Sikeresen zárult a hétvégi Small Size Napok

2017. 02. 02.

Nagy érdeklődéssel, remek előadásokkal és inspiráló szakmai beszélgetésekkel zajlott a legkisebbeknek rendezett három napos fesztivál a Kolibri Színházban.

Január 27. és 29 között világszerte 20 országban, mintegy 118 program várta a 0-6 éves gyerekeket és szüleiket a nemzetközi Small Size Napok keretében. A fesztivál lehetőséget adott a legkisebbek számára készült színházi előadások és kísérleti programok bemutatására, valamint a művészi munkához kapcsolódó workshopok és szakmai eszmecserék megrendezésére.

„A művészet nem életkor, hanem kíváncsiság kérdése” – így szól az immár harmadik alkalommal megrendezett Small Size Napok mottója, és ennek szellemében zajlott a Kolibri Színház programsorozata is. A közönség egyaránt nagy tetszéssel fogadta a Kolibri Színház két saját – A medve, akit Vasárnapnak hívtak és Tekergő című – produkcióját, valamint a két meghívott előadást: a szombathelyi Mesebolt Bábszínház a TI-TI-TÁ című báb-zene-játékát és a veszprémi Kabóca Bábszínház – amely a nemzetközi együttműködés tagjaként maga is rendezett Small Size Napokat – Álomszövők című előadását.

Pénteki megnyitó beszédében Novák János igazgató ismertette a Kolibri Színház Small Size – Performing Arts for the Early Years (Small Size – Előadóművészet a legkisebbeknek) nemzetközi projektben való részvételét, amelynek keretében színházunk 15 európai ország 17 színházával együttműködve folytatja a 0-6 éves korosztály számára indított művészeti programját.

Ezt követően bemutatkozott a Kolibri Színház Mi újság? című készülő produkciója Tisza Bea, Ruszina Szabolcs és Bodnár Zoltán közreműködésével. Az előadás a Wide Eyes (Tágra nyílt tekintet) nemzetközi színházi kísérleti program keretében valósul meg, amiről Gyevi-Bíró Eszter, színházi nevelési koordinátorunk beszélt.

Az előadások mellett a budapesti Small Size Napok szakmai találkozóján bemutatták művészi munkájukat mindazok a hazai színházak, amelyek repertoárjában szerepelnek csecsemőszínházi előadások. A szombati szakmai workshopon a Kolibrin kívül hat színház képviselői vettek részt: Székely Andrea és Szántó Viktória a veszprémi Kabóca Bábszínházból, Kiszely Ágnes a kecskeméti Ciróka Bábszínház igazgatója, H. Nagy Katalin, a szombathelyi Mesebolt Bábszínház alapítója, Pályi János a kaposvári BábSzínTér alapítója és vezetője, Szűcs István, a zalaegerszegi Griff Bábszínház igazgatója és Éry-Kovács András, az egri Harlekin Bábszínház igazgatója.

A jó hangulatot megalapozta, hogy az elmúlt évtizedben a meghívott színházak első bemutatóit mindenütt újabbak követték, s ma már, a kedvező fogadtatásnak és a jelentős érdeklődésnek hála egyszerre több darabot is műsoron tartanak ennek a korosztálynak. A közönségsiker és a szakmai elismerés visszaigazolja az eddig elért művészi eredményeket. A résztvevők képekkel, videókkal illusztrálva mutatták be előadásaikat, és érdeklődéssel követték a többiek munkáját ismertető beszámolókat.

A résztvevők kérésére záróközleményükben szeretnék megerősíteni a színházi szakma régi vágyát, miszerint a jövőben minden magyar gyerek számára nyíljon lehetőség arra, hogy óvodai és tanulóéveik során évente legalább egyszer értékes élő színházi előadással találkozhassanak. A Small Size Napok programjai jól példázzák, milyen fontos a gyerekek életében a jó előadások emberformáló hatása.

Az izgalmas programokról és a remek hangulatról a 2017-es Small Size Napok képei is tanúskodnak:

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

Fotó: Szilveszter Beatrix

(8. fotó: Szlovák Judit)