“Még mindig barátok, ha meg nem haltak” – Nézőink írták A trollgyerekről

2016. 03. 01.

A trollgyerek ismét megihlette nézőinket – ezúttal arról írtak a gyerekek, hogyan képzelik a történet befejezését.

Nagy élmény volt A trollgyerek legutóbbi előadása az Újpesti Babits Mihály Gimnázium Karinthy Frigyes Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolájából hozzánk látogató 4. osztályos gyerekek számára.

Amint tanárnőjük köszönő levelében írja: „A gyerekekkel a darab után sokat beszélgettünk. Kíváncsi voltam az érzéseikre, véleményükre. Sokat segített a gondolkodásban a drámapedagógiai foglalkozás is. Köszönjük az egész társulatnak, hogy ilyen érzéseket megmozgató darabot láthattunk! A foglalkozás után lehetőséget adtam nekik arra, hogy papírra vessék, Ők hogyan folytatták volna a történetet. Helyesírási hibákat nem javítottam, hanem az Ő írásuk alapján küldöm.”

Lássuk, milyen alkotások születtek a gyerekek tollából!

Troll gyerek-1

1.

„Kedves Kolibri Színház! Szerintem A trollgyerek című előadásnak lehetne a végén egy rész amikor az anyuka, apuka és az igazi gyerekük ott örülnek egymásnak és újra építik a házat és az egész veszekedést elfelejtik vagy csak megpróbálják újra kezdeni a dolgokat természetesen a gyerekük társaságában. Ami a trollokat illeti lehet, hogy megbeszélhetnék az ember párral, vajon miért rabolták el a gyereket. Küldetés révén? Vagy csak ezért mert jobban tetszett nekik? Ki tudja? Egyébként ha esetleg nem jó az a befejezés amit írtam ötletnek esetleg csak egy pár percben bele lehetne kukkantani a takarító házaspár életébe. Mondjuk megmutathatják a házukat a gyermeküket vagy valami hasonló.”

 

Troll gyerek-2

2.

„A trollgyerek. A trollgyerek elmegy az erdőbe megkeresni az anyukáját, megy megy mendegél mire megtalálja. Az anyukáj elviszi a barlangba. Ott a troll megmutatja az emberek tulajdonságait. Így a trollok megszeretik az embereket.”

 

Troll gyerek-3

3.

„Egy fiatal házaspár át akart kelni az erdőn, de nem sikerült, mert megijedtek. Az anyukának a kezében volt a baba, de elejtette. A Trollmama megtalálta az embergyereket és választania kellett. Az embert választotta a trollgyereket meg otthagyta. A szülők visszamentek a gyerekükért, de már csak a trollbaba volt ott. Kénytelenek voltak elfogadni és felnevelni. Nehéz volt a kezdet nem evett semmit csak patkányt. Mire a trollgyerek és az embergyerek felnőtt visszataláltak a saját családjukhoz. Az embergyerek elmondta szüleinek, hogy ha a trollal rosszat csináltak akkor vele is.”

 

Troll gyerek-4

4.

„Troll gyerek. Befejezés: A két gyerek egy iskolába került és nagyon jó barátok lettek. A szülők nem tudhatták meg ezér kettőjük közt maradt.”

 

Troll gyerek-5

5.

„A trollgyerek. A családtagok újra egymásra találtak, a tűzben a házukkal (is) együtt elégett a multjuk is. A troll anya találkozott a fiával és ők is 16 év után folytatták az életüket. Az embercsalád új házba költözött és visszakapták (az) a hírnevüket is a faluban. Bár a fiúk megtalálták a (család) valódi szüleiket hiányzott nekik a másik család is ezért megbeszélték, hogy találkozhatnak egymással.”

 

Troll gyerek-10

6.

