Díszvendég volt a Kolibri – Véget ért a Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle

2013. 11. 25.

Színházunk november 23-án 3 előadást is játszott a 7. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemlén. Erről olvashatnak összefoglalót.

Nézz egy nagyot! címmel november 18. és 24. között rendezték meg a 7. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemlét a budapesti Marczibányi Téri Művelődési Központban. A szemle díszvendége a Kolibri Színház volt. A november 23-i napon 3 előadást is játszottunk.

 

Együtt növünk fel… címmel pedig kiállítást rendeztünk, a kiállítás képeit itt megtekinthetik.

 

kiallit

 

Makofka Tünde beszámolója a Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle „Kolibri-napjáról”:

2013. november 23.

 

„Három versenyen kívüli produkció a Kolibritől, és két versenyző bábszínház a Szemle leghosszabb napján
A Kolibri, mint a Szemle díszvendége három olyan darabbal képviseltette magát, amelyek jól reprezentálták a társulat széles spektrumot felölelő repertoárját. Három korosztálynak, három különböző színházi műfajból válogatott Novák János. Mindhárom előadás a maga nemében határokat feszegető, formabontó, ami fontos szempont volt a kiválasztásnál a direktor részéről. A Pont, pont, vesszőcske a leges-legkisebbnek szólt. Ebben a műfajban úttörőnek számít a Kolibri, elvitathatatlan érdemük van a csecsemőszínház magyarországi terjedésében. A mai előadáson a gyerek nélkül érkező, felnőtt nézők két színpadot is csodálhattak párhuzamosan: az egyiken a színészeket nézhették, a másikon a gyerekek és szüleik felhőtlen együttélését a történettel. A Kolibri Pinocchio-ja is szinte páratlan a maga nemében. Kétszereplős kisopera, amelyben színész és klarinétművész bravúros teljesítményének köszönhetően mind a kisiskolás korosztály, mind a felnőttek kiválóan szórakoztak. A társulat harmadik előadása a legnagyobbaknak – középiskolásoknak – szóló osztálytermi színházi előadás volt. Az előadást tiszta, feszes színészi játék jellemezte. Az azt követő feldolgozó foglalkozás pedig a drámapedagógia eszközeivel terelgette a fiatalokat a radikalizmus kérdésének körüljárásában.

 

A mai két „versengő” előadás a bábszínházi technikák, műfajok széles skáláját vonultatta fel. A Stúdió K Kacskaringójában a képző-, zene- és bábművészet tökéletes összhangja valósult meg. A gyerekek találkozása az előadásba emelt festményekkel nagyon szépen felépített. A zenész olyan zenei világot varázsol, amely szerves részét képezi az összképnek. Gyönyörű színek, puha anyagok, profi színészek együttesen eredményezik azt az összművészeti teljesítményt, ami felnőttet, gyereket egyaránt lenyűgözött.
A mai második Pinokkió előadást a Ziránó és Mesebolt Bábszínház közös produkciójában láthattuk. Az egyszerű, de gondosan kialakított díszlet és a bábosokból tapinthatóan áradó szeretet, ami a bábokon keresztül is érezhető volt, nagyon jó atmoszférát teremtett az előadásnak. A kiválóan szerkesztett szövegnek, a szerepek jól átgondolt összevonásának és cserélgetésének köszönhetően az óvodás korosztály számára is tökéletesen követhető és érthető volt a történet. A csoda megélésében szerves része volt Pfeifer Zsófi gyönyörű énekhangjának, aminek köszönhető a hibátlan zenei aláfestés is biztosított volt”.

 

A szombati napról képekben:

pont_pont_vesszocske_1

1. Pont, pont, vesszőcske – Czupi Dániel, Ruszina Szabolcs és Tisza Bea

pont_pont_vesszocske_2

2. Tisza Bea és  Czupi Dániel

pont_pont_vesszocske_3

3. A közönség – közel 70-en nézték az előadást

pont_pont_vesszocske_5

4. Játékra is lehetőség nyílt, ahogy mindig…

pont_pont_vesszocske_6

5. Kisebb univerzumok születtek.

pinocchio_1

6. Pinocchio, azaz volt egyszer egy fadarab avagy ‘kisopera egy színészre és egy klarinétra’.  Pinocchio szerepében: Rozmán Lajos klarinét-művész, Gepetto szerepében: Mult István, a Kolibri Színház alapító tagja.

pinocchio_2

7. Mult István

pinocchio_3

8. Mult István és Rozmán Lajos

pinocchio_4

9. Mult István és Rozmán Lajos

pinocchio_6

10. 80 fő előtt adták elő a darabot.

hello_naci_1

11. Hello, náci! – Mészáros Tamás, Szanitter Dávid

hello_naci_2

12. Szanitter Dávid, Ruszina Szabolcs, Mészáros Tamás

hello_naci_3

13. Ruszina Szabolcs,  Szanitter Dávid

hello_naci_4

14.

Fotó: MAKOFKA SÁNDOR