Itt a XXII. Kolibri Fesztivál programja

2013. 08. 19.

Ismét Évadnyitó Kolibri Fesztivált rendezünk, 2013. szeptember 7-én szombaton egész napos ingyenes programmal várjuk a családokat!

szinhaz_a_tukorben2

 

 

Helyszín: VI. kerület, Jókai téri játszótér és a Kolibri Színház (VI., Jókai tér 10.)
Tel.: 311-0870, 312-0622, www.kolibriszinhaz.hu, kolibri@szinhaz.hu
A BELÉPÉS DÍJTALAN – MINDENKIT SZERETETTEL VÁRUNK!
Konferál: Kolibri Hölgy: Alexics Rita, Kolibri Úr: Mult István

 

9.00 Wool (Gyapjú) – Helios Theater (Németország)

• színházterem
(2-5 éves korosztály számára, az előadás megtekintéséhez regisztrációra van szükség, regisztrálni szeptember 2-től lehet)
Kötőtűk csattogása; különös, finom formákba omló gyapjútömegek; kényelmes, meleg sálakba és sapkákba burkolózó színészek…
A HELIOS legújabb produkciójában, a Gyapjúban, melyet 2 éves kortól ajánlanak, Barbara Kölling rendezői segédletével Lisa Maria Heigl, Anna-Sophia Zimniak és Michael Lurse színészek a gyapjú tulajdonságait fedezik fel. Fényes, sima felületek és kaotikus gubancok közt tárják fel az anyag finomságát, melegségét, alakíthatóságát. A gyapjúval való munka évszázadokon át meghatározó alkalma volt a nők közötti kapcsolatok erősítésének: életről, szerelemről, pletykáról szólt a kötögetés. Roman D. Metzner zenei aláfestésével a hangok síkján is megelevenedik ez a közeg: a szorgos kezek között kattogó kötőtűk, a beszélgetés moraja, a munka és az élet ritmusa.

 

9.00 Hubay Jenő Zeneiskola Ifjúsági Fúvószenekara
Vezényel: Kőrösy Róbert
• szabadtéri produkció

 

9.30 Köszöntő

 

9.40 Pártás királylány – Magyar népmese alapján – Majorka Színház (Dunakeszi)
• szabadtéri produkció
Magyar népmese alapján készült a mese, amelyből kiderül, hogy a szívnek nem lehet parancsolni. Van benne ármány, szerelem, háború, sőt rögtönzött katonai kiképzésben részesülhet egy bátor néző is. A sok humorral, énekkel, citeramuzsikával tarkított előadásban megjelenik a boszorkány, oroszlány és sárkány, és végül a király mégiscsak enged a világ rendjének és a szerelmesek egymáséi lesznek.

 

10.30 Gyermekjátékok – Brueghel: Gyermekjátékok című festménye alapján – Kolibri Színház
• szabadtéri produkció

 

11.20 Kemény Henrik emléktábla koszorúzás

 

11.35 Angyalbárányok – Palóc népmese alapján – Árgyélus Színház (Szlovákia)
• szabadtéri produkció
Gömöri népmese a legkisebb, legszegényebb pásztorlegényről, aki bátorságának és nagylelkűségének köszönhetően olyan utakat is megjárhat, amelyeken nem emberi halandók járnak.
Écsi Gyöngyi, a mese előadója, legnagyobb mesemondóink egyike. Felvidéki népmesék és népi énekek gyűjtője és életben tartója. Gyermek bábcsoportot, hagyományőrző asszonykórust gardíroz, koncertezik a nemzetközi Vents’d Est zenekarral, Szakcsi Lakatos Bélával és szóló műsoraival. Énekelt a Ghimessel. Lelkipásztora a hetényi református közösségnek.
Kifogyhatatlan energiájú hiteles személyiség, aki megtalálta számunkra a legjobb színházi formát, amiben átadhatja a felvidéki népmesék világát.

 

13.20 Kovács Géza: Batu-tá kalandjai – Vojtina Bábszínház (Debrecen)
• szabadtéri produkció
Ki is ez a Batu-tá? Ez bizony jó kérdés! Afrikában született gyerekember ő, aki most lépked (vagy inkább úszik?) a felnőttek világa felé, hiszen a tenger túlsó partján próbálna szerencsét. Az mindenesetre biztos, hogy nagyon hasonlatos a mi Vitéz Lászlónkhoz, már ami a vidámságát, életrevalóságát illeti. Útnak is indul, ám a túlpart nem fogadja hősünket tárt karokkal.

 

14.10 A bűbájos lakat – Berze Nagy János gyűjtése alapján – Bóbita Bábszínház (Pécs)
• szabadtéri produkció
Élt egyszer egy szegény asszony, aki olyan szegény volt, hogy még az egerei is a szomszédba jártak kéregetni. Ennek az asszonynak volt egy fia. Ez a fiú olyan okos volt, hogy túljárt még az ördögök eszén is: elcsente legféltettebb kincsüket, a bűbájos lakatot. Jól is ment a sora ezután a szegény legénynek, még a király lányát is feleségül vette.
Ám az ördög sosem alszik!

