Így fesztiváloztunk!

2023. 09. 04.

Ragyogó napsütésben, remek hangulatban nyitottuk meg az évadot szombaton a 32. Kolibri Fesztivállal! Fogadjátok szeretettel képes beszámolónkat!

Szeptember 2-án, szombaton, csodaszép időben indult az évadnyitó Kolibri Fesztivál, amire idén a vártnál is többen voltak kíváncsiak. A Jókai tér már reggel 10 órakor zsúfolásig megtelt gyerekekkel, családokkal és egészen késő estig hatalmas érdeklődés kísérte a programokat.   

A szabadtéri produkciók mellett a nagyszínpadon, a színház előcsarnokában és a Kolibri Fészekben is telt házzal mentek az előadások.

Az esemény házigazdái a társulat által választott idei Kolibri Hölgy, Nyirkó Krisztina és a Kolibri Úr, Ruszina Szabolcs voltak.

A veszprémi Kabóca Bábszínház a Csókolom, hol a víz? című egyszemélyes bábjátékot hozta el a fesztiválra…

… míg a Miskolci Csodamalom Bábszínház A három kismalac történetét keltette életre.

Sarkadi Bence nemzetközi hírű marionettmester a Világjáró marionettek című, sokszorosan díjnyertes produkciójával kápráztatta el a közönséget.

Az esemény különlegessége volt, hogy a hazai fellépők mellett két külföldi partnerszínházunk – az olasz La Baracca – Teatro Testoni Ragazzi és az írországi Branar Téatar do Pháistí – is bemutatkozott egy-egy produkcióval, a nemzetközi MAPPING Fesztivál keretében.

La Baracca: Cornici / Keretek

Branar: Rothar / Bicikli

A délelőtti előadásokat követően a hagyomány szerint sor került a Kemény Henrik emléktábla megkoszorúzására, ahol Novák János osztott meg néhány személyes gondolatot Vitéz László világhírű megelevenítőjéről, a fesztivál és a társulat alapító tagjáról.

Az ebédszünetben a Vitéz László Automata várta a gyerekeket, az előadások között a Kolibri Harsona Quartett játszott.

A délutáni program Pályi János és a kaposvári BábSzínTér Vitéz László és az elátkozott malom című előadásával folytatódott,  szokás szerint hatalmas sikert aratva.

Écsi Gyöngyi és a szlovákiai Árgyélus Meseszínház A világ kenyere című palóc népmesét hozta el a gyerekeknek,…

… akik maguk is részesévé váltak a történetnek.

Camille Saint-Saëns Az állatok farsangja című klasszikus zeneművének bábszínházi adaptációját Bartha Kata egyszemélyes előadásában láthatta a közönség.

A fesztivált a Kereplő Színház Csizmás kandúr című produkciója zárta, két Kolibris színművészünk, Török Ágnes és Szívós Károly előadásában.

A hagyománynak megfelelően idén is átadták a Kemény Henrik alapította Michel Indali-díjat, amelyet minden évben a műfaj egy-egy kiemelkedő képviselője érdemel ki.

A Szűcs Katalin Ágnes vezette szakmai zsűri idén az ír Branar Téatar do Pháistí Rothar/Bicikli című előadását jutalmazta a díjjal.

Ezúton is szeretettel gratulálunk a díjazottaknak!

Az egész napos rendezvény szakmai beszélgetéssel zárult, amelyet Szűcs Katalin Ágnes moderált.

Köszönjük, hogy ilyen sokan velünk tartottatok!

Köszönjük fellépőinknek a fantasztikus előadásokat, közönségünknek pedig a felejthetetlen közös élményt!

Fotók: Bárdi Gergő