Jön a myStory! – Nemzetközi színházi fesztivált rendez a Kolibri Színház júniusban

2016. 05. 24.

myStory – International Theatre Festival and Conference Budapest címmel június 16-19. között nemzetközi színházi találkozót rendezünk 10 európai partnerszínház részvételével.

A négynapos nemzetközi találkozó hazai társszervezője a Kolibri Gyermek-és Ifjúsági Színház, fővédnöke Tarlós István főpolgármester. A rendezvény a Platform Shift+ európai uniós együttműködés keretében valósul meg, amelyben a Kolibri Színházon kívül 9 európai partnerszínház és egy egyetem vesz részt. A négy éves program olyan ifjúságnak szóló produkciók létrejöttét támogatja, amelyek témája és színházi megvalósulása szorosan kapcsolódik az internet és a digitális kultúra világához. A fesztivál első három napján a partnerszínházak az elmúlt évadban készült előadásaikkal mutatkoznak be, az utolsó napon pedig a színházi szakemberek, pedagógusok és egyéb érdeklődők számára tartunk konferenciát neves előadók közreműködésével.

MyStory creative_05.12

Novák János igazgató beköszöntőjében így fogalmaz:

„Életünk első percétől fogyasztói és formálói vagyunk annak a kulturális környezetnek, amibe beleszülettünk. A folyamatos változás minden korosztály esetében jól megfigyelhető. Ha alkotóművészként érvényesek akarunk maradni, ha azt szeretnénk, hogy előadásainkban magukra és saját problémáikra ismerjenek a fiatalok, a változásokhoz kell igazítani témaválasztásainkat, meglepő és vonzó formai újdonságokat kínálva nézőinknek az interpretáció során.

A folyamatos változás és megújulás folyamatában új korszakot nyitott a világszerte bámulatos gyorsasággal elterjedő digitalizáció, a szociális hálózatok világa. Az életünk minden pillanatát átszervező digitális kommunikációs tér ma már a fiatalok mindennapi valóságának része. Az idősebb generációk ebből gyakran csak annyit vesznek észre, hogy ebből a térből ki vannak zárva. Legtöbbjük számára ma már nyilvánvaló, ha újra közös platformot akarnak a fiatalokkal, meg kell barátkozni a digitalizált kommunikáció, a szociális hálózatok új világával.

Az az otthonosság, ahogy a fiatalok ezeket az eszközöket mindennapjaikban használják, az az intenzitás, amit ezeknek az eszközöknek a használata során a fiatalok megélnek, színházi adaptációjuk során alkalmassá válhatnak az egyetemes színházi nyelv megújítására, a korosztályokat leginkább foglalkoztató tartalmak színházi megjelenítésére.”

A myStory Budapest Fesztiválon szereplő előadások idegen nyelven, angol felirattal láthatóak, így ezekre az előadásokra elsősorban angolul és németül beszélő fiatalokat illetve családokat várunk.

 Fesztivál ajánló: 

The Machine Stops final white

Június 16. csütörtök 10:00 – Operettszínház – Raktárszínház (1065 Budapest, Nagymező utca 17.)

Pilot Theatre (York, Nagy-Britannia): The Machine stops (A gép leáll)

E. M. Forster novelláját színpadra alkalmazta: Neil Duffield

Az 1909-ben íródott novella 2016-ban is aktuális, egy hátborzongató jóslatról szól, amely a technikával való egyre szorosabb kapcsolatot tárja fel. Anti-utópia, melyben az emberek a föld alatt élnek. Kuno az egyetlen, aki megkérdőjelezi a technológia korlátlan hatalmát. Eléri-e a célját, visszaküzdi-e magát a Föld felszínére, mielőtt a Gép leáll?

Az előadás nyelve angol, hossza 75 perc. 14 éven felülieknek ajánljuk.

 

 

Június 16. csütörtök 10:30 – Eötvös10  (1067 Budapest, Eötvös utca 10.)TJG_image

Theater Junge Generation (Drezda, Németország): Schlussmachen (Ne hájdolj!)

Néhány évvel ezelőtt érzéketlen tuskónak titulálták azt, aki SMS-ben vetett véget egy kapcsolatnak. Manapság a – többek között e célból is alakult – német „Knigge Társaság” tanácsokat ad azoknak, akik üzenetben szeretnének véget vetni a kapcsolatuknak. Suzanne Zaun rendező az internetes szakítási formákat kutatja.

Az előadás nyelve német, hossza 45 perc. 14 éven felülieknek ajánljuk.

 

 

 

astro2modJúnius 17. péntek 19:30 – Kolibri Színház  (1061 Budapest, Jókai tér 10.)

Teatro Elsinor (Forlí – Milánó, Olaszország): SmartStone („OkosKő”)

Több millió évvel ezelőtt az emberek feltalálták a tüzet, a vadászatot, az írást és még számos dolgot, amely könnyebbé tette az életüket. Ám az emberi történelem valódi fordulópontja az SmartStone („okoskő”) feltalálása volt, amely hihetetlen lehetőségeket rejtett. A dinoszauruszoknak olyannyira szenvedélyévé vált a SmartStone, hogy használata során elfelejtettek táplálkozni és szaporodni – míg végül kihaltak. Ettől fogva ez az értékes eszköz határozta meg az emberi történelmet…

Az előadás nyelve olasz, angol felirattal, hossza 45 perc. 12 éven felülieknek ajánljuk.

 

thumb._webdemon_2016_01_25__11_foto_siimvahur_1Június 18. szombat 17:00 – Budapest Bábszínház  (1062 Budapest, Andrássy út 69.)

VAT Theater (Tallin, Észtország): Web Demon (A Webdémon, avagy utazás a web rejtett zugaiba)

Egy 14 éves lány nyomtalanul eltűnik a számítógépe elől. A web-nyomozó feladata, hogy megtalálja őt. A nyomozó minden figyelmeztetés ellenére konzervatív módszerekkel akarja megoldani a rejtélyt. Sajnos az interneten nem úgy működnek a dolgok, ahogyan azt a régi szép időkben megszoktuk – minden nagyobb, fényesebb, gyorsabb lett. A szokásos internet mellett ráadásul a web sötét oldala is megjelenik. Annak érdekében, hogy megmentse a lányt, a nyomozónak a web legsötétebb zugaiba kell alámerülnie.

Az előadás nyelve észt és angol, angol felirattal, hossza 95 perc. 14 éven felülieknek ajánljuk.

A jegyár minden előadásra 900 Ft.

Jegyek kaphatók a Kolibri Színház szervezésén, illetve honlapján keresztül ide kattintva.

A magyar és angol nyelvű fesztivál ajánló pdf formátumban letölthető innen: 

myStory Nemzetközi Színházi Fesztivál Programajánló

myStory International Theatre Festival Program Guide

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!