Sikeres évadot zárt a Kolibri Színház

2019. 06. 18.

A június 17-én, hétfőn megtartott évadzáró társulati ülésen Novák János igazgató értékelte a 2018-2019-es évad eredményeit és ismertette a jövő évad programját.

Az elmúlt évadról

A Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház három játszóhelyén idén összesen 503 előadást, köztük három bemutatót tartott, többet játszottunk, mint az előző évadban. Június 7-ig közel 50 ezer nézőt fogadott a színház, amivel 100 %-os látogatottságot produkált és jegybevételét is növelte.

Novák János

A színház közel negyven repertoár-előadásáról szólva Novák János kiemelte a gyakran kortárs szerzők közreműködésével létrejött ifjúsági produkciók, valamint a csecsemőszínházi előadások fontosságát, hiszen a Kolibri Színház mindkét területen példaadó mintát képvisel. Emellett az idei évadban a kisiskolás korosztálynak szóló három előadással bővült a  repertoárunk: két nagyszínpadi produkciót mutattunk be Novák János rendezésében, a Jókai Mór műve és Horváth Péter adaptációja alapján készült A császárfiú álmát és Fábri Péter Az aranygyapjas kaland című zenés mesejátékát, míg Rosemarie Eichinger Esznek-e a halottak epertortát? című regényét Szívós Károly vitte színre a Kolibri Fészekben. Felújítottuk Vajda Gergely: Az óriáscsecsemő című, a tavalyi Armel Opera Festivalon bemutatott báboperáját, amely így eljutott saját ifjúsági közönségünkhöz. A színház fontos hivatásának tartja, hogy megszerettesse a fiatalokkal a kortárs zenei műveket, ezért az operát a következő évadban is szeretnénk műsoron tartani a 33 repertoáron maradó előadás mellett.

A társulat

Nemzetközi együttműködések, határon túli kapcsolatok

A Kolibri Színház továbbra is különös figyelmet szentel a közel tizenöt éve sikeresen működő nemzetközi kooperációk eredményeinek és a határon túli magyar nyelvű színházakkal való kapcsolatok ápolásának.  A Small Size – Performing Arts for Early Years (Előadóművészet a legkisebbeknek) együttműködés folytatásaként jött létre az idei évadban a 0-6 éves korosztályra fókuszáló MAPPING művészeti-kutatási projekt, amely a Kolibrin kívül 16 európai színházat foglal magába. Szintén idén indult öt Ruhr-vidéki német színház és öt más európai színház – köztük a Kolibri Színház – közreműködésével a EuropeFiction projekt, amelynek célja olyan közös produkciók létrehozása, melyek célkorosztálya és szereplői tinédzserek. 2020 tavaszán az ASSITEJ Magyar Központ és a kaposvári Csiky Gergely Színház közös szervezésében megrendezik a tizedik, jubileumi Gyermek-és Ifjúsági Színházi Biennálét, amelyre a legjobb hazai előadások mellett meghívott külföldi és határon túli produkciókat is várnak.

A második félév során vendégül láttuk a marosvásárhelyi Ariel Gyermek- és Ifjúsági Színház társulatát, akik Háy János Völgyhíd című darabját mutatták be Vidovszky György rendezésében, valamint a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház Tizenkét hónap című meseelőadását, amelyet Gyevi-Bíró Eszter állított színpadra. Június elején a Minden dolgok könyve című előadásunk vendégszerepelt az Ariel Színház 70. jubileuma alkalmából rendezett fesztiválon.

A színházi nevelési programról

A Kolibri színházpedagógiai programja Gyevi-Bíró Eszter vezetésével az idei évadban is lendületesen fejlődött tovább. Jelenleg hat színházi nevelési szakember dolgozik a színházban, összesen 259 színházi nevelési programot tartottunk, ami azt jelenti, hogy mintegy 7.000 gyereket láttunk vendégül műhelyünkben!

‘Minden gyerek jusson el színházba!’

A Kolibri Színház továbbra is kiemelkedő feladatának tartja a társadalmi felelősségvállalást – mutatott rá Novák János. Az idei évadban 4,5 millió forintos közlekedési támogatást nyertünk pályázaton, amiből 117 fővárosi és vidéki csoportot, összesen több mint 5700 gyermeket tudtunk hozzásegíteni ahhoz, hogy eljussanak az előadásainkra. A színház egyre bővíti audionarrációs előadásainak kínálatát is, idén már hat előadáshoz készült audionarrációs kíséret a vak és gyengénlátó gyermekek számára. A „Minden gyerek jusson el színházba!” elnevezésű VII. kerületi Önkormányzattal kötött együttműködés keretén belül 16 csoport, azaz 459 gyerek és 38 kísérő látogatott el a Kolibribe.

Társulati díjak

A hétfői évadzárón a hagyományoknak megfelelően a társulat belső művészeti elismeréseit is kiosztottuk. A színház társulata minden évben választ egy Kolibri Hölgyet és egy Kolibri Urat, illetve egy Kolibri Háttér Hölgyet és egy Kolibri Háttér Urat, akik kiemelkedő munkájukért a következő évadban viselhetik a címet. A kollégák titkos szavazatai alapján idén Török Ágnes és Szívós Károly színművészek, illetve Reymeyer Dóra kellékes-öltöztető és Pignitzky Ádám világosító érdemelte ki az elismerést. 

A 2019-2020-as évadról

A társulati ülésen a 2019/2020-as évad tervezett bemutatóit is ismertette Novák János. Az elkövetkező időszakban a színház kiemelt figyelmet fordít a kortárs hazai szerzők műveinek bemutatására. E célból hirdettük meg az évad végén a meghívásos drámapályázatot, amelyre négy pályamű érkezett be. A díjnyertes művet, Gimesi Dóra Emma csöndje című darabját 2020 tavaszán mutatjuk be Kuthy Ágnes rendezésében. Kiss Márton A méhek istene című saját színdarabját állítja színpadra a Kolibri Pincében 2019. decemberében. Előkészületben van továbbá Maria Wojtyszko Sam, avagy a boldog családi cirkusz című műve és Cecilie Lundsholt-Esther Richardson: Az áruló című ifjúsági darabja.