250. előadását ünnepli a Klamm háborúja!

2016. 05. 23.

A külföldi- és tájelődásokkal együtt 250. alkalommal kerül színre az ország első tanteremszínházi előadása Scherer Péterrel a főszerepben.

Kai Hensel német szerző 2002-ben Német Ifjúsági Színházi Díjjal elismert monodrámáját 2008-ban mutatta be a Kolibri Színház Novák János rendezésében, Scherer Péter főszereplésével. A Klamm háborúja nem csak az egri Nemzetközi Monodráma Fesztivál és a IV. Kaposvári Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálé fődíjait nyerte el, külföldi találkozókról is rangos díjakkal tért haza. Lengyelországban elnyerte a Wrocław-i Nemzetközi Monodráma Fesztivál egyik fődíját, valamint a Kłodzko-i Ütközések Fesztivál különdíját, 2010-ben a litván „Monobaltic” fesztivál elsődíjasa és közönségdíjasa lett, és szintén első díjjal jutalmazták a Belgrádban megrendezett 35. Monodráma és Pantomim Fesztiválon.

Klamm háborúja 3  

A Klamm háborúja egy elkeseredett, frusztrált irodalomtanár és az ellene teljes bojkottot hirdető osztály harcát viszi színre. A tanulók levélben tudatják a némettanárral, hogy őt tartják felelősnek az előző tanévben, az érettségi előtt öngyilkosságot elkövető iskolatársuk haláláért, s ezért teljes ellenállást, igazi passzív rezisztenciát hirdetnek. Scherer Péter tanóra hosszúságú, kicsengetésekkel tagolt játéka a Németországban egyre népszerűbb osztályteremszínház első magyarországi adaptációja. A kamaszoknak szóló új, színházi műfaj jellegzetessége, hogy a fiatalok valós életterében, iskolákban, tantermekben szembesíti a diákokat azokkal a sajátos problémákkal, melyekkel a mindennapi életük során találkozhatnak. A Kolibri Pincében valamint fővárosi és vidéki iskolákban ma is nagy sikerrel játszott előadásnak jelentős szerepe van a műfaj magyarországi meghonosodásában.

Klamm háborúja

A kritika így látta a Klamm háborúját:

„Minden tanár gyilkos!” Egy tanár szájából különös jelentéstartalmat és hitelességet kapnak ezek a szavak. Scherer Péter, alias Klamm tanár úr egy némaságba burkolózó osztály ellen száll harcba, akik egyik osztálytársuk haláláért az irodalomtanár kettesét teszik felelőssé. A humoros fordulatokban és poénokban gazdag előadás, egy megrázó rapszódia a tanári létezés mibenlétéről, és nem utolsó sorban a munka és az elhivatottság közötti dimenzionális különbségről. [… ] Scherer egy kérlelhetetlen tanárból indul, és a létezés legaljáig jut el. Szívfacsaró, mélyen ható előadás, amely hatásosságát legalább annyira köszönheti a fordító/dramaturg Kovács Kristófnak, mint Novák János rendezőnek, aki a kellő minimalizmussal, és a darab pontos ívének kijelölésével és végig vitelével elgörgetett minden akadályt Scherer útjából, egyértelmű keretet szabva a színészi játék maradéktalan kibontakozásához.” (7óra7)

 

Az előadásról bővebben ide kattintva olvashattok.