500. előadását ünnepli a Bors néni Molnár Piroskával a címszerepben!

2021. 10. 23.

Október 27-én nagyszabású évfordulóra készülünk: 500. alkalommal játsszuk a Bors nénit Molnár Piroska főszereplésével.

„A Bors néni végigkísérte a színház növekedésének történetét, és mára szinte összeforrt a Kolibri nevével” – idézi fel Novák János rendező, a Kolibri Színház igazgatója, aki arra a legbüszkébb, hogy a darabon már a sokadik nemzedék nő fel, s az anyukák és nagyszülők sokszor együtt éneklik a dalokat a színészekkel.

„A költészet, a mese, a humor és a közönséggel való interaktív játék egyformán hangsúlyos a darabban” – mutat rá a rendező, mi lehet a Bors néni hosszú sikerének egyik legfőbb oka. A gyereknézők aktív részvételére épülő, beavató előadásban a színészek, a zenészek és a nézők egyaránt valódi szereplőkké válnak egy mesebeli, csodákkal teli ünnepségen.  

A másik ok kétségtelenül az, hogy a címszerepet Molnár Piroska játssza – immár közel huszonhét éve, töretlen kedvvel. „Rajtam nem múlik. És sajnálnám, ha valamilyen okból meg kellene válnom a szereptől” – vallja a Kossuth-díjas színésznő, aki különleges élményként és egyben komoly kihívásként éli meg, hogy ilyen hosszú ideje szerepel gyerekeknek szóló előadásban. Mint mondja, gyerekeknek játszani komoly felelősség, ők kritikusabbak a hiteltelen játékkal szemben, azonnal „véget ér a varázslat”, ha felfedezik a szerep mögött a színészt. „A felnőttek megbocsájtóbbak a pontatlanságokkal szemben, hiszen tudják, mindenki hibázhat, s mert tisztában vannak azzal is, amit látnak, színjáték csupán. A kicsik viszont valóságként élik meg az előadást – kizökkennek, ha nem őszintén, teljes odaadással játszunk.” 

Nemes Nagy Ágnes kötete, amelyet pöttöm, gömbölyded házvezetőnője, Bors Józsefné ihletett 1978-ban jelent meg. Színházi változatát először az Egyetemi Színpadon, 1980-ban mutatták be Novák János rendezésében, Dajka Margit főszereplésével. „A Bors néni volt az első az életemben, ami csúcsokat döntött, kereteket feszegetett, és mégis színpadot kapott” – emlékszik vissza Novák János első rendezői sikerére. Az előadásból tévéfelvétel, rádiójáték és a dalokból hanglemez is készült. Új bemutatóra először 1994. novemberében Nyíregyházán került sor, ezt követte hamarosan, még abban az évben karácsony előtt a Kolibriben az a Novák János-féle produkció, amelyet azóta is játszik a színház Molnár Piroskával a címszerepben.

Molnár Piroska kortalan, csupa-mosoly, titokzatos Bors nénije az 1994. december 22-i bemutató óta hetente varázsolja el a nézőket a Jókai téren, az ő születésnapjára készülnek a gyerekek és a társak: Titilla szerepében Gazdag László majd Ruszina Szabolcs, Tisza Bea majd Megyes Melinda, mint Lackó, Mult István, mint Vízimolnár, és a Játékmester, Novák János, illetve Fehér Dániel. Az Egyetemi Színpadi ősbemutatóból Friedrich Károly harsonaművész, a televíziós felvételből Tóth Tamás basszusgitáros a mai napig közreműködnek a zenekarban, Bágyi Balázzsal, Kaboldy Andrással és a tavalyi évadig Bornai Szilveszterrel együtt. A színház Dajka Margitról elnevezett színész- és bábszínész-képző stúdiójának a darabban közreműködő növendékei évente-kétévente cserélődnek, minden alkalommal megújítva az előadást, új lendületet adva a közös játéknak.

„Az előadás az évek során úgy vált kultuszdarabbá, hogy közben megőrizte frissességét. Olyan, mintha valóban akkor és ott születne meg a Bors néni 80. születésnapjának megünnepléséről szóló játék” – árulja el Novák János a darab hosszú életének titkát.

(Forrás: Kolibri Színház, Gyermekszínházi Portál, NOL)