Megkezdődtek Az ember tragédiája próbái a Kolibri Színházban!

2021. 01. 22.

A január 20-án, Madách Imre születésnapján megtartott olvasópróbával elindult Az ember tragédiája című ifjúsági előadás próbafolyamata, Novák János rendező vezetésével. A bemutatót március második felére tervezik.

A gimnazisták kötelező olvasmánya Madách Imre nagylélegzetű drámai költeménye, Az ember tragédiája. A Kolibri Színház Novák János rendezésében színre kerülő előadását bátran ajánljuk a kicsivel fiatalabbaknak is. Anélkül, hogy a drámai költemény szövegét „lebutítanánk”, előadásunk igyekszik sokféle újdonsággal segíteni, szolgálni, igazi színházi élményhez juttatni fiatal nézőinket. Ezek az újdonságok kapcsolják bemutatónkat nemzetközi együttműködésünkhöz, a PlayOn!-hoz, melyben más európai országok művészeivel együtt az interaktív történetmesélés új lehetőségeit kutatjuk.

Azt reméljük, hogy előadásunkban tizenkettőtől tizennyolc évesig minden korosztály megtalálja majd a mű mondandójának a számára legmegfelelőbb rétegét. Lesz, aki a történelmi kalandot élvezi, amelyet a mese főhősei, Ádám és Éva álmukban végigjárnak, lesz, aki a műben megidézett Úristennek, vagy éppen az „ördögnek“ drukkol, noha a maga módján Lucifer is a teremtést és az embert szolgálja: kételkedés nélkül nehéz volna előbbre jutnunk. Akadnak majd olyanok is, akiket mű filozófiai rétege indít elmélyült gondolkodásra, de az is élménnyel gazdagodik majd, akiket az újszerű látványvilág, a zene használata, vagy éppen a színészi játék ragad magával.

Novák János

Novák János rendező gondolatai az előadásról:            

„Madách drámai költeménye saját korának, kultúrájának kimagasló alkotása, nemzeti irodalmunk világszerte ünnepelt, máig aktuális, megkerülhetetlen alapműve. Kötelező olvasmányként, színházi előadás nézőjeként minden magyar találkozik vele élete során, mindennapi beszélgetésekben, társaságokban gyakran idézzük sorait. Megszületése körül olyan irodalmi nagyság bábáskodott, mint Arany János. Szász Károly neve is felbukkan azok között, akiknek megmutatta megjelenése előtt művét a szerző.  Családi tradíciónk szerint édesanyám őse, Bory István – akivel a forradalom bukása után együtt bújtatták Madáchcsal Kossuth titkárát, majd együtt raboskodtak ezért Kufsteinben -, tanítóként, barátként, azok között volt, akik segítették a mű megszületését.

180 éve nemzeti színházi küldetés hazánkban a Tragédia hiteles bemutatása, műsoron tartása, és erre a feladatra az ország legjelesebb színházait, művészeit szokták felkérni a közmegegyezés szerint. A Kolibri Színházban a célközönség az ifjúság. Előadásunkban a hiteles szöveg tolmácsolása mellett színpadi meglepetéseket ígérünk, közös játékra buzdítjuk fiatal nézőinket.

Madáchot idézve ‘s ha mi jelenleg élők e’ nemzet szellemi templomához csak egy követ is viszünk ’s szilárdul be alapítjuk azt, úgy nem éltünk hijjába.'”

A nagyszabású előadásban a Kolibri Színház szinte teljes társulata részt vesz. Évát Nyirkó Krisztina alakítja, az Úr Szívós Károly, Lucifer szerepében a Kolibri Színház József Attila-díjas dramaturgja, Horváth Péter látható, míg a színről színre idősödő Ádámot tizenegy színész játssza: Nizsai Dániel, Fehér Dániel, Krausz Gábor, Bodnár Zoltán, Mészáros Tamás, Tóth József, Szanitter Dávid, Ruszina Szabolcs, Mult István, Gazdag László és Kormos Gyula.

Nyirkó Krisztina

A további szerepekben Abdulrachimzai Amina m.v., Alexics Rita, Erdei Juli, Farkas Éva, Kecskeméti Gábor, Megyes Melinda, Rácz Kármen, Rácz Kriszta, Tisza Bea, Török Ági valamint Bósz Tamás (KIMI-Kolibri Stúdiós növendék) lép színpadra.

Orosz Klaudia

Az előadás zenéjét Novák János szerezte, a zenei vezető Kecskeméti Gábor, a díszlet- és jelmeztervező Orosz Klaudia, a tervező asszisztens Herman Anett, a digitális tervező Kovács Ivó, a dramaturg Horváth Péter, a szcenikus Farkas István, az ügyelő Darvalics Péter, a súgó Horváth Csilla, a korrepetítor Bornai Szilveszter, a kellékes Szabó Lívia, Novák János rendező munkáját Hajsz Andrea segíti. 

Horváth Péter

Az ember tragédiája bemutatóját előreláthatóan március második felében tartják. 

Az előadást 12 éves kortól ajánlják.

 

További képek az olvasópróbáról:

Fotó: Albert Kinga / ZOIKUM