25. születésnapját ünnepli a Kukacmatyi!

2017. 11. 20.

Pontosan 25 éve, 1992. november 21-én mutattuk be Bán János főszereplésével Kukacmatyi történetét, aki azóta is a gyerekek egyik nagy kedvence színházunkban.

Ha Kovász Emil rálép magányos esti sétáján egy kukacra, abból csak baj lehet. Főleg, ha a kukac ebből az alkalomból meg is szólítja. Az meg már végképp talányos helyzet, ha a kukacot hazaviszi, ruhát ad rá, névvel ruházza fel, sőt, zongorázni is megtanítja. Valahogy így kezdődnek a barátságok…

Kovász Emil és Kukacmatyi immár 25 éve – színházunk megalakulása óta – várja nézőinket a Kolibri Fészekben. A „szerepeket” – a két főszereplőn kívül a szabót, a szomszéd Szarkáné asszonyságot, az elegáns cukrászda pincérét, valamint a rendőrt, egy dühös autóst, egy járókelő hölgyet, két urat és egy kisgyereket – színházunkban és a nagyvilágban Bán János játssza, huszonöt éve töretlen sikerrel.

Bán János

“Az első rendezésem [a Színészautomata, a szerk.] is a Kolibrihez köthető, akárcsak a Kukacmatyi, ami egy rendkívül fontos előadás az életemben. (…) Az előkészítés első pillanata az volt, amikor Novák Jánossal találkoztam az OTP-ben. Mire az ügyintézőhöz jutottunk, meg is beszéltük a darab főbb paramétereit. Utána életem egyik legnehezebb próbaidőszaka következett egy pincében, lehetetlen körülmények között. (…) A Kukacmatyi, illetve Bodnár Zoliék egyik izgalmas előadása révén az induló Kolibri színház azonnal kikerült Angliába és ezzel megnyílt a külföldi vendégjátékok sorozata. Arizonában, a “Színház a bőröndben Fesztiválon” is játszottunk, ráadásul olyan nagy sikerrel, hogy a fesztivál nyerteseinek mondhattuk magunkat. (…) A Kolibribe én mindig hazajövök és ez nagy örömmel tölt el” – vallotta Bán János.

A svéd Barbro Lindgren Algot Storm című művéből készült mesejátékot Novák János rendezésében mutatta be a Kolibri Színház 1992-ben.

“Ez a bemutatónk jó példa arra, hogy egy gyerekelőadás – ahova általában olyan közönség érkezik, amely még nem rendelkezik színházi tradícióval – hogyan alkotja meg saját színpadi nyelvét, a megértéshez, az előadás „olvasásához” elengedhetetlenül szükséges közmegegyezést színpad és nézőtér között. Az előadás elején egyfajta színházi ábécé – tanulásként a főszereplő bemutatja azokat a „szakrális” tárgyakat, melyek késôbb az előadás helyszínei lesznek. Mivel a „másik szereplőt”, a Kukacot a színész ujja személyesíti meg, ezek a helyszínek, egy cserép, babazongora, saláta, a király képe a falon stb. egyben paravánul is szolgálnak majd. (…) A valódi és elképzelt tárgyak világában a színész az összes többi szereplőt is megjeleníti mozgásával, a nézés-irányok pontos koreográfiájával, hangváltoztatással. Pszichológiai hatásvizsgálat igazolta, ettől a ponttól kezdve a gyereknézők valóságosnak fogadják el a felidézett figurákat, 13 különbözô szereplőt tudnak felsorolni, s ha kell, le is tudják rajzolni őket, egyénítve az alakokat. Az előadás elején lefektetett játékszabályok lehetővé teszik, hogy nézőink értsék a stilizált játékot, hogy átéljék, átérezzék a mesét, ami a magányról, a barátságról, egymás másmilyenségének elfogadásáról szól. Világszerte sikerrel játszottuk Arizonától Canterbury-ig, Marosvásárhelytôl Lisszabonig” – mondta Novák János. (Forrás: IV. Gyermek- és Ifjúsági Színházak Biennáléja – Tanulmányok)

Novák János

A kritika így látta a Kukacmatyit:

“Csak egy kis kukac, de akkor is a barátom! – ez a felismerés boldogságot hoz a magányos Kovász Emil életébe. Rendmániája alábbhagy, felbomlik a hétköznapok monotonitása, s mindez egy egyszerű kukacnak köszönhető. Legálábbis Barbro Lindgren Kukacmatyijában, amelyet a Kolibri vitt színre, és játszik hosszú ideje az 5-6 éves korosztály számára.

A gyerekek színes párnákon ülve, cipő nélkül, a lehető legkényelmesebb pózban nézik végig az előadást, bátran közbeszólnak, segítenek a főhősnek, ha esetleg valami elkerülné a figyelmét. Bán János egy személyben testesíti meg Kovász Emilt, Kukacmatyit, a szabót, Szarkáné asszonyságot és az előkelő cukrászda pincérét. Segítőtársai a hangja, az ujja, zakója és a színpadon lévő fogas. (…)

A pantomim alapvető eleme az előadásnak, így nyílik az ajtó, így készül a ruha, így varr a tű, s az állandó hangeffektekkel ez tökéletes ’mintha-szituációt’ teremt a gyerekek számára”. (Forrás: PRAE.hu)

 

A Kukacmatyit legközelebb december 19-én 15 órakor játsszuk a Kolibri Fészekben.