Minden dolgok könyve premier!

2017. 04. 03.

Április 2-án megtartottuk Minden dolgok könyve című előadásunk premierjét! A Guus Kuijer holland gyermek- és ifjúsági író kisregénye alapján készült darabot Kiss Márton vitte színre a Kolibri Fészekben.

A kilenc éves Thomastól, ha megkérdezik, mi szeretne lenni, ő gondolkodás nélkül azt válaszolja, hogy „boldog”. Ha nagy lesz, boldog szeretne lenni. Bár az előadás elején nehezen hihető, hogy ez lehetséges, a végére kiderül, hogy a fiúnak valóra válhat a vágya. De addig még hosszú utat kell bejárnia…

A történet főhőse, Thomas, furcsa dolgokat tapasztal: sellők és trópusi halak úszkálnak az amszterdami csatornákban, békák hada dörömböl a bejárati ajtón, a szomszédasszony pedig vén boszorkány… A szigorú katolikus családban nevelkedő kisfiú számára a hit is egészen mást jelent, mint bigott, a családját verbálisan és fizikálisan is bántalmazó apjának. Thomas bensőséges, baráti viszonyban van Jézussal, aki gyakran megjelenik előtte és kedélyesen elbeszélget vele – még azt is elárulja neki, hogy imád vasárnap villamosra szállni, ami pedig Thomas apja szerint hatalmas bűn. A fiú élénk, sokszínű fantáziáján keresztül látja a világot, ám eközben állandóan és mindentől fél.

„Hogyan lehetek boldog?” „ Először is meg kell tanulnod nem félni” – tanácsolja neki a szomszéd Amersfoort néni, aki a zene, a könyvek és a beszélgetések révén megnyitja a kisfiú számára a külvilágot. Thomas mindent leír a kockás füzetébe, a „Minden dolgok könyvébe”, így próbálja meg értelmezni és feldolgozni a körülötte zajló eseményeket. A környezetében élők segítségével Thomas végül ráébred arra, hogy lehet másképp is élni, mint folytonos félelemben.

„Thomas története a gyermeki szív és a fantázia győzelme egyes felnőttek szigorú, erőszakos, és szűklátókörű világával szemben. Ugyanakkor egy közös fejlődési útról is van szó, hiszen a kisfiúnak úgy sikerül leküzdenie félelmeit és megváltoztatni a családjában uralkodó hatalmi viszonyokat, hogy őt ebben a küzdelemben nemcsak gyerekek, hanem felnőttek is segítik. És közben nemcsak őbenne történik változás, hanem a nőkben és végül az apában is” – mondta el Kiss Márton rendező a Mandiner.családnak adott interjúban. A teljes interjú ide kattintva olvasható.

A Minden dolgok könyvét már színpadra állították Ausztráliában Richard Tullock ausztrál drámaíró adaptációja alapján, a Kolibriben bemutatott előadásnak azonban egészen más a koncepciója és a formavilága: a sokszereplős darabot itt három férfi színész játssza el, babákkal, régi gyerekjátékokkal, bábbal, egy nagy kockákból álló, kirakós játék módjára folyamatosan épülő díszletben.

Ruszina Szabolcs alakítja Thomast, Mészáros Tamás a családja fölött kőszívű fáraóként uralkodó apát, Szanitter Dávid pedig Jézust és az összes női karaktert babákkal.

Guus Kuijer kisregényéből Richard Tulloch adaptációja alapján a szövegkönyvet Kiss Márton írta, aki az előadást rendezőként is jegyzi. A dramaturg Horváth Péter, a látványtervező Polgár Péter, a zenét Sulyok Benedek szerezte. A rendező munkáját Vajdai Veronika segítette, a kellékes Reymeyer Dóra.

A Budapesti Tavaszi Fesztivállal közös program.
A BTF keretében április 1-jén tartottuk meg az előadás bemutatóját.

Az Minden dolgok könyve április 3-án és 4-én, valamint május 16-án és 17-én is látható a Kolibri Fészekben.

 További képek az előadásról:

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

  

10.

 

11.

 

12.

13.

Fotó: Szilveszter Beatrix