Egy eltúlzott hecc – Villáminterjú Németh Ákossal

2013. 10. 25.

Október 26-án tartunk bemutatót legújabb ifjúsági előadásunkból Emlékezz rám címmel, amelyről Németh Ákos rendező mesélt.

IMG_1144

 

Hogy találtál rá a darabra? Mi által ragadott meg?

Németh Ákos: A Platform 11 + projekt keretében lehetőségem nyílt dolgozni egy koprodukcióban, amelyben a Kolibri partnere a zürichi Schauspielhaus volt. Petra Fischer, a zürichi ifjúsági tagozat vezetője, és egyúttal a mi közös előadásunk dramaturgja, hívta fel Novák János igazgató és az én figyelmemet az Emlékezz rám című darabra, amelyet sokfelé játszanak német nyelvterületen.

 

IMG_1307

 

Miért döntöttél úgy, hogy nekivágsz?

Németh Ákos: A svájci- budapesti rendezésem nagyon jó emlék a Kolibriről. Igaz, hogy kolibris színész végül nyelvi okokból nem került be a német előadásba, de nagy örömmel dolgozok újra a csapattal. Most is profi háttérmunkával, remek színészekkel találkoztam, már csak az kell, hogy én ne okozzak csalódást, remélem, így lesz. Az eredeti darabot helyenként gyengének találtam, ezért újabb jelenetek születtek, de igyekeztem a belga szerző szellemiségében alakítani a történetet, és a dialógust.

 

IMG_1557

 

Milyen kérdéseket feszeget az Emlékezz rám?

Németh Ákos: A történet középpontjában egy mozgássérült lány áll, a 16 éves Mira, aki sebezhetősége miatt fékezhetetlen indulatokat vált ki a környezetéből, áldozattá válik, és nem tudja magáról lekoptatni ezt a bélyeget. Egy eltúlzott hecc áldozataként balesetet szenved, elveszíti az emlékezetét, így „tiszta lappal” tér vissza az életbe, és új személyiséget épít fel magának. Ezt megkönnyíti, hogy azok, akik őt korábban kiközösítették, bűntudatot éreznek vele szemben. Tehát a darab meseszerű fordulatot kínál, ami új viszonyokat teremt, és ez lehetőséget nyújt nekünk arra, hogy eljátsszunk a „mi lenne ha” gondolatával, hogy megvizsgáljuk a kérdést, különbözőségeink vajon mennyiben választanak el minket egymástól. A darab a kiközösítés – megbocsátás témáját járja körül, ami mindannyiunk számára ismerős lehet, hiszen a történet különböző formában, köznapi módon sokszor megismétlődik a mi életünkben is. Gondoljunk csak arra, amikor egy közösségbe többé-kevésbé új emberként térünk vissza, például egy érettségi találkozó alkalmával. Valamennyien némi zavart érzünk, új hangot keresünk a régi kapcsolatainkban, és talán utólag rá is csodálkozunk egykori önmagunkra.

 

Jegyet itt tudtok vásárolni előadásainkra. Az Emlékezz rám! című darabot 12 éves kortól ajánljuk!