Egy nap, amikor együtt játszunk a közönséggel – Színházak Éjszakája a Kolibriben

2017. 09. 11.

Papírjáték-előbemutató, soha nem hallott Bereményi Géza dalok és a Kolibri Fúvósok koncertje, az előadásokhoz kapcsolódó kézműves foglalkozás és meseolvasás – többek között ezek a programok várják a 6. Színházak Éjszakáján a Kolibribe látogatókat, akik azt is kipróbálhatják, hogyan működik a színpadon a digitális animáció vagy a greenbox-technika.

Idén szeptember 16-án hatodik alkalommal rendezik meg az egyre népszerűbb és rangosabb eseménynek számító Színházak Éjszakáját. Ezen a rendhagyó színházi nyíltnapon 35 fővárosi teátrum – köztük a Kolibri Színház – tárja szélesre kapuit, hogy különleges programokkal és kimondottan erre az alkalomra született produkciókkal avassa be a közönséget a kulisszatitkokba, a játékba, a színházcsinálás rejtelmeibe. A Kolibri Színház immár hatodik éve vesz részt a Színházak Éjszakája rendezvényen, amikor izgalmas gyermek- és felnőttprogramokkal várjuk azokat a nézőinket is, akik évad közben esetleg nem tudnak ellátogatni hozzánk.

Nálunk már délután indul az éjszaka – 3 órától kezdve kézműves foglalkozást tartunk a színház előcsarnokában, ahol a gyerekek az előadásainkhoz kapcsolódó, emlékezetes tárgyakat alkothatnak, miközben a legkisebbek szórakoztatására meséket olvasnak fel művészeink.

A színházteremben egy különleges interaktív kiállítás keretében mutatjuk be a Kolibri „cyber-világát”, melynek során a résztvevők maguk is kipróbálhatják, hogyan lehet digitális hátteret vetíteni, hangfestést létrehozni vagy a greenbox háttérben mozogni.

Este 6 órakor a Mi újság? című premier előtti előadásunkat láthatja a közönség, az alkotók Tisza Bea és Ruszina Szabolcs közreműködésével. Az előadás közös játékra invitál a papírral, ami bármilyen formát felvehet és bármivé átalakulhat a színházban…

A hazai színházak között egyedülálló módon a Kolibriben a színház művészeiből álló rézfúvós zenekar működik – a Kolibri fúvószenekar koncertje 7 órakor kezdődik a nagyszínpadon.

A tavalyi sikerre tekintettel idén is megrendezzük felnőtteknek (is) szóló csapatvetélkedőnket Alexics Rita, Fehér Dániel, Nizsai Dániel és Ruszina Szabolcs játékvezetésével. A „Rakjuk össze” mottó jegyében az idei vetélkedő célja egy fotó puzzle összeállítása, amihez a játékosoknak egy sor izgalmas feladatot kell végrehajtani a jelmez- és kellékkészítéstől kezdve az improvizáción át egy teljes koreográfia előadásáig.

A késő esti órákban egy igazi össz-társulati produkcióval készülünk, amelyben régi és új – köztük máshol még nem hallott – Bereményi Géza dalokat adnak elő művészeink Novák János zenéjével, Bornai Szilveszter és Tóth Tamás közreműködésével.

A velünk éjszakázók részt vehetnek az éjfélkor kezdődő Retro diavetítésen is, ahol a klasszikus diafilmeket színészeink humoros élő hangalámondásával élvezhetik, Kecskeméti Gábor zenei aláfestésével.

„Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is tele leszünk meglepetésekkel a Színházak Éjszakáján – nyilatkozta Novák János színházigazgató. – Ebben az évben többek között azt szeretnénk megmutatni közönségünknek, milyen új technikákkal és kifejezésmódokkal bővült alkotói eszköztárunk a több mint egy évtizede működő nemzetközi együttműködéseink eredményeként. Míg a Small Size – Performing Arts for Early Years projekt keretében létrejött Mi újság? című előadás a legkisebbeknek szóló, beszéd nélküli színház újfajta kifejezőeszközeit integrálja, a Kolibri digitális világát bemutató rendhagyó kulisszajárás során elsősorban a Platform Shift+ nemzetközi kooperációban született ifjúsági előadásainkban alkalmazott új digitális technikát és látványvilágot ismerhetik meg és próbálhatják ki játékos formában nézőink.”

A Kolibri Színház teljes programja – ahogy a Színházak Éjszakáján résztvevő összes színházé – egy karszalaggal látogatható. A belépésre jogosító karszalagot megvásárolhatjátok a jegy.hu weboldalon vagy a Kolibri Színház Jókai téri jegypénztárában.

A teljes műsort itt olvashatjátok:

Színházak Éjszakája 2017 program a Kolibriben

Mindenkit szeretettel várunk szeptember 16-án a Színházak Éjszakáján!