Terézváros díszpolgára lett Novák János

2015. 10. 20.

A Terézvárosi Önkormányzat képviselő-testülete a „Terézváros díszpolgára” címet adományozta színházunk igazgatójának. A kitüntetést október 18-án vasárnap, a Terézvárosi Búcsú keretében tartott ünnepségen vette át Novák János.

A kerületi kitüntetések ünnepélyes átadását immár hagyományosan a Terézvárosi Búcsúhoz kapcsolódóan rendezték meg az Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér külső nagyszínpadán. A köszöntő után Hassay Zsófia polgármester nyújtotta át a díjakat a kitüntetetteknek.

DSC_3212

A képen balról jobbra: Nagy Éva Borbála íjász, négyszeres országos bajnok, „Terézváros Sportolója”; Novák János „Terézváros Díszpolgára”; Simonffy Márta, a Terézvárosi Önkormányzat alpolgármestere; Ugrin Gáborné, Ugrin Gábor, „Terézváros Díszpolgára”(posztumusz) egykori karnagy özvegye; Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere; Markovits H. Zoltán női szabó mester, „Terézváros Mestere”; dr. Aszódi Ágnes nőgyógyász főorvos, Romm Pál Emlékérem; Székely Dezsőné Sebestyén Mária 1956-os forradalmár, „Terézvárosért” kitüntetés; Wacha Imre nyelvész, „Terézvárosért” kitüntetés

A képviselő-testület döntése nyomán Terézváros polgármestere idén Novák Jánost részesítette díszpolgári kitüntetésben.

DSC_3106

A laudációban, melyet Seder Gábor műsorvezető olvasott fel, így méltatják a Kolibri Színház igazgatóját:

Novák János 24 éve a Jókai téri ifjúsági- és gyermekszínház igazgatója. A csaknem negyed évszázad alatt a kis alternatív bábszínházból európai rangú játszóhelyet és műhelyt teremtett. A világ színház-pedagógiai eredményeit kiválóan ismeri, azokat a gyakorlatban sajátosan magyar és sajátosan kolibris nyelvre ülteti át. Ő honosította meg és terjesztette el a magyar ifjúsági színjátszásban azt a drámapedagógiai elvet, amely szerint a gyerekeket érő hatásokat, konfliktusokat, sérüléseket, dilemmákat a színpadi játék eszközeivel felszínre lehet hozni és fel is lehet oldani. Elsőként nyúlt tabutémák feldolgozásához; alkotóként együttműködik pszichológusokkal, családterapeutákkal, drámapedagógusokkal is.

24 éve szervezi a Jókai téren az ingyenesen elérhető, szabadtéri Kolibri Fesztivált, amely egyben a mindenkori magyar gyermek- és ifjúsági színjátszás éves szemléje, találkozója.

Novák János gordonkatanárként végzett a Zeneművészeti Főiskolán, ezt követően a szintén terézvárosi székhelyű Thália és Radnóti színházak zenei munkatársa, zeneszerzője volt. Szerző- és előadótársa lett Cseh Tamásnak is. Novák János 2006-ban elvégezte a Színház- és Filmművészeti Egyetem drámapedagógiai szakát. Első rendezői sikerét Nemes Nagy Ágnes: Bors néni című darabjának színpadra állításával aratta (Dayka Margittal, Kolibri Színház). Rendezőként, színészként, zeneszerzőként közel száz további produkció létrehozásában vett részt. Idehaza és külföldön is elismert szakember. 2000 óta a Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szövetség Magyar Központjának elnöke, 1998 óta a Nemzetközi Színházi Intézet elnökhelyettese.”

20151019_120647

Szívből gratulálunk Novák Jánosnak a kitüntetéséhez!

Köszönet a fotókért a Terézvárosi Önkormányzat sajtóosztályának és Szántó Fanninak!