A 90 éve született Kemény Henrikre emlékeztünk

2015. 01. 29.

Koszorúzással emlékeztünk meg Kemény Henrikről, a vásári bábjátszás Kossuth-díjjal kitüntetett művészéről, a Magyar Művészeti Akadémia néhai tagjáról születésének 90. évfordulóján.

IMG_0065

 

Megkoszorúztuk Kemény Henrik emléktábláját:

 

Koszorúzással emlékeztünk meg Kemény Henrikről, a vásári bábjátszás Kossuth-díjjal kitüntetett művészéről, a Kolibri Színház néhai tagjáról születésének 90. évfordulóján.

 

Az eseményt a Vigadó Makovecz-termében ünnepi ülés követte, melyen Kékesi Kun Árpád színháztörténész, a Károli Gáspár Református Egyetem tanszékvezetője és Ács Norbert, a Budapest Bábszínház bábszínésze tartott előadást, majd Láposi Terka színháztörténész, a Korngut-Kemény Alapítvány elnöke mutatta be A Kemény Bábszínház képeskönyve – Korngut Kemény Henrik színházteremtése című könyvét.

 

 

IMG_0093

 

 

Az eseményen adták át a Kemény Henrik-díjat – Majoros Gyula szobrászművész kisplasztikáját -, amelyet Pályi János bábművésznek ítéltek oda.

 

A Vigadó Galériában február 1-ig tekinthetik meg az érdeklődők a Kemény Henrikre emlékező „Szervusztok, Pajtikák!” című tárlatot, amely a 150 éves a Vigadó jubileumi programsorozat (2015. január 12 – február 20.) része.

 

IMG_0080

 

Kemény Henrikről:

 

Az 1925-ben Budapesten született Kemény Henrik a magyar bábművészet történetének eddigi legnagyobb, legeredetibb és legzseniálisabb vásári bábjátékosa volt. Legnépszerűbb bábfigurája Vitéz László, a piros sipkás, vidám fickó, aki palacsintasütőjével tanította móresre „a csoki pofákat”, azaz az ördögöket és magát a halált.

 

IMG_0008

 

A háromgenerációs vásári mutatványos család férfi tagjai közösen építették fel a budapesti Népligetben a Kemény Bábszínházat. A nagyapa Korngut Salamon (1853-1930), az apa Korngut-Kemény Henrik (1888-1944) és a két testvér, Kemény Henrik (1925-2011) és Kemény Mátyás (1926-2001) egymás mellett, egymást erősítve álltak színpadra. Bábszínházukban mindent maguk alkottak: a tervezéstől a művészi kivitelezésig, a szövegírástól a színpadi játékig, a közönségszervezéstől a beengedésig minden a családtagok összjátéka volt.

 

IMG_0042

 

Kemény Henrik, az Állami Bábszínház tagja, nyolcvan éven át aktívan bábozott. Kivételes mestere volt a vásári hagyományok továbbfejlesztésének, és nagy hatással volt a kortárs magyar bábművészetre. Személye összekapcsolta a magyar bábozás vándorló, népi hagyományait a kortárs kísérletekkel. Hitt a humor és a nevettetés, valamint a játékos és közönsége közötti valódi párbeszéd fontosságában.

 

A Kemény Bábszínház 2011 októberében leégett, Kemény Henrik 2011 novemberében hunyt el.

 

 

90 éve született Kemény Henrik - Emlékeztünk