„Kriska Ferenc 4/B. A troll gyerek (befejezés). Az összecserélt gyerekek története megoldódott. Az embergyerek hazatalált szüleihez és elmagyarázta, hogy hogyan kell bánni a gyerekekkel. A trollgyerek is sikeresen megtalálta erdőbéli házukat. Az anyukája nagyon örült, hogy újra láthatja fiát. Aznap este mind a két család bulit tartott. A troll család meghívta az erdő lakóit. Az ember család meghívta a falu összes tagját. Még most is (buli) mulatoznak ha meg nem haltak.”

 

 Troll gyerek-6

7.

„Szerintem az történt, hogy: A troll gyerek is haza talált és elmesélte kalandjait. Azt is elmondta, hogy szép szobába tartották, szerették főleg az anyuka igaz, hogy az apuka nem szerette, de utána egészen megkedvelte, eleinte még emberi ételt adtak neki, de utána már patkányt meg gilisztát kapott. A troll anya figyelmesen hallgatta. Aztán a troll megkérdezte: – Miért cseréltél el az embergyerekre? – Nem tudom, de most már rájöttem, hogy nagyon nagy hibát követtem el tudom, hogy te vagy az én gyerekem. – Aztán meglátogatták az ember falut és összeismerkedtek az ember szülőkkel és barátok lettek. Még mindig barátok, ha meg nem haltak.”

 

Troll gyerek-9 

8.

„A trollgyerek befejezése: A trollgyereknek elege lett az emberi életből. Nem bírta tovább ezért megszökött. A trollszülők éppen rágcsálók után kutattak az erdőben. Eközben a kistroll a nagy és sűrű erdőben barangot a szüleit keresve. De egyszercsak azt látja a kistroll, hogy valaki kutat a bokorba. Nagyon megijedt. És mikor az a valaki kimászott a bokorból nagy volt a csodálkozás. A trollgyerek meglátta az anyukáját. A trollmama hazavitte a trollgyereket és boldogan éltek még meg nem haltak. Vége”

„A trrollgyerek visszament az erdőbe a trrollbanyához. A család újra meggazdagodott és boldogok voltak hogy, elveszett kisfiuk újra velük van. Az apuka megbánta amittett és bocsánatot kért. A trrolbanya is örült, mosmár nem kellett elmenni a faluba ételért. Igaz egyik gyerek se a családjánál nőtt föl mégis örültek hogy újra láttják őket. És így békessegben és boldoga éltek amíg meg nem haltak!”

„A trollgyerek visszament az erdőbe és megtalálta egykori sárházukat amiben lakott egy picit régen amíg kinem cserélte az anya. Bekopogott. Ki az ellenség vagy nem? Nem vagyok ellenség rokonod vagyok és nagyon közeli. Fiam! Mondta az anyja meghattottan. Te vagy az ennyi hosszú, hosszú év után. Igen mamácska itt vagyok. Hiányoztál! Nekem is mamácska nagyon. Boldogan borultak egymás nyakába!”

 

Troll gyerek-7

9.

Ennél a munkánál sajnos nem jól olvasható a szöveg, de a rajz miatt mindenképpen közöljük!

 

Troll gyerek Jázmin tollából-1 Troll gyerek Jázmin tollából-2

10.

Jázmintól, aki a leghosszabb fogalmazást írta, csak egy rövid részletet emelünk ki: „Végül mind a két gyerek visszakerült saját otthonába. Nemsokára az ember házaspárnak született egy második csemetéje. Az első pár hét után kiderült, hogy a kisbaba megbetegedett. A szülők nagyon megijedtek. Gyorsan elvitték az orvoshoz abban a reményben, hogy ő majd tud rajta segíteni. A doktor megvizsgálta, de nem tudott mit tenni. Csak egy módon lehet meggyógyítani: – Át kell mennetek a Veszélyek Dzsungelén, majd fel a Szikla-hegy tetejére. Ott van egy barlang ami egy mezőhöz vezet. Találnotok kell egy virágot ami gyógyerejű. Ha megtaláltátok mondjátok neki ezt: – Virág, virág gyógyíts meg! – A szülők siettek haza csomagolni. Nagy volt a kapkodás. Ezután elindultak hosszú útjukra…”

Köszönjük az írásokat közönségünknek!