolibri Színház és a KÁVA Kulturális Műhely koprodukciójaként valósul meg a Szülőjavító munkacímű komplex színházi nevelési előadás, melynek rendezői feladatait Vidovszky György látja el.

Az idei évadban új taggal bővül a Kolibri társulata: Csernák Norbert szerződik a színházhoz, aki tavasz óta a Macska voltam Londonban főszerepében látható.