KETTŐS JUBILEUM

2016. 03. 10.

100. alkalommal játszottuk tegnap a Klamm háborúját a Kolibri Pincében, ma pedig a Doktor Proktor és a Holdkaméleonok 50. előadását ünnepeltük!

Klamm háborúja 100

Kai Hensel 2002-ben Német Ifjúsági Színházi Díjjal elismert monodrámája egy elkeseredett, frusztrált irodalomtanár és az ellene teljes bojkottot hirdető osztály harcát viszi színre Scherer Péter főszereplésével. A tanulók levélben tudatják a némettanárral, hogy őt tartják felelősnek az előző tanévben, az érettségi előtt öngyilkosságot elkövető iskolatársuk haláláért, s ezért teljes ellenállást, igazi passzív rezisztenciát hirdetnek. Scherer Péter tanóra hosszúságú, kicsengetésekkel tagolt játéka a Németországban egyre népszerűbb osztályteremszínház első magyarországi adaptációja. A kamaszoknak szóló új, színházi műfaj iskolákban, osztálytermekben szembesíti a diákokat azokkal a sajátos problémákkal, melyekkel a mindennapi iskolai élet során találkoznak. A többszörös fesztiváldíjas Klamm háborúja 2008. februári bemutatója óta 100 előadást ért meg a Kolibri Pincében, a tájelőadásokkal együtt pedig ez a szám még sokkal nagyobb.

Klamm háborúja 2

A kritika így látta a Klamm háborúját:

„Minden tanár gyilkos!” Egy tanár szájából különös jelentéstartalmat és hitelességet kapnak ezek a szavak. Scherer Péter, alias Klamm tanár úr egy némaságba burkolózó osztály ellen száll harcba, akik egyik osztálytársuk haláláért az irodalomtanár kettesét teszik felelőssé. A humoros fordulatokban és poénokban gazdag előadás, egy megrázó rapszódia a tanári létezés mibenlétéről, és nem utolsó sorban a munka és az elhivatottság közötti dimenzionális különbségről. [… ] Scherer egy kérlelhetetlen tanárból indul, és a létezés legaljáig jut el. Szívfacsaró, mélyen ható előadás, amely hatásosságát legalább annyira köszönheti a fordító/dramaturg Kovács Kristófnak, mint Novák János rendezőnek, aki a kellő minimalizmussal, és a darab pontos ívének kijelölésével és végig vitelével elgörgetett minden akadályt Scherer útjából, egyértelmű keretet szabva a színészi játék maradéktalan kibontakozásához.” (7óra7)

Az előadásról bővebben ide kattintva olvashattok.

DOKTOR PROKTOR és a Holdkaméleonok 50

A világhírű norvég krimiszerző Jo Nesbø első gyerekkönyve 2007-ben jelent meg Doktor Proktor pukipora címmel, amely azóta sorozattá nőtte ki magát. A regény harmadik kötete nyomán született a Kolibri Színház Doktor Proktor és a Holdkaméleonok című vígjátéka Novák János rendezésében. A 2014 januárjában debütált nagy sikerű előadást immár 50. alkalommal játsszuk!

Doktor Proktor 3

Novák János rendező az előadásról:

„A Doktor Proktor egy kalandos történet rengeteg zenével. Hősünk egy őrült zseni, aki két dologhoz nagyon ért: a látszólag hasztalan dolgok kitalálásához – mint amilyen a pukipor vagy az egyensúly cipő – és a karamellás puding elkészítéséhez. Doktor Proktor utcájában két magányos gyerek is lakik: a visszahúzódó Lise és a nagy beszélőkével megáldott Bülle. Vajon ők, vagy a békaszerzetté változott Hukk tanár úr és Strobe tanárnő képesek lesznek megmenteni a világot az emberevő holdkaméleonoktól? Lehet-e hős, aki szeret füllenteni, aki túl kicsi, vagy túl nagy, aki helyesírás mániás, vagy akinek rossz a helyesírása? Erre is választ adunk.”

Az előadásról bővebben itt tájékozódhattok.

Fotó: Szlovák Judit