Színházi nevelés sok nevetéssel, dráma-társas-játék és pizsamás fúvóskoncert – Így telt a Színházak Éjszakája a Kolibriben

2018. 09. 24.

Remek hangulatban, sok érdeklődővel zajlott a Kolibriben a 7. Színházak Éjszakája, melynek fókuszában idén a színházpedagógia állt. Emellett természetesen nem maradhatott el a kicsiknek szóló meseolvasás, a Kolibri Fúvósok koncertje és a Retró diafilmvetítés sem!

Gyevi-Bíró Eszter és a társulat tagjai

DRÁMA-RÁMA: ízelítő a színházi nevelés adta keretekből és azok átlépéséről‘ – szólt a Színházak Éjszakája műsorunk alcíme, melynek jegyében Gyevi-Bíró Eszter, a Kolibri színházi nevelési koordinátora és szakértő csapata – Kámán Orsolya, Sákovics Eszter, Németh Fruzsina és Eck Attila drámapedagógusok – rendkívül izgalmas, változatos programokat állítottak össze.

Hogyan zajlik egy anarchista sakkparti a Kosztolányi Dezsőt és Karinthy Frigyest megszemélyesítő macskákkal a Nincsenapám, seanyám című előadásban; miként változtatható meg a történet kimenetele? Mire jók és mire nem Klamm tanár úr diákokról és kollégákról írt feljegyzései? Hogyan tekintünk a hátránnyal élőkre, és hogyan viszonyul hozzánk a kettős:játék siket főszereplője? – többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ nézőinkkel együtt a közös dráma-társas-játék során.

Scherer Péter a Klamm háborújában

  

Nincsenapám, seanyám – Erdei Juli, Szanitter Dávid és Nemes Anna / Szanitter Dávid és Ruszina Szabolcs

 

Alexics Rita és Nyakas Edit a kettős:játékban

A közönség csapatokra bontva játszott, művészeink és a színházi nevelési szakemberek közreműködésével. Felnőttek és gyerekek egyaránt nagy lelkesedéssel vettek részt a feladatok megoldásában.

 

A hercegúrfi vizsgája‘ szabad drámás játékban fény derült többek között arra, hogy mi az összefüggés a zsinórpadlás és az osztrák kalandpark, vagy a korrepetítor és a táplálkozási tanácsadó között, továbbá hogy mi az expozíció és miért hívjuk a felvonást felvonásnak.

Eck Attila illusztrálja a frappáns válaszokat

A legszellemesebb választ adókat oklevéllel jutalmazta a bizottság. A színész-zsűri tagjai Nizsai Dániel, Bárdi Gergő, Krausz Gábor, Megyes Melinda, Nyakas Edit, Szanitter Dávid és Alexics Rita voltak. 

 

A színész-bizottság, Gyevi-Bíró Eszter játékvezetővel…

… és a lelkes játékosok – köztük Bornai Szilveszter zenei vezetőnk

A játék végén fordult a kocka, és eljött az „amit mindig is tudni akartál róluk, de sosem merted megkérdezni” ideje – vagyis ezúttal a nézők tehettek fel kérdéseket a színészeknek.

Bárdi Gergő megosztja személyes élményét a közönséggel

A Színházak Éjszakáján természetesen meséltünk is – a kicsiknek a Mesekuckóban…

 

Kedvenc jelmezükbe öltözött színészeink mesét olvasnak fel legfiatalabb közönségünknek

… a nagyoknak pedig a nagyszínpadon: a Kolibri Színház 25 éves jubileumára készült, az alapítótagok személyes élettörténeteit feldolgozó Visszatérő című produkciót 16 éven felüli nézőinknek ajánlottuk, az előadást követő drámafoglalkozással együtt.

Visszatérő (rendező: Czukor Balázs)

A velünk éjszakázóknak még két különleges programot tartogattunk: a Kolibri Fúvósok koncertjét és az éjféli Retro diafilmvetítést.

A Kolibri, a hazai színházak között egyedülálló módon, a társulat tagjaiból álló saját fúvószenekart működtet. A Kolibri Fúvósok ezúttal – a késői időpontnak megfelelően – pizsamában adták elő az örökzöld dallamokat.

Kolibri Fúvósok

Az immár hagyománnyá vált kolibris programon, a Port.hu ajánlójában is kiemelt Retro diafilmvetítésen gyerekkorunk rajzfilmjeit Bárdi Gergő, Farkas ÉvaTisza Bea és Mészáros Tamás humorral fűszerezett hangalámondásával, Kecskeméti Gábor zongorakíséretével élvezhette késői közönségünk.

Örülünk, hogy ilyen sokan eljöttetek!  Szeretettel várunk mindenkit jövőre is, a 8. Színházak Éjszakáján!

Fotó: H.S.C Stábiskola, Novák János, Rupp Anikó