Jön a bábszínházi világnap – Ünnepeljünk együtt!

2015. 03. 10.

2015. március 21-én határon innen és túl is a bábosoké a főszerep!

Babszinhazi_vilagnap2014_BudapestBabszinhaz_Gellertfurdo_GalosMihalySamu

 

A bábszínházi világnapról

 

Egy iráni bábszínház, a Dzhivada Zolfagariho művészeinek ötletére 2002-ben a bábművészeti világszervezet, az UNIMA indítványozta, hogy március 21. legyen a bábosok ünnepe. Ennek kapcsán 2003 óta szerte a világon, így természetesen Magyarországon is zajlottak események, de tavaly gondoltunk egy merészet.

 

Ünnepeljünk mi, magyar nyelvű bábosok – határon innen és túl – együtt, vigyük ki a bábot váratlan helyszínekre, szokatlan körülmények közé, hogy azok, akik utoljára talán gyermekként jártak bábszínházban, újra felfedezhessék ezt a fantáziának határt nem szabó műfajt. És persze az is célunk volt, hogy megismerjenek bennünket a nézők: azokat, akik évek, sőt évtizedek óta vannak a pályán, és találkozzanak a legfiatalabb bábos generációval. A gondolatot tett követte, és húsz településen mintegy negyven bábszínház, független társulat, szakmai egyesület, oktatási intézmény készült erre a napra egyedi produkcióval. Szerencsére az időjárás is mellénk állt, így a 2014-es meteorológiai tavasz első napja sokak számára emlékezetessé vált.

 

Játszottunk gyógyfürdőkben és plázákban, az Operában és polgármesteri hivatalban, piacon és könyvesboltban, kisföldalattin és villamoson, volt bábos felvonulás és gólyalábas flashmob, bábkészítő foglalkozás és vetélkedő, több bábszínház pedig erre a napra időzítette bemutatóját. Az egyértelműen pozitív visszajelzések arra sarkalltak bennünket, hogy 2015-ben ne csupán megismételjük azt, ami tavaly sikert aratott, hanem új, még izgalmasabb dolgokkal készüljünk.

 

Valljuk: a báb nem korosztály, hanem műfaj, ezért kicsik és nagyok egyaránt megtalálhatják a számukra érdekes, vonzó programot. Avatunk babajátszóteret, birtokba veszünk üres üzlethelyiségeket és városi tereket, buszozunk, biciklizünk, nyílt próbát tartunk, beállunk a cukrászda és a kocsma pultja mögé. Aki a műsorfüzetet tüzetesen végigböngészi, legyen az régi bábrajongó vagy a műfajjal még csak most ismerkedő, meggyőződhet arról, hogy ebben az évben is nagyszabású varázslatra készülünk.

 

Olyan varázslatra, ami egyszeri és megismételhetetlen. Arra kérjük, ne csupán nézője, hanem aktív részese is legyen az élménynek, hiszen nem csupán a közönségért, de a közösségért is dolgozunk!  Csatlakozzon hozzánk – bízunk abban, hogy 2015. március 21-én is belép velünk a határtalan fantázia birodalmába, mert a bábosoknak nincs lehetetlen!

 

babszinhazi

 

A Bábszínházi világnap résztvevője…

 

a  Békéscsabai Napsugár Bábszínház, a budapesti Aranyszamár Színház, a Budapest Bábszínház, az ESZME – Európai Szabadúszó Művészek Egyesülete, a Fabula Bábszínház, a Kisvirág Bábcsoport, a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, a Marica Produkció, a Maszkaron Társulat, a Mikropódium Családi Bábszínház, az Országos Színházi Múzeum és Intézet – Bajor Gizi Színészmúzeum, Sarkadi Bence, a Stúdió K Színház, a Spiritusz Egyesület, a Színház- és Filmművészeti Egyetem, a Trambulin Színház, a Vasas Művészegyüttes, a debreceni Hepp Trupp, a Mesebolt Bábszínház (Szombathely), a debreceni Vojtina Bábszínház, az egri Harlekin Bábszínház, a győri Vaskakas Bábszínház, a kaposvári BábSzínTér, a Ziránó Színház (Hottó), a kecskeméti Ciróka Bábszínház, a pécsi Bóbita Bábszínház, a szegedi Barboncás Társulat ésa  Kövér Béla Bábszínház, a veszprémi Kabóca Bábszínház, a zalaegerszegi Griff Bábszínház, a csíkszeredai Minden, ami bábszínház, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Kara, a Magyar Színházi Intézet, a Minden, ami bábszínház, a Puck Bábszínház, a marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, a nagyváradi Szigligeti Színház, Lilliput Társulata, a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház, a Székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház, a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház

 

A Bábszínházi világnap eseményeinek fővédnöke 2015-ben ismét dr. Áder János köztársasági elnök.

A budapesti programok védnöke Tarlós István polgármester.

A szegedi programok védnöke dr. Botka László polgármester.

 

kippkoppp

 

A Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház programja

 

A báb az utcán hever

 

Bábhol, bábmikor, bábmivel, bábkinek, bábhogyan, bábmit. A Kolibri Gyermek-és Ifjúsági Színház 5 művésze pár órára elszabadul… A századfordulót idéző hangulatban, hétköznapi tárgyakkal, a meseirodalom, a színház-és filmművészet gyöngyszemeiből játszunk el villanásokat a közönség és a véletlen segítségével. Résztvevők:         Alexics Rita, Bodnár Zoltán, Gazdag László, Kecskeméti Gábor, Ruszina Szabolcs. A program ingyenes.

 

Hol látható?

14:00 XIII. kerület Hollán Ernő utca eleje, a Jászai Mari tér felől

15:00 V. kerület Szent István tér, a Bazilika előtt

16:00 VI. kerület Liszt Ferenc tér, az Ady-szobornál

 

 9:30, 11:00 Kippkopp gyerekei

Bábelőadás Marék Veronika klasszikus történetéből.

Hol látható? Kolibri Fészek (Andrássy út 74.)

 

Várunk benneteket szeretettel!