„A digitalitás, mint varázslat” – Kreatív Fórumot tartunk a Biennálé első napján

2018. 04. 23.

Május 7-én, a IX. Kaposvári ASSITEJ Biennálé kezdőnapján a Kolibri Színház Kreatív Fórumot rendez hazai és külföldi előadók részvételével a Kaposvári Egyetem Pedagógiai Karán.

A IX. Kaposvári ASSITEJ Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálé keretében május 7-én, hétfőn Nemzeti Kreatív Fórumot tartunk „A digitalitás, mint varázslat” címmel.

A Kreatív Fórum a PLATFORM Shift + európai színházi együttműködés keretében valósul meg, amely azért jött létre, hogy a „digitális bennszülött” generáció számára létrehozott színházi előadások új kihívásaival foglalkozzon. A tíz különböző európai országban tevékenykedő színházak négyéves együttműködése 2018-ban véget ér. A Kolibri Színház – mint a projekt magyar résztvevője – soron következő Kreatív Fórumát a Biennálé ideje alatt szervezi meg, ezzel is lehetőséget teremtve a fesztivál látogatói számára a témához kapcsolódó kérdések, technikai kísérletek vizsgálatára.

A programban három külföldi szakértő előadását hallgathatják meg az érdeklődők, valamint két workshopon vehetnek részt, továbbá itt mutatjuk be a Kolibri legfrissebb projektjét, amit a norvég Teatret Vårt színházzal és a cseh budweisi South Bohemian Theatre-rel közösen hozott létre. Ebben a demonstrációban a binaurális hang színházi használatára tettek kísérletet.

Binauárlis Hang
Az alkotók kiindulópontja az volt, hogy körbejárják a binaurális hang színházi használatának lehetőségeit. Ez egy különleges eljárással történő felvételi technika, ami a hallgató számára háromdimenziós hang hatását adja. A hagyományos sztereó felvételhez képest jelentős a különbség: az így készült felvétel visszajátszáskor megtévesztően reálisnak tűnik.

Ebben a játékos demonstrációban a résztvevő nézők egyesével, fejhallgatóval járnak be három helyszínt, ahol előre felvett hangokat hallanak majd. Ezek a hanghatások “mesélnek” a helyszínekről, vagyis mindenhol a hangnak van dramaturgiai funkciója. A három rövid eseménysor olyan ismert műfajok szabályait követi, mint a szellem-történet vagy thriller, vagyis amelyekben különösen fontos szerepe lehet a hangnak.

Alkotók: Cecilie Lundsholt, Ingvar Kristensen, Elisabet Topp, Vidovszky György, Blahó Gergely, Pajor Patrícia, Veronika Riedlbauchová, Jan Čtvrtník és Jan Pisa

A KREATÍV FÓRUM PROGRAMJA:

13:00 – 15:30 Binaurális sátor etűdök
Regisztráció szükséges

14:00 Novák János és Vidovszky György köszöntője

14:15 Dirk Neldner (Németország, skype): Valami változik – A szép új világ átkai és áldásai
Dirk Neldner a PlatformShift+ projekt művészeti vezetője, filozófiát és politikatudományt tanult Berlinben, számos európai együttműködést vezetett. 2014 óta a PlatformShift+ európai uniós projekt vezetője, amelynek célja, hogy a színház megfeleljen a digitális világ kihívásainak.
Több-kevesebb lelkesedéssel mindannyian használunk készülékeket, amelyet digitális technika tesz lehetővé. Eközben digitális nyomokat hagyunk magunk után a világhálón. Néha szándékosan, de legtöbbször öntudatlanul. A hatalmas személyes adatmennyiségre (Big data) épül minden idők legsikeresebb üzleti modellje. Az előadásban bemutatom, hogy csinálnak pénzt az adatainkból és ez milyen hatással van a szabadságra és a demokratikus társadalmakra.

Vidovszky György és Dirk Neldner a 2018 januárjában megrendezett Kolibri 25 – Jubileumi Mustrán

14:45 Julian Jungle (Németország): A bábművészet, a színház, a digitális technológia és a poszthumanizmus összeolvadása
Julian Jungle a Berlini Ernst Busche Előadóművészeti Egyetem oktatója előadásában betekintést nyújt abba, hogyan használják a médiát és a legújabb technológiákat a Kortárs Bábművészeti Tanszéken és rövidesen induló Spiel&Objekt (Játékok és tárgyak) mesterszakos programban. Továbbá megosztja az ötletei arról, hogyan változhat a digitális varázsolás a mindennapi eszközkészlet részévé, és hogyan tudjuk arra bátorítani a gyerekeket is, hogy használják ezeket az eszközöket egy fenntartható jövő érdekében a színpadon és azon kívül.

Julian Jungle

Julian Jungle bemutatkozó videóját az alábbi linkre kattintva nézhetitek meg: https://vimeo.com/264125210

15:15 Hannes Grassegger (Svájc, skype)): Személyre szabott hatalom
Hogyan tudnak a populista politikusok berántani a világukba a digitális visszacsatolási hurok révén. Feltáró vizsgálatunk tanulságai szerint milyen szerepet játszott a Cambridge Analytica Donald Trump és a Brexit győzelmében?

Hannes Grassegger

15:45 A workshopok vezetőinek bemutatása, és rövid ismertető a Binaurális projektről (Cecilie Lundsholt és Vidovszky György)

16:15 Philippe Domengie workshopja / Királyházi Csaba workshopja
17:15 Philippe Domengie workshopja / Királyházi Csaba workshopja

Királyházi Csaba: Digitális technológiák és játékfejlesztői eszközök a színházban
Virtuális valóság, volumetrikus scannelés, motion capture és hasonló varázslatok… Mit jelentenek ezek, és mire lehetne használni a színházi világban? Ezekre próbálunk választ találni a technológiák felületes megismerésével és néhány eszköz kipróbálásával.

Királyházi Csaba

Philippe Domengie (Franciaország): Qlab, egy program mindenek felett!
A résztvevők megismerik, hogyan működik a Qlab software, hogyan használható videó-, hang- és világításvezérlésre, és mennyi lehetőséget rejt a kreatív tervezők és művészek számára.

Philippe Domengie

Helyszín: Kaposvári Egyetem, Pedagógiai Kar

i