„A nézők szeretete és bizalma töretlen” – Évadzárót tartott a Kolibri Színház

2020. 06. 15.

A szabadtéri Két Rombuszban rendezett évadzáró társulati ülésen Novák János igazgató elmondta, hogy a járványhelyzetben indított Kolibri MobilMesék sorozatnak és az aktív online jelenlétnek köszönhetően a színház folyamatos kapcsolatot tartott a közönséggel és optimistán tervezi jövő évadát is.

„A koronavírus járvány miatt komoly nehézségekkel és kihívásokkal néztünk szembe, akárcsak hazánkban és a világon sok százezer művészeti és kulturális intézmény, színházunk azonban kivételesen gyorsan és sikeresen reagált az új helyzetre: március 17-én Kolibri MobilMesék címmel elindítottuk online mese- és előadássorozatunkat, amelynek keretében folyamatos, napi programot tudtunk kínálni közönségünknek a karantén ideje alatt is. Az elmúlt három hónapban összesen 55 mesét és 12 előadást láthattak nézőink, YouTube csatornánk, a Kolibri TV műsorát több mint 41.500-an kísérték figyelemmel. Ez a mutató, összevetve azzal, hogy a veszélyhelyzet meghirdetése előtt több mint 33.000 nézőt fogadott a színház, kimagasló nézettséget jelent” – kezdte évadzáró értékelését Novák János.

Kolibri MobilMesék:

Az online sorozat keretében a Kolibri Színház művészei naponta egy-egy mesével, verssel vagy dallal jelentkeztek, amelyeket saját otthonukban, mobiltelefonnal vettek fel. A MobilMeséket a Kolibri YouTube csatornáján és Facebook oldalán láthatta a közönség hétfőtől péntekig minden nap délután 3 órakor. Ezen kívül hétvégenként a színház legnépszerűbb előadásait is közzétették felvételről. Néhány előadáshoz kapcsolódóan online drámapedagógiai foglalkozás is készült az iskolások számára. 

A MobilMesék sorozatban a társulat 35 művésze és 10 vendégművésze működött közre, a műsor szerkesztésében és technikai megvalósításában további négy munkatárs vett részt. A digitális térbe költözött színházi világban szinte egyedülálló kezdeményezésnek számító, napi rendszerességgel jelentkező online mesesorozat óriási népszerűségnek örvendett a gyerekek és a családok körében, a Kolibri Színház online közösségi felületeinek nézettsége és aktivitása kiugróan megnövekedett az elmúlt hónapokban. Ezek a kimagasló eredmények azt mutatják, hogy a nézők lelkesedése és szeretete töretlen a színház iránt, amit a jövő évadra leadott bérletigények is alátámasztanak.

Nemzetközi projektek:

Novák János kiemelte, hogy a Kolibri Színház a kényszerszünet alatt is aktívan részt vett a nemzetközi együttműködések – a 0-6 éves korosztályra fókuszáló MAPPING művészeti-kutatási projekt, valamint az ifjúsági előadások létrejöttét támogató PlayOn! – közös munkájában, ami a személyes találkozók híján szintén jórészt online meetingek és videókonferenciák formájában zajlott. A EuropeFiction együttműködésen belül áprilisban a Kolibri Színház a hammi Helios Theaterrel karöltve, harminc magyar és német fiatal részvételével négynapos online alkotótábort szervezett, amelyben egyedülállóan kreatív, a partnerszínházak számára is példaértékű művészi produkciók jöttek létre az osztott képernyős virtuális térben.

A jövő évad terveiről:

A 2020/2021-es évad programjairól és bemutatóiról szólva Novák János elmondta, hogy a hagyomány szerint idén is szeptember első szombatjára tervezik az évadnyitó Kolibri Fesztivált, amelyet ezúttal kizárólag szabadtéren, a hatályos járványügyi szabályok betartása mellett tartanak meg. A kitűzött tavaszi időpont helyett 2020. szeptember 28 – október 4. között rendezik meg az ASSITEJ Magyar Központ és a kaposvári Csiky Gergely Színház közös szervezésében a jubileumi X. Kaposvári ASSITEJ Gyermek-és Ifjúsági Színházi Biennálét, amelyen a Kolibri A császárfiú álma és A méhek istene című előadásokkal szerepel.

A tavasszal elmaradt előadásokat szintén ősszel pótolják, és ekkor láthatja a közönség az idei évad második feléből elhalasztott premiereket is. A Krausz Attila Tipli című kortárs regényéből Vidovszky György rendezésében készült ifjúsági előadás elmaradt márciusi ősbemutatóját szeptemberben tartják a Kolibri Pincében. Dániel András népszerű kufli-meséiből Andrusko Marcella rendez előadást Egy kupac kufli címmel, amelynek áprilisi online olvasópróbáját élőben közvetítették a színház Facebook oldalán, a bemutatót pedig októberben tartják a Kolibri Fészekben. A tavaszi premier helyett novemberben mutatják be Gimesi Dóra Emma csöndje című színdarabját Kuthy Ágnes rendezésében, az évad első nagyszínpadi produkciójaként. Maria Wojtyszko Sam, avagy felkészülés a családi életre című darabját Gyevi-Bíró Eszter állítja színpadra a Kolibri Pincében 2021 tavaszán. Szintén az évad második felében tűznek műsorra két, a PlayOn! európai uniós együttműködés keretében készülő előadást: februári bemutatóként Madách Imre Az ember tragédiája című művének színpadi adaptációját Novák János rendezésében, valamint a Watergate című ifjúsági produkciót, amelyet Vidovszky György rendez a Kolibri Pincében 2021 májusában. Előkészületben van továbbá Keresztesi József Csücsök, avagy a nagy pudinghajsza című kétszereplős darabja, amelyet Székely Andrea visz színre a Kolibri Fészekben.

Évadértékelő beszéde végén Novák János örömmel jelentette be, hogy a nyár folyamán a Kolibri Színház épületében megvalósul az előcsarnok, a közönségszervezés, a titkárság és az igazgatói iroda felújítása. Végül megköszönte a művészeknek és a munkatársaknak az évadban, és különösen a karantén ideje alatt nyújtott munkájukat, ami biztosította a színház folyamatos működését a válságos időszakban is. A társulati ülés ezután átalakult bográcsozós kerti partivá, ahol a kötetlen, jó hangulat arról tanúskodott, hogy a kolibrisek és meghívott vendégeik már rég örültek ennyire a személyes, élő találkozásnak.

Az évadzárón készült képeket a lenti albumban láthatjátok! Mindenkinek szép nyarat kívánunk, találkozunk a jövő évadban!