Mozgalmas évadot zárt a Kolibri Színház!

2023. 06. 22.

Növekvő nézőszám, három új bemutató, eredményes nemzetközi együttműködések és a 10. Színházi Olimpia keretében megrendezett három sikeres fesztivál jellemezte a Kolibri Színház 2022/2023-as évadát.

A június 21-én megtartott évadzáró társulati ülésen Novák János igazgató értékelte az idei évad eredményeit és ismertette a 2023/2024-es évad programját.

Az évadról számokban:

A 2022/2023-as évadban a Kolibri Színház három játszóhelyén 100%-os látogatottsággal összesen 418 előadást láthatott a közönség, ez 37,5 ezer nézőt jelent. Ezen felül nagy érdeklődés mellett zajlottak a színház által rendezett nemzetközi fesztiválok is, jelentősen megnövelve az előadás- és nézőszámot. Az évadban legtöbbször, 172 alkalommal Nizsai Dániel lépett színpadra, őt követi Nyirkó Krisztina és Krausz Gábor 168, illetve 164 előadással. A színház több mint harminc repertoár-előadásáról szólva az igazgató kihangsúlyozta a gyakran nemzetközi együttműködések keretében megvalósuló ifjúsági produkciók, valamint csecsemőszínházi előadások jelentőségét, hiszen a Kolibri Színház mindkét területen példaadó mintát képvisel. Így valósult meg 2022 őszén a legkisebbeknek szóló Hangmadár, amelyet Novák János vitt színre a MAPPING projekt keretében, valamint a PlayOn! együttműködésen belül létrejött új ifjúsági előadás, az Áruló Vidovszky György rendezésében. Emellett a kisiskolás korosztálynak szóló repertoárunk is bővült egy klasszikussal, a Gothár Péter rendezte Óz, a varázsló című januári bemutatóval. A Covid-járvány miatti visszaesés után idén lendületesen fejlődött tovább a színház drámapedagógiai programja Gyevi-Bíró Eszter vezetésével. Jelenleg hat színházi nevelési szakember dolgozik a színházban, összesen 224 színházi nevelési programot tartottunk, mintegy 5400 gyerek részvételével. A Kolibri Színház továbbra is kiemelkedő feladatának tartja a társadalmi felelősségvállalást. A pályázaton elnyert 2,5 millió forintos közlekedési támogatásból 57 fővárosi és vidéki csoportot, összesen közel háromezer gyermeket tudtunk hozzásegíteni ahhoz, hogy eljussanak az előadásainkra.

Nemzetközi kapcsolataink:

Novák János kiemelte, hogy idén is aktívan részt vettünk a közel két évtizede működő nemzetközi kooperációk – a 0-6 éves korosztályra fókuszáló, a Kolibrin kívül 16 európai országot magában foglaló MAPPING művészeti-kutatási projekt, az interaktív történetmesélés és a digitális technológiák ifjúsági előadásokban való színházi alkalmazásait kutató PlayOn!, valamint az öt német és öt egyéb európai színházat magában foglaló EuropeFiction – közös munkájában. Az elmúlt években rendszeressé vált zoom konferenciák mellett idén már szerencsére személyesen is tudtunk találkozni külföldi partnereinkkel. A 10. Színházi Olimpia keretében a Kolibri Színház három gyermek- és ifjúsági színházi fesztivált szervezett, amelyre 18 országból összesen 21, nemzetközi rangú társulat érkezett. Az áprilisi Patchwork Fesztivál, amelynek a Győri Nemzeti Színház adott otthont, a klasszikus gyerekszínházi korosztályt célozta meg; a Kolibri Színházban és az Eötvös10-ben májusban megrendezett PlayOn! Budapest Fesztiválon a digitális világra fogékony tizenévesek számára készült innovatív előadások mutatkoztak be; míg a júniusi Senses Fesztivál az érzékszervekre ható produkciókkal bűvölte el a legkisebbeket.

A jövő évadról:

A 2023/2024-es évadot a hagyomány szerint szeptember első szombatján az egész napos Kolibri Fesztivállal nyitjuk meg. Az esemény különlegessége, hogy a hazai fellépőkön kívül két MAPPING-partnerünk, az olasz La Baracca Testoni Ragazzi és az írországi Branar társulat is vendégszerepel egy-egy produkcióval. Az évad első bemutatója Eva Rottmann, kortárs német szerző Kék órák című színdarabja lesz, amelyet színházunk több sikeres ifjúsági előadásának rendezője, Kiss Márton állít színpadra. Az előadás arra keresi a választ, hogy miként kommunikáljunk szorongás és megfelelési kényszer nélkül az érzelmeinkről, a vágyainkról, szerelemről, szexről, és hogyan beszéljünk a tinédzserekkel azokról a kérdésekről, amiket feltenni sem merünk. Urbán legenda címmel, a Budapest Nagyregény projekt keretében készül Vidovszky György legújabb ifjúsági produkciója, amelynek bemutatóját 2024 tavaszán tartjuk a Budapest150 rendezvénysorozat részeként. A projekt célja, hogy a különböző kerületek családtörténetein keresztül idézze fel Budapest múltját, majd a történeteket a színház eszközeivel megjelenítse. A közönség nemcsak bepillanthat a város múltbeli és elképzelt eseményeibe, de a sokféle digitális technológia – binaurális hangkulissza, kiterjeszetett valóság (AR) és digitális bábok – segítségével a részévé is válhat. Előkészületben van továbbá Egressy Zoltán A virágot jelentő deszkák című meseregényének adaptációja, amelyet Novák János állít színpadra a kiskamasz korosztály számára.

A következő évadban új taggal bővül társulatunk: Csernák Norbert szerződik a színházhoz, aki tavasz óta a Macska voltam Londonban főszerepében látható. Új Bors nénit is üdvözölhetünk a Kolibri színpadán, hiszen februártól Hámori Ildikó vette át legendás előadásunk címszerepét Molnár Piroskától.

Társulati díjak:

A szerdai évadzárón a hagyományoknak megfelelően a társulat belső művészeti elismeréseit is kiosztottuk. A színház társulata minden évben választ egy Kolibri Hölgyet és egy Kolibri Urat, illetve egy Kolibri Háttér Hölgyet és egy Kolibri Háttér Urat, akik kiemelkedő munkájukért a következő évadban viselhetik a címet. A kollégák titkos szavazatai alapján idén Nyirkó Krisztina és Ruszina Szabolcs színművészek, illetve Hajsz Andrea rendezőasszisztens és Szőke Béla színpadmester érdemelte ki az elismerést. 

Szívből gratulálunk a díjazottaknak!

Szeretettel várjuk nézőinket a szeptember 2-i évadnyitó Kolibri Fesztiválra és az új évad előadásaira!

A társulat

Fotók: Horváth Judit

2022/2023 évadzáró társulati ülés