EUROPEFICTION művészeti tábor – online

2020. 04. 21.

Április 14-17. között zajlott volna a EuropeFiction nemzetközi együttműködésünk tavaszi találkozója Pilisszántón, a Kolibri Színház és a hammi Helios Theater közreműködésével. Az esemény élőben sajnos nem jöhetett létre, de online annál inkább!

Az EuropeFicton Project – melynek keretében hat európai uniós ország színházi műhelye, többek között a Kolibri Színház dolgozik együtt – a harmadik évébe lépett. A tavaszra tervezett, többnapos alkotói találkozásunk a német partnerszínházzal, a Helios Theaterrel (Hamm), a koronavírussal kapcsolatos korlátozások miatt sajnos elmaradt, ehelyett egy sajátos online digitális művészeti tábort tartottunk április 14–17. között a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium diákjainak részvételével.

„Hiába a járványhelyzet és az otthonmaradás kényszere, a művészeti és pedagógiai energiák nemzetközi összefonódását semmi sem tudja megakadályozni! Több mint 20 magyar és német fiatal és 4 drámatanár – Nina Scarlett, Anna Sophia Zimniak, Gyevi-Bíró Eszter és Eck Attila – napi szinten, videókonferenciák keretében, önállóan és kis csoportokban gondolkozott és alkotott a MEGOSZTÁS (Sharing) témakörében” – mondta el Gyevi-Bíró Eszter, a Kolibri Színház színházi nevelési koordinátora, a projekt egyik vezetője.

„A jelmondatunk a hétre ez volt: bár áldatlan, a színházi gondolkodással ellentétes helyzetbe vagyunk kényszerítve, amiben nincs lehetőségünk a személyes jelenlétre, fordítsuk a körülményeket az előnyünkre és hozzuk ki belőle a lehető legtöbbet! Mi, a programban részt vevők is meglepődtünk, hogy mennyire eredményes és mély dolgok jöttek létre a digitális térben. Osztott képernyős élő jelenetek, több nyelven megírt halandzsa-haikuk, atmoszféra videók és a nappalikat összekapcsoló illúzió-klipek születtek. Ez a négy nap maga volt a színházi csoda! Köszönjük az összes résztvevőnek, szervezőnek és támogatónak, hogy megélhettük!” – vallott a találkozóról Eck Attila drámatanár.

A résztvevők által készített videókat itt láthatjátok: