A lengyel gnieznói Fredro Színház is vendégszerepel a IX. Kaposvári ASSITEJ Biennálén

2018. 05. 02.

A gnieznói Fredro Színház a legkisebb nézőknek szánt „Út”, valamint a „Privi” című, fiataloknak és felnőtteknek dedikált táncos darabját mutatja be a IX. Kaposvári ASSITEJ Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálé első napján, május 7-én a Latinka Ház nagyszínpadán.

A gnieznói Fredro Színház egyik legfontosabb küldetésének tekinti, hogy Lengyelországban és nemzetközi szinten egyaránt egy modern színház képét alakítsa ki magáról, amely fogékony napjaink eredményei iránt, ugyanakkor a történelmi és kulturális hagyományokattudatosan kiaknázva élénken fejleszti együttműködését más országok kulturális intézményeivel. A gnieznói Színház Éppen ezért külföldi művészek Gnieznóba történő meghívásával, illetve előadásainak fontos hazai és külföldi fesztiválokon való bemutatásával kívánja fejleszteni nemzetközi kapcsolatait. Tevékenységünkben kiemelkedően fontos szerepet játszik a legfiatalabb nézők kulturális nevelése. Repertoárunkban gyermekeknek, szüleiknek, nevelőiknek és tanáraiknak szánt számos, magas művészi színvonalat képviselő előadás található.

Út” /  Fredro Színház

A „Kulturális hidak” dotációs programban ebben az évben pozitív elbírálásban részesült „A Fredro Színház a Kaposvári ASSITEJ Biennálén” című projektjük, amelyet a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának forrásaiból az Adam Mickiewicz Intézet támogat a 2017–2021 közötti időszakra kiírt, FÜGGETLEN elnevezésű finanszírozási program keretében. Ez a gnieznói Színház újabb sikeres vállalkozása a külső források elnyerése terén, hiszen a 263 benyújtott pályázat közül csak 74 részesült támogatásban.

„Privi” / Fredro Színház

„Ez hatalmas kitüntetés számunkra és nagyon örülök, hogy erre az igen magas presztízsű fesztiválra való meghívásunknak köszönhetően lehetőségünk nyílik a magyar színházzal való együttműködés elmélyítésére. A közös munkát már 2014-ben elkezdtük, amikor színpadra állítottuk Háy János „Völgyhíd” című, ifjú nézőknek is szánt darabját, illetve megvalósítottuk a „Magyarország egyenesben” elnevezésű oktatási projektet. A magyar színház óriási eredményeket mutathat fel a gyermekek és fiatalok színházi nevelésének terén, illetve a nekik dedikált színpadi darabok tekintetében. Éppen ezért igen nagy kihívás előtt állunk” – mondta Joanna Nowak, a gnieznói Fredro Színház igazgatója.

Út” /  Fredro Színház

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma anyagi támogatásának köszönhetően a társulat a IX. Kaposvári ASSITEJ Biennálé keretén belül, a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karának kulturális központjában, a Latinka házban adhatja elő két legújabb produkcióját. Az előadások fiatal, de saját stílussal és munkamódszerrel rendelkező művészek sokéves munkáját dicsérik. Tevékenységük valamint művészi eredményeik nemcsak Lengyelországban, de Európa és a világ számos országában is ismertek.

„Privi” / Fredro Színház

Az egyik bemutatandó darab Monika Kabacińska és Beata Bąblińska legkisebb nézőknek szánt, „Út” című műve, amely abszolút újdonságot jelent a gnieznói Fredro Színház repertoárjában. Az előadás megtervezésekor az „út” absztrakt fogalma jelentette az alkotók számára a kiinduló pontot, tehát az életút, saját ösvényünk, de a valóságos utak is, amelyeket a gyermekek egyedül vagy a felnőttek kíséretében tesznek meg. Ide tartoznak az első lépések, a kiruccanások az óvodába, a nagymamához, a boltba, a séták, valamint a vonatozásról vagy repülésről szőtt álmodozások.

Út” /  Fredro Színház

A második előadás a „Privi” címet viseli, Iza Szostak koreográfus és Anka Herbut dramaturg együttműködésének gyümölcse.

Ez a mű az intim szférán végrehajtott kísérlet, amelynek alkotói azt vizsgálják, milyen módon változtatja meg a technológia identitás-érzetünket, a bennünk kialakult képzeteket, közelebbi és távolabbi kapcsolatainkat, hogyan hat testiségünkre, és milyen elvek alapján aknázza ki érzelmi világunkat.

„Privi” / Fredro Színház

Az „Út” című darabot május 7-én 10:00 órakor láthatja a közönség a Latinka Ház nagyszínpadán, a Small Size Fókuszprogram keretén belül. A „Privi” című ifjúsági előadást ugyanitt mutatjuk be május 7-én 17:30 órakor a Platform Shift+ Fókuszprogram keretében.

A Biennálé teljes programja letölthető innen:

IX. Kaposvári ASSITEJ Biennálé program

Minden érdeklődőt szeretettel várunk május 7. és 12. között a IX. Kaposvári ASSITEJ Biennálén!