Jubilál a Játsszunk Háry Jánost! – Itt az 50. előadás

2017. 01. 10.

Január 11-én 50. alkalommal láthatja a közönség a nagyabonyi huszárlegény, Háry János világraszóló kalandjait a Kolibri Színház művészeinek előadásában.

Kodály Zoltán daljátéka a nagyabonyi huszár világraszóló kalandjait meséli el. Háry János eszével, erejével és bátorságával minden helyzetben felülkerekedik, egymagában még Napóleont is legyőzi. Hűsége kikezdhetetlen: királyi hitves helyett falubeli kedvesét, Örzsét, a királyi trón helyett kis faluját választja, dicsőséggel és hatalommal mit sem törődve visszatér az övéihez.

Kodály Zoltán első operáját, az 1926-ban bemutatott Háry Jánost korszakalkotó műként tartják számon – az eredetileg öt kalandból álló darab jelentősége, hogy általa a magyar népdal bekerült a színházakba. Kodály így jellemzi Háry figuráját: „Ő maga az életre kelt magyar meseteremtő fantázia. Nem hazudik: mesét teremt; költő. Amit elmond, sohasem történt meg, de ő átélte, tehát igazabb a valóságnál. Zenében is ilyesvalami kellett a darabhoz, nem tudom, mennyire sikerült. De azt tudom, hogy jók a szereplők dalai. […] Gyöngyszemek, csak a foglalatuk enyém. Igyekeztem, hogy méltó legyek hozzájuk.”

A Kolibri Színház társulata bábokat és élő szereplőket felvonultató, különleges színpadi feldolgozásban mutatja be Kodály halhatatlan hősét a gyerekközönségnek, akiknek aktív részvételére is számít az előadás során. A népdalok, nóták közös éneklésén kívül a gyerekek segítenek Háry Jánosnak abban, hogy véghezvigye legendás tetteit.

 

 

Harsányi Zsolt és Paulini Béla szövegkönyvét Fábri Péter alkalmazta bábszínpadra. Az obsitos kalandjai Török Ágnes és Szívós Károly bábművészek, valamint Megyesi Schwartz Lúcia, Cseh Antal/Szegedi Csaba és Gábor Géza operaénekesek előadásában elevenednek meg. A zenei vezető Oberfrank Péter, a látvány- és bábtervező Orosz Klaudia.

A produkció rendezője Novák János, aki így vall a darabról: „Csellista múltamhoz, zenész identitásomhoz tartozik a hitvallás, hogy az ember egész életét meghatározza, ha már gyerekként találkozik igazi értékekkel. A Kolibri Színház igazgatójaként ezért fontosnak tartom, hogy klasszikus zeneművek színpadi adaptációi is szerepeljenek repertoárunkban.”

Az előadásról bővebben itt olvashattok.