Esőben is jó hangulatban zajlott a 28. Kolibri Fesztivál!

2019. 09. 10.

Nagy örömünkre rengetegen eljöttek évadnyitó rendezvényünkre, ahol nagyszerű előadások és igazi fesztivál hangulat fogadta a közönséget.

Óriási érdeklődés kísérte szombati évadnyitó fesztiválunkat, amely igazi ünnepnap volt számunkra is, hiszen az ország legkiválóbb báb- és előadőművészei mellett három külföldi társulat is ellátogatott hozzánk, hogy reggeltől estig szórakoztassák a Jókai téren összegyűlt gyerekeket. Bár sajnos délelőtt eleredt az eső, a programok megvalósítását ez sem befolyásolta, hiszen a szabadtéri előadásokat a színház előcsarnokában és nagyszínpadán, valamint a Kolibri Fészekben tartottuk meg.

A rendezvényt hagyományosan a Hubay Jenő Zeneiskola Ifjúsági Fúvószenekara nyitotta meg, Kőrösy Róbert és Serdült Ádám vezetésével.

A fúvósokat Ruszina Szabolcs mutatta be a Jókai téri közönségnek

A vásári hangulatot idéző élőzene az egész fesztivált végigkísérte, hiszen az előadások között a Kolibri Harsona Quartet játszott a résztvevőknek.

Kolibri Harsona Quartet

Török Ágnes és Szívós Károly

A műsort vezető Kolibri Hölgy – Török Ági – és Kolibri Úr – Szívós Károly – elsőként a spanyol Teatro Paraíso Nomádok című előadását konferálta fel a színházteremben…

Ainara Unanue és Rosa A. García a Nomádokban

… ezután a görög Artika Theatre Company Csodák a kiskertben című produkciójára került sor  a színház előcsarnokában.

Kleoniki Karahaliou és Vassilis Kazis – Csodák a kiskertben

A MAPPING nemzetközi együttműködésben résztvevő két fenti partnerszínházunk mellett a fesztiválon bemutatkozott a projektet vezető bolognai La Baracca – Testoni Ragazzi gyermekszínház is az Egy felhő útja című előadásával, amelynek ezúttal a Kolibri Fészek adott otthont.

Sara Lanzi és Bruno Frabetti 

A hazai társulatok közül vendégünk volt a veszprémi Kabóca Bábszínház, akik Farkasbarkas és Rókakoma meséjét hozták el a gyerekeknek…

Benkő Zsuzsanna és Miller Patrik 

… valamint a győri Vaskakas Bábszínház és a szlovákiai Árgyélus Meseszínház Écsi Gyöngyi mesemondóval.

A győri társulat A kismalac meg a farkasok c. produkciója

Rengetegen voltak kíváncsiak Fabók Mancsi Bábszínházára, ahogy később Sarkadi Bence nemzetközi sikerű Világjáró marionettek című ‘utcai’ bábelőadására is zsúfolásig telt az előcsarnok.

A székelymenyecske meg az ördög – Fabók Mancsi előadásában

Sarkadi Bence

Nagy tetszést aratott a Jókai téren az óriásbábok felvonulása…

… valamint a fesztivál állandó „vendége”, a Vitéz László automata, amely a színház bejáratánál teljesítette a gyerekek kívánságait.

A Kolibri Fesztiválon évről évre a Vitéz László világhírű megteremtője, Kemény Henrik emléke és munkássága előtt tisztelgünk, aki a fesztivál és egyben a társulat egyik alapítója. Az ünnepélyes emléktábla koszorúzáson Szívós Károly emlékezett meg a 2011-ben elhunyt bábművészről.  

Szívós Károly

A Kemény Henrik által megteremtett vásári bábjátékos hagyomány ezúttal a kaposvári BábSzínTér Vitéz László előadásában, valamint a Kolibri Színház művésze, Nizsai Dániel Pulcinella éneke című produkciójában kelt életre.

Nizsai Dániel és egy ifjú rajongója

Idén is kiosztottuk a Kolibri Fesztivál legjobb fellépőjének járó Michel Indali-díjat:

Szűcs Katalin Ágnes színikritikus vezette zsűri az elismerést  ebben az évben Fabók Mancsi bábművésznek ítélte A székely menyecske meg az ördög című produkcióért.

A díjazottnak ezúton is szívből gratulálunk!

 

További képek a fesztiválról:

Fotó: H.S.C. Stábiskola és Rupp Anikó