Kippkopp és Tipptopp Japánban jár

2014. 10. 28.

Japánban vendégszerepel a Kippkopp és Tipptopp című előadásunk. A tíz napos turnéról színészünk, Bodnár Zoltán blogot is vezet.

fesztival_japan

 

Irány Japán!

 

A Kolibri 2009 elején kapott felkérést a Művészetek Palotájától egy, a Tallér Zsófia által a Kippkopp és Tipptopp mesére komponált zongoradarabokhoz kapcsolódó előadás bemutatására. Az élő zenei kíséreten alapuló bábszínház ihlette aztán a Jókai téri teátrum Marék Veronika szövegkönyvével és dalszövegeivel, illetve Novák János zenéjével, speciálisan a 2-5 évesek korosztályának készült előadását.

 

„Néhány éve tulajdonképpen evidencia volt itthon, hogy három évesnél kisebb gyerekeket nem szabad színházba vinni, mert nem kötik le a figyelmüket az előadások. A Glitterbird EU-s projekttel – melynek köszönhetően Magyarországon is megjelent a csecsemőszínházi műfaj – aztán kiderült, hogy bizonyos feltételekkel készíthetők olyan produkciók, amelyek egyaránt megadják a művészi értéket és a szórakozás élményét akár a féléves csecsemőknek is. A gyors fény- és hangváltások kerülésével, az előadások nyugodt, elmélyült szemlélődésre lehetőséget nyújtó tempójával és időtartamuk 25-30 perces maximalizálásával fenntartható a legkisebbek érdeklődése” –  nyilatkozta korábban Tisza Bea, a Kippkopp és Tipptopp rendezője.

 

Tisza Bea szerint a Kippkopp és Tipptopp nem csupán tartalmi szempontból ideális választás a 2-5 évesek színházi bevezetésére, hanem a Kippkopp-történetek népszerűsége miatt is. „A széleskörű ismertség azért nagyon jó, mert a kisgyerekek imádnak ismételni – gondoljunk arra, mennyire ragaszkodnak esténként a már számtalanszor felolvastatott mesékhez, vagy említhetjük a mondókákat, a gyerekversek, -dalok refrénjeit -, és egyszersmind ugyanazzal a dologgal más formában találkozni. Sok népszerű mese színre vitelénél tapasztaltuk, hogy azok, akik már ismerik a történetet könyv vagy rajzfilm formájában, felfedezve benne a különbségeket és azonosságokat, még nagyobb élvezettel nézik a színházi előadást.”

 

A produkció most Japánban vendégszerepel. Tisza Bea, Novák János igazgató, Alexics Rita és Bodnár Zoltán színészek, Farkas István műszaki vezető és Major Sándor díszítő már megérkeztek a helyszínre.  A 16 órás út után a Kansai repülőtérről 5 óra alatt átbuszoztak Oszakába, majd onnan a fesztivál helyszínére Matsue városába, ahol családok fogadták őket.

 

29-én megkezdik a próbákat a Yakumo Kulturális Központ konferenciatermében, ahol elsőként 30-án félelőtt játszanak, természetesen japán nyelven!

 

Az útról Bodnár Zoltán naplót is vezet, amelyet követhettek a kippkoppestipptopp.blogspot.com oldalon.

 

matsuee

 

Az első blogbejegyzés Bodnár Zoltán tollából:

 

Már csak kettőt kell aludni és irány Oszaka, majd Matsue…..

Hogy ne maradjon üresen ez a lap se, íme néhány csemege az elmúlt hónapok “darabot-japánul-tanulásából”. Igazából az állatnevek kedvenceimmé váltak:

–       szöcske – batta szan

–       katicabogár –tentómusi szan

–       vakond – mogura szan

–       lepke – csocso szan

 

Tulajdonképpen sokszor igen szórakoztató volt. Bea sokat segített és adott is néhány ötletet, hogy egy-egy kifejezésnél miről juthatna eszembe a japán  megfelelő. Az egyik közös kedvencünk: „Hú, de fekete vagy! – Aaa, makuro kuro da !“ Vajon milyen asszociációs segédletet kaphattam? …

A megfejtést karikázzátok be és tegyétek a képernyőtök jobb alsó sarkába!

 

A személyes élményeknél maradva: augusztus közepe fele kis feleségem egy reggelen a következkezőt találta mondani, miközben éppen a kávéját szervíroztam az ágyunkba:

–       Basszus, már két órája csak vergődök, nem tudtam visszaaludni, mert folyamatosan az forog a fejemben, hogy „KAKURENBÓ SIJÓKA. Mit jelent?“.

 

Hát így jár, aki arra kényszerül, hogy végigasszisztáljon egy ilyen nem túl rövid tanulási folyamatot. Velem.

Na jó mára (csak) ennyi. Hogy miért?

Hát nem történt semmi érdekes! Pakoltunk. Jó ez túlzás… Bea pakolt.

Ja és még valami! Bújócskázzunk?

Ezt jelenti. A KAKURENBÓ SIJÓKA!

A blogot itt érheti el!

 

A japán nyelvű főpróbáról képekben:

P1080792

1.

P1080809

2.

P1080787

3.

P1080891

4.

P1080873

5.

P1080877

6.

P1080821

7.

A Kippkopp és Tipptopp című előadást legközelebb

november 13-án és 14-én 10:30-tól, 15-én pedig 9:30-tól és 11:00-tól láthatjátok

a Kolibri Fészekben.