Együtt növünk fel! – Megnyílt a Kolibri kiállítás

2013. 11. 12.

Nézz egy nagyot! címmel november 18. és 24. között rendezik meg a 7. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemlét a budapesti Marczibányi Téri Művelődési Központban. Díszvendég a Kolibri Színház.

A Marczibányi Téri Művelődési Központ 2013. november 18-24. között ismét megrendezi a Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemlét. A rendezvény díszvendége a Kolibri Színház.

 

A szemlére a 2011. január 1. után bemutatott előadásokkal nevezhettek a társulatok, amelyek nem szerepeltek a Kaposvári Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálén. A fesztiválon – korosztályi és műfaji kötöttségek nélkül – igényes, formanyelvi gazdagságot tükröző, utaztatható, kis technikai igényű, kamarakörülmények között is játszható produkciókat mutatnak be, beleértve a csecsemőszínházi, a tantermi és beavató színházi, illetve a színházi nevelési előadásokat is.

 

IMG_4967

 Sándor L. István 

 

A versenyprogramról a szemletanács, azaz Szakall Judit színjátszó-rendező, drámapedagógus, Kaposi László rendező, drámapedagógus és Sándor L. István kritikus döntöttek. „Az elmúlt 14 évben – mióta megrendezésre kerül a Gyermek- és Ifjúsági Színházak Szemléje – alapvetően megújultak a magyar gyerekszínházak. Ennek a folyamatnak az egyik inspirálója a Novák János vezette Kolibri Színház volt, ezért természetes, hogy az ide szemle díszvendégei ők lesznek. Olyan műfajokat, irányokat kezdeményeztek, amelyek azóta meghatározóvá váltak. Ők indították útjára a csecsemőszínházat, az osztályterem színházat, munkájuk nyomán váltak ismét aktív nézői réteggé a középiskolások, ők adtak új értelmet a zenés gyerekszínháznak” – nyilatkozta a válogatás kapcsán Sándor L. István.

 

IMG_4835

Szakall Judit 

 

Novák János, a Kolibri Színház igazgatója a szemle sajtótájékoztatójén kiemelte: a színházi élet és a politikai figyelem is a gyerek- és ifjúsági színház felé fordul, ez inspirálja a művészeket. „A mi felelőségünk az érték mellé állni, ezért van óriási jelentősége a fesztiválnak és a folyamatosságnak, annak, hogy fel lehet mutatni, milyen értékek teremtődtek” – fogalmazott Novák János.

 

A Kolibri Színház három előadással képviselteti magát a rendezvényen, november 23-án. Elsőként új csecsemőszínházi produkciónkat, a Pont, pont vesszőcskét játsszuk, amelyben három színész, Tisza Bea, Czupi Dániel és Ruszina Szabolcs csupán agyaggal és faágakkal mesélnek a legkisebbeknek a világ keletkezéséről, a két anyag tulajdonságairól.

 

Ezt követi a Pinocchio, azaz volt egyszer egy fadarab, amely műfaji meghatározása szerint ‘kisopera egy színészre és egy klarinétra’. A darab, amelyet nyolc éves kortól ajánlunk, többek között arra keresi a választ, hogy miről ismerszik meg a hazug ember, ki az a Kékhajú lány, és mi kell ahhoz, hogy egy fabábú igazi kisfiúvá válhasson. Pinocchio szerepét Rozmán Lajos, generációja egyik legkitűnőbb klarinét-művésze alakítja, Gepettoként pedig Mult István a Kolibri Színház alapító tagja látható.

 

IMG_4828

Novák János

 

Színre kerül még Mészáros Tamás, Ruszina Szabolcs, Szanitter Dávid szereplésével a Helló, náci! című ifjúsági produkció, amelyben egy verekedésért őrizetbe vett tizenéves neonáci és egy feketemunkás lengyel fiatal néz szembe egymással és várja sorsának jobbra fordulását egy őrszobán.

 

A szemle a Kolibri történelmét is megidézi az ‘Együtt növünk fel…’ című tárlattal, melynek fényképei, díszlettervei, jelmezei 21 év színházi pillanatait sűrítik, és betekintést engednek a színház rejtett zugaiba is.

 

A hetedik Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle programja november 27-én diplomaátadó ünnepséggel zárul. Az előadásokat elbíráló zsűri tagjai idén Uray Péter koreográfus, rendező, művésztanár, Réczei Tamás a Kecskeméti Katona József Színház művészeti vezetője és Rumi László rendező, bábszínész, utcai performer.

 

Az Együtt növünk fel! című kiállításról képekben:

IMG_5026

1.

 IMG_4752

2.

IMG_4961

3.

IMG_4917

4.

IMG_5035

5.

IMG_4960

6.

IMG_5043

7.

IMG_5066

8.

IMG_4897

9.

IMG_5042

10.

IMG_5079

11.

IMG_5022

12.

IMG_5014

10.

IMG_5075

11.

IMG_5053

12.

IMG_5073

13.

IMG_5038

14.

IMG_5005

15.

IMG_4969

16.

IMG_4938

17.

A rendezvény teljes programja a http://www.gyermekszinhaziszemle.hu honlapon olvasható.