 

15.00 Vitéz László – a magyar vásári bábhagyomány Kemény Henrik kezén éltetve – BábSzínTér (Kaposvár)
• szabadtéri produkció
Szükségünk van olyan szerethető példaképekre, akik legalább képzeletünkben vagy akár a bábszínházban jól elagyabugyálják azt, aki rosszat tesz velünk s a világgal. S ez a valaki most itt van s nemes egyszerűséggel csak Vitéz Lászlónak hívják! A hagyományos vásári bábjátékban a piros sapkás, vidám fickó palacsintasütőjével tanítja móresre az ördögöket és magát a halált is. Sziporkázó, életvidám kesztyűs bábjáték ez, melyet vásári mutatványok előznek meg. Ki Vitéz László, szó szerinti „jobb keze” történetünkben? Nem más, mint Pályi János, aki ebben az előadásban nyújtott alakításáért számos nemzetközi és hazai fesztiválon a legjobb bábjátékos díját nyerte el.

 

16.10 Csehov: Kastanka – Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház (Ukrajna)
• színházterem
Kastanka, a fiatal kutyalány a városi forgatagban elveszíti gazdáját, egyedül marad. Már egészen reményvesztett és elgémberedett a fagytól, mikor egy arra sétáló titokzatos, idegen úr rátalál. Megsajnálja és hazaviszi. A lakásban furcsa társaság fogadja: egy gúnár, egy kandúr és egy disznóhölgy; éppen cirkuszi számot gyakorolnak. Kastanka őstehetség. Első fellépése mégis váratlan izgalmakkal jár…

 

17.30 Gálik Margit: A bőgős fia meg az ördögök – Csodamalom Bábszínház (Miskolc)
• szabadtéri produkció
Lehet-e abból baj, ha teljesül az ember kívánsága? Bizony lehet, ha ez a kívánság úgy teljesül, hogy a szerencse visszájára fordul! Nagy öröm a gyermek! No, de egyszerre tizenkettő! Ez még a mesében is sok! Kisebb baj a pokolban kályhafűtőnek lenni! De végződhet-e ilyen keserűen a történet? Bizony nem, mert szerencsére felnő a legkisebb fiú és megoldja kitartásával, csavaros eszével a legnehezebb problémákat is. Bejárja a földet, egyenrangú félként beszél az ég urával, s kiállja a pokolban rá váró próbákat. Mik voltak ezek a próbák? Ez a történet lényege amire a Csodamalom Bábszínház előadásán találhatjuk meg a választ.

 

18.20 Janik László: Sárkányölő Krisztián – Harlekin Bábszínház (Eger)
• szabadtéri produkció
Regős János mesemondó kocsiját húzva járja a világot, hogy mindenkivel megismertesse Sárkányölő Krisztián legendáját. A történet szerint III. avagy Zokogó Zsigmond király lányát, Mufurcka királykisasszonyt elrabolta egy sárkány…

 

19.10 Méhes Csaba: MiMóka – Méhes Csaba (Pilisszentlászló)
• szabadtéri produkció
Mimóka egyfolytában játszik.
Ha akarja, súlyemelő hatalmas izmokkal, ha akarja, tyúk, vagy béka, robotember vagy hős lovag. Vadászik a
dzsungel mélyén, horgászik, autót szerel stb. – és ehhez nincs szüksége semmire, csak egy üres színpadra. Meg sok-sok gyerekre, akinek van kedve vele játszani, vele kacagni, mókázni.

 

20.00 Michel Indali – díj átadás
• szabadtéri produkció

 

20.20 Szavak nélkül – HUPS! – a friss diplomás bábszínész osztály társulata
• színházterem
A „HUPS!” tagjai 2013-ban végeztek a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem színművész – bábszínész szakán, ahol öt év alatt, a színészi alapképzésen túl számos bábtechnikával ismerkedtek meg, köztük a tárgy animációval, a kesztyűsbábozással, a pálcás bábozással, az árnyjátékkal, a homok animációval, a marionettel, és a bunrakuval. A különböző kurzusok során egyéni és csoportos jelenetek is születtek, hol szabadon választott, hol előre megadott témára. A „HUPS!” előadása egy válogatás az elmúlt öt év bábos mesterség-vizsgáiból élőzene kíséretében, melyet 0-tól 100 éves korig ajánlanak az alkotók.

 

21.15 Szakmai beszélgetés
A beszélgetést Szűcs Katalin Ágnes kritikus vezeti
• színházi előcsarnok

 

AZ ELŐADÁSOK KÖZÖTT A KOLIBRI HARSONA QUARTETT JÁTSZIK,
A VITÉZ LÁSZLÓ AUTOMATA VÁRJA A GYEREKEKET A SZÍNHÁZ BEJÁRATÁNÁL

 

A fesztivál fővédnöke:
Csomós Miklós – főpolgármester-helyettes
Hassay Zsófia – Terézváros polgármestere

 

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk!