Kortárs magyar ősbemutatókkal készül az évadra a Kolibri Színház

2019. 08. 28.

Öt bemutatót tervez a 2019/2020-as évadában a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, emellett folytatja nemzetközi együttműködéseit – derült ki a színház hétfői évadnyitó társulati ülésén.

Novák János igazgató az augusztus 26-án megtartott évadnyitó társulati ülésen mindenekelőtt gratulált az augusztus 20. alkalmából állami kitüntetésben részesült munkatársaknak: Orosz Klaudiának, a Kolibri Színház képzőművészeti vezetőjének, Jászai Mari-díjas látványtervezőnek, aki a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét vehette át, valamint a színház egyik alapító tagjának, Mult István bábművésznek, aki Magyar Arany Érdemkereszt és Ruszina Szabolcs bábművésznek, aki Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést kapott. Ezt követően a színigazgató baráti szavakkal emlékezett meg a júliusban elhunyt Dr. Cravero Róbertről, a teátrum egykori gazdasági igazgatójáról és tanácsadójáról.

Novák János

Tervek a 2019/2020-as évadra:

A 2019/2020-as évadra vonatkozóan Novák János jelezte, hogy műsorterv a júniusban meghirdetetthez képest némileg módosult, de a színház változatlanul kiemelt figyelmet fordít a kortárs hazai szerzők műveinek bemutatására. E célból a múlt évad végén meghívásos drámapályázatot hirdettek meg, amelynek díjnyertes művét, Gimesi Dóra Emma csöndje című darabját 2020 tavaszán mutatják be a nagyszínpadon Kuthy Ágnes rendezésében. Dániel András nagy sikerű Kufli meséiből készítenek ősbemutatót a Bogyó és Babóca alkotói, Andrusko Marcella rendező és Nagy Orsolya író a Kolibri Fészekben. Szintén a második félévre tervezik Krausz Attila Tipli című kortárs regényének színpadi adaptációját, az ifjúsági előadást Vidovszky György rendezi. Az évad első, decemberi bemutatójaként Kiss Márton A méhek istene című saját színdarabját állítja színpadra a Kolibri Pincében.

A társulat

Nemzetközi együttműködések, fesztiválok:

Novák János elmondta, hogy a Kolibri Színház továbbra is aktívan részt vesz a közel tizenöt éve sikeresen működő nemzetközi projektekben és bővíti külföldi kapcsolatait. Hatalmas sikerként említette a Kippkopp és Tipptopp tokiói Magyar Nagykövetség támogatásával szervezett nyári japán turnéját, amelynek során a Kolibri bábművészei négy városban adták elő a produkciót, japán nyelven – ahogy erről korábban hírt adtunk. A Small Size együttműködés folytatásaként indult az elmúlt évadban a 0-6 éves korosztályra fókuszáló MAPPING művészeti-kutatási projekt, amely a Kolibrin kívül 16 európai színházat foglal magába. A projekt keretében készül az EXtra-INtra (Kívül-belül) című, legkisebbeknek szóló előadás Philipp György rendezésében, amelynek előbemutatóját szeptemberben tartják. Októberben, kilenc európai színház részvételével indul a négy éves PlayOn! együttműködés, amely a virtuális és kiterjesztett valóság színházi alkalmazásainak lehetőségét igyekszik kiaknázni színházi és digitális szakemberek, valamint a 16 éven felüli nézők/társalkotók bevonásával. Az első színházi akcióra 2020 februárjában kerül sor Budapesten, a külföldi partnerek valamint a társulat közreműködésével. Folytatódik a szintén tavaly rajtolt EuropeFiction projekt is, amelynek célja a tizenéveseket célzó és integráló közös produkciók létrehozása – németországi nyári alkotótáborukról itt olvashattok. 2020 tavaszán az ASSITEJ Magyar Központ és a kaposvári Csiky Gergely Színház közös szervezésében megrendezik a tizedik, jubileumi Gyermek-és Ifjúsági Színházi Biennálét, amelynek előkészítő munkái, valamint a meghívott nemzetközi társulatokkal való tárgyalások már megkezdődtek.  A hagyományokhoz híven a Kolibri Színház egész napos, családi fesztivállal nyitja az évadot: a szeptember 7-i Kolibri Fesztiválon a hazai produkciók mellett idén három különleges külföldi vendégelőadás is várja a közönséget.