Nagyszabású mustrával ünnepeltük a Kolibri 25 éves születésnapját!

2018. 02. 09.

Kilenc nap örömteli és tartalmas együttlétnek, nagyszerű előadásoknak és kivételes találkozásoknak adott otthont a Kolibri Színház január 21-29. között.

A színház fennállásának 25. évfordulója alkalmából rendezett Találkozások: Kolibri 25 – Jubileumi Mustra elsődleges célja az volt, hogy bepillantást nyújtson a színház két és fél évtizedes művészeti tevékenységébe, valamint találkozási lehetőséget teremtsen a művészek, a szakma és a közönség számára. Az ünnepi showcase program keretében társulatunk háromszor három napban, korcsoportokra bontva – Small Size Fesztivál a 0-6 éves korosztálynak, Mesék és Opera az 5-12 éves korosztálynak, Platform Shift+ Fesztivál a 12+ korosztálynak – mutatta be széles repertoárjából a színház művészi törekvéseit reprezentáló előadásait. Az aktuális saját darabokon túl bemutatkoztak a nemzetközi együttműködésekben résztvevő partnerszínházaink is.

Így a Rijekai Bábszínház

Wanda Lavanda

… a dél-afrikai Pillowfort Theatre

Közös játék a Patchwork előadás után

… a Ljubljanai Bábszínház… 

Somewhere Else / Valahol máshol

… valamint a portugál Teatro O Bando és a francia Théâtre Massalia / Collectif le Nomade Village koprodukciója.

This Is (Not) Europe

Mind a kolibris, mind a külföldi előadások után izgalmas találkozásokra nyílt lehetőség a közreműködőkkel és az alkotókkal.

Találkozás a Bors néni után

Novák János beszélgetés-indító szavai a Játsszunk Háry Jánost! előadás után

Beszélgetés Scherer Péterrel a Mario és a varázsló után

János vitéz-találkozás az előcsarnokban

Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy az ünnepi megnyitón Novák János színigazgató üdvözlő beszédét követően…

Novák János

… Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes is köszöntötte a társulatot és a mustra közönségét.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra

Az alapító tagok 25 éves munkájáért járó elismerő okleveleket a színházunkat ebben az évadban képviselő Kolibri Hölgy – Erdei Juli – és Kolibri Úr – Ruszina Szabolcs – adták át.

Külön öröm volt, hogy a kilenc nap alatt körünkben üdvözölhettük külföldi partnereinket is, akik a Small Size – Performing Arts for Early Years, illetve a Platform Shift+ együttműködésekről tartottak vendégelőadást.

Katariina Metsälampi, A Small Size Hálózat finn elnöke bemutatta a 4 kontinens 28 országában 63 tagot – köztük a Kolibri Színházat – felölelő nemzetközi szervezet munkáját

Dirk Neldner, az ifjúsági előadások létrejöttét támogató Platform Shift+ projekt vezetője és Vidovszky György, a beszélgetés házigazdája

TALÁLKOZÓK, KEREKASZTAL BESZÉLGETÉSEK:

A kilenc napos mustra alatt egy sor találkozót szerveztünk régi és új barátainknak.

Sokan eljöttek, sok színes történetet és emléket osztottak meg a többiekkel az egykori KIMI Stúdiósok a számukra rendezett találkozón.

KIMI Stúdiósok Találkozója

Szép számban vettek részt a Kezdőkör – személyes és szakmai visszatekintésen is, ahol az emlékezetes 1992-es évet idézték fel a résztvevők – többek között Nánay István, Székely Andrea, Baán László, Orosz Klaudia, Kiszely Ágnes, Kozák Katalin és a Kolibri Színház alapító tagjai.

Kezdőkör

Együtt zenéltünk, táncoltunk az Dél-afrikai zenei workshopon a fantasztikus Pedro ‘The Music Man’ vezetésével, a Pillowfort Theatre társulatának közreműködésével.

Fújjuk az afrikai sípot

A Platformok elnevezésű eseményen a Platform Shift+ prezentációt követően lehetőséget kaptak a bemutatkozásra a Kolibri Színházhoz kapcsolódó könyvkiadók és szerzők. A kerekasztal beszélgetésben részt vett Szabó Borbála, Tasnádi István és Novák János írók, Brigitte Korn-Wimmer (Theaterstückverlag), Sándor L. István (Selinute Kiadó), Majsai László pszichopedagógus, valamint a Móra, a Babilon, a Pagony, a Könyvmolyképző és más kiadók képviselői.

Szabó Borbála

Brigitte Korn-Wimmer

Január 22-én, Cseh Tamás születésének 75. évfordulóján, a magyar kultúra napján, Szevasz, Tamás! címmel Cseh Tamás emlékkoncertet adtunk. Az esten közreműködtek az egykori zenésztársak, Másik János és az Ad Libitum együttes: Novák János, Márta István és Kecskeméti Gábor, valamint Bornai Szilveszter, Tóth Tamás és a Kolibri Színház művészei, ráadásul egy Hanák Gábor szerkesztette archív filmritkasággal is megleptük közönségünket.

Szevasz, Tamás! – Cseh Tamás emlékest a Kolibriben (Fotók: Csákvári Zsigmond/Kultúra.hu)

A gazdag programokról és a remek hangulatról további képeink is tanúskodnak:

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20.

21.

22.

23.

24.

25.

26.

27.

28.

29.

30.

31.

32.

33.

34.

35.

36.

37.

38.

39.

40.

41.

42.

43.

44.

45.

46.

47.

48.

49.

50.

51.

52.

53.

54.

55.

56.

57.

58.

59.

60.

61.

62.

63.

64.

65.

BOLDOG 25. SZÜLETÉSNAPOT, KOLIBRI!