Tipli – Új ifjúsági bemutatóra készül a Kolibri Színház

2020. 02. 05.

A február 3-ai olvasópróbával megkezdődtek a Krausz Attila Tipli című kortárs regényéből, Tasnádi István színpadi adaptációja alapján készülő előadás próbái a Kolibri Pincében, Vidovszky György rendező vezetésével. A bemutatót március 13-án tartják.

A Tipli, ahogy alcíme elárulja ’személyes hangvételű (út)keresés’. A történet szerint egy lakótelepen tengődő srác, Peti elhatározza, hogy külföldön próbál szerencsét, megmutatja a többieknek, hogy neki sikerülni fog, kezd valamit az életével. De hamar kiderül, hogy nem ilyen egyszerű az egész: az induláshoz pénz kell, ráadásul nem is kevés. Akár mindenáron.

„Elmegyek valami tengerpartra rákhalásznak, milliomos leszek, aztán csak nyírom a füvet, mint a Forest Gump, elhiszed?”

Az előadás alapjául szolgáló regényről Vidovszky György elmondta, hogy olyan fiatalokról szól, akik bár a rendszerváltás utáni első években születtek, a lehetőségeik semmivel sem lettek jobbak, mint azoké, akik a hetvenes, nyolcvanas években kezdtek tudatukra ébredni: lerobbant lakótelep, kis fizetés, nagy rezsi, éjszakai műszak, elvált szülők. Álmaikat már nem a politikai hatalom korlátozza, hanem a motiválatlanság, a kisstílű lehetőségek, az apátia, a korán érkezett kiábrándultság, ami leginkább szüleik csalódottságából fakad: örülnek, ha van munkájuk és hónap végéig kihúzzák. Gazdasági száműzöttek. A fiatalok számára egyértelmű a képlet: itthon nincs lehetőség, csak nyugaton érvényesülhet az ember.

A regény szerzője maga is nagyon hasonló körülmények közül jön, az általa megrajzolt figurák létező alakok elegye, a leírt helyzetek nagy része megtörtént eseményeken alapul. A regény nyelvezete tökéletesen adja vissza azt a világot, amiben ezek a fiatalok léteznek – fedte fel a történet hátterét a rendező.

A színpadi megvalósítás kapcsán Tasnádi István dramaturg kiemelte, hogy a regény – részben a műfajból következően is – sok szerteágazó epizódból áll, amelyeket a színpadi adaptáció során egyszerűsíteni, drámailag sűríteni kellett. Ugyanez vonatkozik a szereposztásra is: a regényben megjelenő figurákat összesen négy színész alakítja: Bárdi Gergő mv., Krausz Gábor, Nizsai Dániel és Kőszegi Mari mv., akik így több szerepet is játszanak a darab során.

A jelenetek kidolgozásában fontos szerepet játszik az improvizáció. Itt az író és a rendező instrukciói alapján a regény egy-egy megadott helyzetére improvizálnak a színészek, az így létrejött rögtönzésekből aztán az író hoz létre rögzített szövegű jeleneteket – engedett bepillantást a próbafolyamatba Tasnádi István.

Az előadás zenéjét Monori András szerezte, a díszlet- és jelmeztervező Illés Haibo, Vidovszky György rendező munkáját Hajsz Andrea segíti.

A 15-18 éveseknek szóló előadás bemutatója március 13-án lesz a Kolibri Pincében.