Sikeres jubileumi évadot zárt a Kolibri Színház

2018. 06. 12.

A tavalyihoz képest megnövekedett nézőszám, több előadás, eredményes nemzetközi együttműködések és két sikeresen megrendezett fesztivál jellemezte a 25. jubileumát ünneplő Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház 2017/2018-as évadát.

A június 11-én, hétfőn megtartott évadzáró társulati ülésen Novák János színigazgató értékelte a 2017/2018-as évadot, valamint megköszönte a társulat minden tagjának odaadó munkáját. Kiemelte: az idei évadban a színház három játszóhelyén összesen 496 előadást láthatott a közönség, többet játszottunk, mint az előző szezonban. Június 6-ig közel 50 ezer néző látogatott el a színházba, és a nézőszám mellett a bérletesek száma is növekedett.

Novák János

A színház közel negyven repertoár-előadásáról szólva az igazgató kihangsúlyozta a gyakran kortárs szerzők közreműködésével létrejött ifjúsági produkciók, valamint a csecsemőszínházi előadások fontosságát, hiszen a Kolibri Színház mindkét területen példaadó mintát képvisel. Hozzátette, hogy a Kolibri színházi nevelési programja Gyevi-Bíró Eszter vezetésével lendületesen fejlődött tovább az idei évadban.

A teátrum idén nyolc bemutatót tartott, közülük kettő szorosan kapcsolódott a negyedszázados évfordulóhoz: a társulat idősebb – sok esetben alapító – tagjainak személyes történeteiből merített Czukor Balázs a Visszatérő című előadáshoz, míg Vidovszky György a társulat fiatalabb generációjával készítette el a Mondj egy mesét! című produkciót. Az észt-magyar koprodukcióban készült Rövidzárlat című ifjúsági előadást Horváth Péter és Kristiina Jalasto ötlete alapján Eck Attila írta és Vidovszky György rendezte; a Small Size – Performing Arts for Early Years nemzetközi projekt keretében készült a Mi újság? Tisza Bea és Ruszina Szabolcs közreműködésével; szintén a legfiatalabb korosztálynak szól Török Ágnes és Szívós Károly alkotása, a Hengergő; Magyarországon először a Kolibri Színházban született bábelőadás Bartos Erika Bogyó és Babóca című meséjéből, az ősbemutató szövegkönyvét Nagy Orsolya írta, az előadást Andrusko Marcella rendezte; a svéd Anders Duus a színház felkérésére írt Repül az alma című ifjúsági darabját Kúnos László fordításában, Benedek Judit rendezésében láthatta a közönség. Az évad végén Vajda Gergely Az óriáscsecsemő című báboperáját állítja színpadra Novák János a Kolibri Színház és az Armel Opera Festival közös produkciójában. A Déry Tibor azonos című színműve alapján készülő opera ősbemutatóját a bécsi MuTh Színházban tartjuk július 3-án, a magyarországi előadásokra július 6-án és 7-én kerül sor a Budapesti Operettszínház Raktárszínházában.

Novák János kiemelte, hogy a jubileumi évadban különös figyelmet szenteltünk a több mint egy évtizede működő nemzetközi kooperációk – elsősorban a Small Size és a Platform Shift+ – eredményeinek. A 2018 januárjában megrendezett 9 napos Kolibri25 Jubileumi Mustra alkalmával korosztályok szerinti bontásban mutattuk be a hazai és külföldi szakmai közönségnek a Kolibri legsikeresebb előadásait és a nemzetközi partnerszínházak produkcióit. Májusban rendeztük meg az ASSITEJ Magyar Központ és a kaposvári Csiky Gergely Színház közös szervezésében a IX. Kaposvári ASSITEJ Gyermek-és Ifjúsági Színházi Biennálét, amelyen egy hét alatt több mint harmincöt előadást láthattak a nézők, az elmúlt két év legjobb hazai előadásai mellett meghívott külföldi és határon túli produkciókat is.

A Kolibri Színház továbbra is kiemelkedő feladatának tartja a társadalmi felelősségvállalást – mutatott rá az igazgató. Az idei évadban 4,2 millió forintos közlekedési támogatást nyertünk pályázaton, amiből 113 fővárosi és vidéki csoportot, összesen több mint 5300 gyermeket tudtunk hozzásegíteni ahhoz, hogy eljussanak előadásaikra. A színház egyre bővíti audionarrációs előadásainak kínálatát is, idén már négy előadáshoz (Locspocs, a kis tengeri szörny, Macska voltam Londonban, Emília és az angyal, akit Körmöczi Györgynek hívnak és János vitéz) készült audionarrációs kíséret a vak és gyengénlátó gyermekek számára.

A hétfői évadzárón a társulat belső művészeti elismeréseit is kiosztották. A színház társulata minden évben választ egy Kolibri Hölgyet és egy Kolibri Urat, illetve egy Kolibri Háttér Hölgyet és egy Kolibri Háttér Urat, akik kiemelkedő munkájukért a következő évadban viselhetik a címet. A kollégák titkos szavazatai alapján idén Rácz Kármen és Bárdi Gergő színészek, illetve Soós Kornélia színházi titkár és Darvalics Péter ügyelő érdemelte ki az elismerést.

A hagyományoknak megfelelően Novák János a 2018/2019-es évad tervezett bemutatóit is ismertette a társulati ülésen. Családi produkciónak készül Jókai Mór A leaotungi emberkék című meséje nyomán Horváth Péter által írt zenés mesejáték, A császárfiú álma, amelyet Novák János állít színpadra az évad első nagyszínházi bemutatójaként. Szívós Károly Rosemarie Eichinger osztrák szerző Esznek-e a halottak epertortát? című könyvéből készít előadást a Kolibri Fészekben, a bemutató 2019 januárjában lesz. Cecilie Lundsholt és Esther Richardson Áruló című ifjúsági darabját Vidovszky György rendezi, a rendhagyó formában készült interaktív játékot iskolai kihelyezett előadásként mutatjuk be az évad második felében. Tavasszal Fábri Péter Jászon és az atléták – Az aranygyapjú története, avagy hogyan született az olimpia? című darabja debütál a nagyszínpadon, Novák János rendezésében. A szeptemberi Kolibri Évadnyitó Fesztiválon láthatja először a budapesti közönség a norvég Teatret Vårttal és a cseh South Bohemian Theatre-rel közösen létrehozott Binaurális hang című kísérleti projektünket, amelynek író-rendezője Vidovszky György. Az új évadban Az óriáscsecsemő című bábopera továbbjátszását is tervezzük, a színház gazdag repertoárjának sikerdarabjai mellett.