Bízzunk a bábban! – Itt a Bábszínházi Világnapi üzenet

2021. 03. 21.

Március 21-e, a tavasz első napja, a bábosok ünnepe szerte a világon! A Bábszínházi Világnap alkalomból idén Markó-Valentyik Anna Junior Prima Díjas bábművész írt üzenetet.

Egy iráni bábszínház, a Dzhivada Zolfagariho művészeinek ötletére 2002-ben a bábművészeti világszervezet, az UNIMA (Union Internationale de la Marionnette) indítványozta, hogy március 21. legyen a bábosok ünnepe, így 2003 óta szerte a világon különleges programokkal ünneplik a Bábszínházi Világnapot. 2014 óta, a a Budapest Bábszínház kezdeményezésére ezen a napon a magyar nyelvű bábművészek határon innen és túl különleges produkciókkal, rendhagyó helyszíneken mutatják be a műfaj sokszínűségét. 

A Bábszínházi Világnap alkalmából minden évben egy ismert művész írja le gondolatait a báb műfajáról. Idén Markó-Valentyik Anna Junior Prima Díjas bábművész sorait olvashatjátok:

Markó-Valentyik Anna (fotó: Köő Adrien)

Bízzunk a bábban!

A bábszínházi világnap eddig mindig az örömöt jelentette. Az elmúlt időszakban azonban mi, a kulturális szférában dolgozók rideg következtetéssel szembesültünk: a mi szakmánk, munkánk nem létfontosságú. A kultúra nem étel, nem víz, nem fűtés, csupán kellemes időtöltés. Valóban, a kultúra nem egy szendvics, nem egy pohár víz, nem egy adag tűzifa. A kultúra egészen más dimenziót ad az életünkhöz, a mindennapjainkhoz. A kultúra egyszerre origó és iránytű, vagyis évezredes alapérték.

Mi, bábszínházi alkotók egy több évezredes műfaj örökségére építünk. Tiszteletteli hagyományőrzéssel és merész kísérletezéssel, folyamatos fejlesztéssel tartjuk életben a bábot, ami a színházi műfajok között különleges helyet elfoglalva, térben és időben is összeköti az emberiséget. Idén különösen szükségesnek érzem, hogy tudatosítsam mindannyiunkban: a mi választott vagy ránk talált hivatásunk emberekre tett hatása még mindig mágikus, felejthetetlen és kétségbevonhatatlan. A báb képességei megkérdőjelezhetetlenek. De mi pontosan tudjuk, hogy a báb magától nem mozog, nem hat. A báb egyedül nem kel életre. Minden báb mögött ott vagyunk mi, alkotók. 

Lassan mindenki megtapasztalja a koronavírus okozta létbizonytalanságot. Választott vagy ránk talált hivatásunk most nehezen tart meg minket. Az is eljöhet, hogy más vizekre kell eveznünk, hogy a felfűtött otthonainkban legyen étel és ital. A vissza nem hozható hónapok vagy akár évek, a semmibe szállt lehetőségek rémisztőek, mert ezzel egyetemes kulturális alapjaink is megrendülnek.

Ezért fontos, hogy most is bízzunk a bábban, mert az, ami ilyen fundamentumot alakított ki évezredek alatt, nem tűnik el egykönnyen! A bábszínház ősisége szilárd hagyaték. A bábszínház országhatárokat és életkorokat átívelő képessége megtartó erő. A bábszínház kísérletezésre, fejlődésre való képessége túlélésre determinálja a műfajt. Ezt azért is tudatosítsuk magunkban, hogy amikor újra alkothatunk, játszhatunk majd – mert újra játszhatunk majd! –, értékeljük a lehetőséget.

Becsüljük meg a próbák és az előadások minden percét profizmussal. Ne engedjünk a körülöttünk rohanó világ utolérhetetlen tempójának. Nekünk nem a világ tempójával kell felvenni a versenyt, hanem a saját szakmánk evolúciós folyamatához kell hozzájárulnunk. Csak azok az előadások kísérik el nézőinket évtizedeken át, amik vizuálisan elkápráztatnak, amik szellemileg megtornásztatnak és lelkileg megérintenek. 

Nem szabad elhinnünk, vagy – ami még rosszabb – elhitetnünk magunkkal, hogy a mi szakmánk csak egy munka. A bábszínházaink nem csak munkahelyek. A próbák nem egyszerűen munkaórák, a kollégák nem csupán kollégák, a nézők pedig nem átlagos jegyvásárlók, akik igénybe vesznek egy hétköznapi vagy hétvégi szolgáltatást. A színházi élmény és a báb műfaja mindezeknek más távlatot ad.
A kulturális szférában dolgozni felelősség, ami minden helyzetben tudatos és profi hozzáállást kíván. 

Hiszem, hogy képesek vagyunk erre, ezért hát a báb ünnepén készüljünk a legjobbakra! 

***

A Kolibri Színház az idei Bábszínházi Világnap alkalmából három online elérhető előadást kínál három különböző korosztály számára:

a legkisebbeknek ajánljuk a Marék Veronika népszerű gesztenyehőseit megelevenítő Kippkopp és Tipptopp című bábelőadást; a januárban online debütált Emma csöndje elsősorban a kisiskolásoknak szól; míg a Rövidzárlat az egyik legkedveltebb ifjúsági előadásunk.

Az előadásfelvételek március 19. péntek 18 órától március 21. vasárnap éjfélig tekinthetők meg.

Jegyek az InterTicket (jegy.hu) rendszerén keresztül vásárolhatók:

https://online-kolibriszinhaz.jegy.hu/#/event