“Gyere, játssz velem!” – Itt a Bábszínházi Világnapi üzenet

2020. 03. 21.

Március 21-én, a tavasz első napján a bábosoké a főszerep szerte a világon! A Bábszínházi Világnap alkalomból idén Schneider Jankó rendező írt üzenetet.

Egy iráni bábszínház, a Dzhivada Zolfagariho művészeinek ötletére 2002-ben a bábművészeti világszervezet, az UNIMA (Union Internationale de la Marionnette) indítványozta, hogy március 21. legyen a bábosok ünnepe, így 2003 óta szerte a világon különleges programokkal ünneplik a Bábszínházi Világnapot. 2014 óta, a a Budapest Bábszínház kezdeményezésére ezen a napon a magyar nyelvű bábművészek határon innen és túl különleges produkciókkal, rendhagyó helyszíneken mutatják be a műfaj sokszínűségét. 

A Kolibri Színház a koronavírus járvány okozta rendhagyó helyzetre való tekintettel idén egy online bábmesével ünnepli a világnapot: a Móra Ferenc meséje alapján készült Sündisznócska lovagol című bábfilmet, Meixler Ildikó, színházunk alapító tagjának főszereplésével ma délután 3 órakor láthatják nézőink felvételről a Kolibri Facebook oldalán és Youtube csatornáján. (Ugyanitt minden nap 3 órakor jelentkezünk MobilMesék című sorozatunkkal, amelyről bővebben ide kattintva olvashattok.)

A 2020-as Bábszínházi Világnap magyar nyelvű üzenetét Schneider Jankó bábművész, rendező, a Magyar Bábművészek Szövetségének elnökségi tagja írta:  

“Gyere, játssz velem! Táncolj velem, mert ma ünnep van! A közös ünnepünk!”  

Schneider Jankó

Vedd kézbe őt és figyeld az arcát, tükrét a közös emlékeknek, hiszen ő is emlékeket őriz, azokkal kötődik hozzád. Ezek lehetnek felemelő vagy kudarcokkal teli percek, és sok apró, mélyen őrzött pillanat.  
Ha sikerül belemerülni a szívébe, ő lesz a vezető táncotokban, eltűnik a saját időd, az ő lényének, világának ideje lép a helyébe. 

Az, hogy együtt mozdulhattok, játszhattok, sosem lesz múlt, bármikor megtalálhat az újraélés, az újrateremtés csodája, mely egyik nap angyalszárnyakat csatol rád, máskor viszont úgy érzed, emelkedni sem enged.  
Rajta igazán nem múlik.  
Ő csakis veled játszana, rád vár, kínálja magát a következő táncra.  

És megfogod a kezedtől lekopott mozgatópálcáját vagy besimulnak ujjaid a hozzád szokott kesztyűbe, felfedezed testében újra az együtt bepróbált könnyedséget, megistenül a játékos éned, játszani kezdtek, és mikor sikerül szárnyakat adnotok egymásnak, mindkettőtök gyermeki szíve hevesen dobogni kezd.