A Gyermekszínházi Világnapon ünnepeljük A medve, akit Vasárnapnak hívtak 100. előadását!

2019. 03. 20.

Március 20-án századik alkalommal láthatják nézőink Axel Hacke meséjét Alexről és játékmackójáról, Kuthy Ágnes rendezésében.

Alex játékmedvéjét Vasárnapnak hívják. Füle kockás, mancsa puha, gombszemével szelíden néz. Akkor is, ha játékvonaton ül, akkor is, ha mesét hallgat, és akkor is, ha belenyomják a fejét a vízfestékbe. De vajon mit gondol a medve, miközben egy szárítókötélen lóg a fürdőszobában? Fáj-e neki, ha megtépázzák, örül-e, ha megölelik? Van egyáltalán valami a derűsen csillogó gombszemek mögött? Alex nagyon szeretné kideríteni. Egy reggel furcsa dolog történik: a kisfiú a szobája helyett egy játékboltban ébred. Az eladó egy mackó, és a vevők is egytől-egyig medvék. Hamarosan Alexet is kiválasztja egy Medvepapa, és hazaviszi a kicsinyének. Egy medvebocsnak, akit Vasárnapnak hívnak…

A 2015 áprilisában bemutatott előadásról így vallott Kuthy Ágnes:

“Van egy ötéves gyermekem és amikor játszani látom, akarva akaratlan eszembe jutnak a személyes történeteim, amelyek azokhoz a tárgyakhoz, babákhoz fűződnek, amelyek most ott porosodnak a polcaimon. Ilyenkor ráeszmélek, hogy erős, titkos, baráti kapcsolatban állunk a játékainkkal és hogy a sorsuk összefonódik a miénkkel, hiszen rengeteg élményt köszönhetünk nekik. Axel Hacke darabja is erről mesél. Módot ad arra, hogy visszatérjünk a gyerekkor világába, ahol még bármi lehetségesnek tűnt és felhívja a figyelmet arra, hogy a játékainkhoz való viszonyunk rengeteget elárul rólunk. Mivel mindenkinek van legalább egy macis története, a gyermek és a felnőtt is rögtön úgy érezheti, köze van a főhős, Alex történetéhez.”

Kuthy Ágnes és Gimesi Dóra

A rendező Mátravölgyi Ákos tervezővel közösen tanulmányozta a maci-történelmet, és különböző teddy mackók mintájára formálta meg a darabbéli bábokat, amelyeket bunraku formában mozgatnak meg a színészek: Alexics Rita, Ruszina Szabolcs, Nizsai Dániel és Fehér Dániel.

“A nagy, ölelgethető, babusgatható macik mellett dobozokkal játszunk. Ezek végtelen sok animációs lehetőséget rejtenek, amit ki is használunk. Így a gyerekek érdekes átváltozásoknak, sőt, csodáknak lehetnek tanúi, hiszen még a falak is megmozdulnak a Kolibri Fészekben. Az előadásban fontos szerep jut az élőzenének. Novák János dalait a színészek cajonnal, melodikával, kalimbával, xilofonnal és gitárral adják elő” – tette hozzá a rendező.

A német Axel Hacke művét Gimesi Dóra és Nagy Orsolya írta színpadra, a díszlet- és jelmeztervező Mátravölgyi Ákos, a zeneszerző Novák János, Kuthy Ágnes rendező munkáját Vajdai Veronika segíti.

Alex és a játékmackó története immár 100. alkalommal varázsolja el a 4-8 éves gyerekeket a Kolibri Fészekben.

Szeretettel gratulálunk a jubiláló előadás összes alkotójának, művészének és közreműködőjének!