Nyakunkba vettük a várost! – Bodnár Zoltán beszámolója

2015. 03. 28.

Színházunk színésze, Bodnár Zoltán írását olvashatjátok, amely arról ad számot, miként ünnepeltük az idei Bábszínházi Világnapot.

Színházunk művészei azaz Alexics Rita, Bodnár Zoltán, Gazdag László, Kecskeméti Gábor és Ruszina Szabolcs ”A báb az utcán hever” című produkciójukkal három budapesti helyszínen –  a Hollán Ernő utcában,  a Bazilika előtt és a Liszt Ferenc téren, az Ady-szobornál – lepték meg a járókelőket. Azt szerették volna bizonyítani, hogy bárhol, bármikor, bármiből válhat báb a közönség és a véletlen segítségével.

Bodnár Zoltán megírta nektek, milyen is volt ez a Bábszínházi Világnap…

IMG_4067

Egy lépéssel közelebb – Bodnár Zoltán beszámolója a Bábszínházi Világnapról:

Nyakunkba vesszük a várost! … meg a táblákat, asztalt, szerencsekereket, bőröndöket  tele limlommal és elindulunk. Lépés-számláló bekapcsolva!

A Kolibri Színház öt művésze (Alexics Rita, Bodnár Zoltán, Gazdag László, Kecskeméti Gábor és Ruszina Szabolcs) nem kis feltűnést keltve menetelünk végig a nagykörúton, hogy aztán első állomásunkon– a Hollán Ernő utcában –megkezdjük előadásunkat.

IMG_4198

„A báb az utcán hever!“ Ez a jelmondatunk a „Bábszínházi Világnap“ alkalmából és ennek megfelelően hulladékból: újságpapírból, ócska, kidobott használati tárgyakból, üres italos dobozokból „castingoljuk“ majd keltjük életre a szereplőgárdát. Játszunk Hófehérkét, Gyalog galoppot és Csillagok háborúját, annak megfelelően, hogy a néző gyerekek éppen mit forgatnak ki a szerencsekerekünkön. Szép számban gyűlnek körénk, élvezik a játékot kicsik, nagyok és szüleik egyaránt. De indulunk is tovább! 3 órakor már a Bazilika előtti téren a városnéző turisták lepődnek meg harsány játékunkon és élvezettel figyelik az általuk is jól ismert mese -, és filmrészleteket. De látszik, hogy sokan érkeztek kifejezetten a mi programunkra, hiszen kezükben a programfüzet.

IMG_4200

Így talán az sem a véletlen műve, hogy a Liszt Ferenc téren már egy birodalmi osztag katonájának jelmezét viselő fiatalember is bekapcsolódik a játékunkba: ő adja le a lövéseket a Leia hercegnő által vezetett menekülő csapatra, akik a szemétledobóban keresnek menedéket és esnek átmenetileg csapdába.

Végül előkerül egy bevásárlószatyor, tele zöldséggel, gyümölccsel, úgyhogy János vitézt kukoricából, Iluskát kelkáposztából, a mostohát gyömbérből, a francia királyt hagymából (leánya új hagyma), a török pasát karalábéból, a sárkányt pedig ananászból megformálva játszunk egy keresztmetszetet Petőfi remekművéből, úgy gondolom mindenki nagy-nagy örömére.

IMG_4149

7686 lépést tettünk meg a városban ezen a délutánon és a „Bábszínházi Világnap“ remek alkalmat nyújtott idén is arra, hogy ezt az általunk művelt és szeretett műfajt még egy lépéssel közelebb hozzuk az utca emberéhez.

Talán felkeltettük az érdeklődését és legközelebb, mint nézőt üdvözölhetjük őt színházunkban.

Bodnár Zoltán

A báb az utcán hever - Bábszínházi Világnapot ünnepeltünk