A Helló, náci! 100. előadását ünnepli!

2017. 11. 16.

November 17-én este hatkor 100. előadásához ér a nyolc éve töretlen sikerrel – négy éve új szereposztásban – játszott Helló, náci! című ifjúsági produkciónk.

A kamaszokat leginkább foglalkoztató témákat, a mindennapok tabuit feszegető kolibris ifjúsági darabok sorát gazdagítja a Tóth József rendezésében látható Helló, náci! című osztályterem-színházi előadás, amely a rasszizmusról szól, és az idegenekkel szembeni előítéletek és szeterotípiák átgondolására, megvitatására ösztönöz.

A történet egy NDK kisváros rendőrőrsén játszódik, ahol egy előző esti verekedés miatt egy közös cellában várja a kihallgatást a német neonáci Rudi és a lengyel, illegálisan dolgozó Jan. Bunyóznak, de a verekedés értelmetlen, nincs esélyük a menekülésre, kénytelenek meghallgatni egymást. A harmadik szereplő a rend zord, ám pártatlanságra szocializált őre, aki újabb és újabb információkkal katalizálja a cselekményt és próbálja feloldani a két fél közti ellentétet.

Ruszina Szabolcs, Mészáros Tamás, Szanitter Dávid

Az előadást 2010 januárjában mutattuk be Mészáros Tamás, Ruszina Szabolcs és Szanitter Dávid szereplésével. 2014 októberében új szereposztással mutatkozott be a darab, azóta Nizsai Dániel a Náci, Fehér Dániel a lengyel fiú, Krausz Gábor pedig a rendőr szerepében látható. 

Krausz Gábor, Fehér Dániel, Nizsai Dániel

A Hello, náci! szerzője ismeretlen. Írója nem vállalta nevét, félt a botránytól – tudjtuk meg Novák János színházigazgatótól, aki egy fesztiválon találta a színművet, amely mindenhol felkavaró élményt szerzett.

“A darabra Halléban, a német gyerekszínházi műhelyek évente esedékes fesztiválján figyeltem fel, ahol ifjúsági darabok voltak a programban. A bemutatókhoz olyan beszélgetéseket szerveztek, melyekre a fiatal nézők mellett szociológusokat, szociális munkásokat, politikusokat, közéleti személyiségeket is meghívtak – ez sokféle aspektussal színesítette a látottak megközelítését. A Helló, náci! ebben az erős mezőnyben is az egyik legjobb előadás volt: nem csak engem fogott meg, a diskurzusba belehallgatva tapasztaltam, a diákokat is felkavarta” – nyilatkozta az igazgató

Novák János a Kolibri színésze, Tóth József figyelmébe ajánlotta a darabot, aki úgy döntött, megrendezi a két teljesen eltérő felfogású fiatal történetét.

“A Helló, náci!-ban a fogva tartó Erich a katalizátor, aki először összeereszti Rudit és Jant, később pedig fokozatosan gerjeszti a feszültséget. Ettől olyan lesz a történet, mint az a videojáték, amiben ha elérsz egy szintet, jön egy nehezebb pálya, új feltételekkel. Minden alkalommal, amikor Erich megjelenik, hoz valami információt, ami átrendezi a szerepeket, viszonyokat. Rudit és Jant az egymás elleni parttalan vádaskodásból egy ilyen bejelentés mozdítja ki. A rendőr közli a hírt: a verekedés egyik lengyel résztvevője a kórházba szállítás után belehalt sérüléseibe, Rudi ellen így már nem csoportosan elkövetett testi sértés, hanem gyilkosság lesz a vád” – mondta Tóth József rendező.

Az előadást nyolc éve nem csak a Kolibri Pincében játsszuk, hanem a tizenévesekhez még közelebb, az osztálytermekbe is bevisszük. A produkcióhoz ezenfelül drámafoglalkozás is kapcsolódik, ami lehetőséget nyújt a különböző álláspontok játékos formában történő megvitatására, továbbgondolására, az előítéletek átértékelésére.

A kritika így látta a Helló, náci!-t:

“A darab erénye, hogy elénk tárja mindennek a színét és fonákját. Nem ítél és nem ítélkezik, hanem azt a rést feszegeti, amelyen a szélsőséges érzelmektől mentes emberek ritkán bújnak át. Mi motiválhat egy fiatalt arra, hogy egy náci csoporthoz tartozzon? Mit tart értéknek és követendőnek, milyen minták hiányában keresi a társaságot, ahol elfogadják és szerepet adnak neki? Milyen közös téma kell ahhoz, hogy az eszme háttérbe kerüljön egy jó beszélgetésben? És hogyan válik a csapatára és vezérére építő Rudiból eldobható papírember?”  (Szemere Katalin, Népszabadság)

“A Kolibri Pince előadása jó írói munkán alapuló, erős színház, tiszta rendezői vonalvezetéssel, kiemelkedő színészi alakításokkal. Mindannyiunk érdeke, hogy minél több emberhez jusson el.” (Gabnai Katalin, gyerekszínház.hu)

 

Az előadást legközelebb december 11-én 15 és 18 órakor játsszuk a Kolibri Pincében.

 

Tudtátok?

A magyar középiskolások több mint felét zavarná, ha roma, harmadát ha román, 31 százalékát pedig ha zsidó lenne a padtársa. Kínaiakkal 24, szlovákokkal 22 százalékuk nem közösködne – derül ki egy, közel hatezer tanuló megkérdezésével 2005-ben készült felmérés adataiból. Az ELTE, a Pécsi, a Szegedi, a Debreceni Egyetem szociológia tanszéke valamint az Echo Survey Szociológiai Kutatóintézet összefogásával végzett vizsgálat arra is rámutat, hogy a kilencedik és tizedik osztályos diákok jelentős része hajlik a társadalmi konfliktusok erőszakos megoldására, a szabadság fogalmába pedig sokan az erőszak szabadságát is beleértik. A 2008-ban az eredeti kutatás legtöbb helyszínén, Budapesten, valamint Baranya, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében megismételt felmérés szerint három év alatt alapvető változás nem történt: a diákok nagyobb része a kisebbségek jogainak megóvását nem sorolja a demokrácia értékei közé. (Tanulmány-részlet a Helló, náci! bemutatójának sajtóanyagából)