Megnyitottuk az új évadot – Két uniós pályázatot is folytatunk!

2014. 08. 26.

Augusztus 25-én évadnyitót tartott a Kolibri Színház. Az alábbiakban kiderül, hogy mivel várunk benneteket a következő évadban.

kolibri_epulet

 

Augusztus 25-én évadnyitót tartott a Kolibri Színház. Novák János direktor elsőként arról számolt be, hogy szeptember 6-án, hagyományainkhoz híven egész napos, ingyenes családi eseménysorozattal várjuk a közönséget. A programokról itt tájékozódhattok.  

 

2014-ben immáron húsz éve emlékezünk meg Bors néni születésnapjáról a Kolibri Színházban. Az évforduló alkalmából kiállítást rendezünk és kerti mulatságot szervezünk szeptember 13-án szombaton, 15 órakor, a Bajor Gizi Színészmúzeumban. Az ünnepséghez kapcsolódóan felhívást intéztünk a nézőkhöz, melyben arra kérjük őket, hogy a kolibriszinhaz@gmail.com emailcímre küldjenek olyan történeteket, rövid vagy akár hosszú élménybeszámolókat, amelyek a Bors néni előadáshoz fűződnek.

 

A Kolibri Színház az idei évadban 4 bemutatót tervez: novemberben Selma Lagerlöf A Trollgyerek című művéből készül zenés előadás Novák János rendezésében, 2015 februárjában a színház művésze, Tóth József rendezi Oláh-Horváth Sári írásából a Háromnegyed és Holger Scober művét, az Apa Anya, Fiú, Lány című produkciót. Ezzel párhuzamosan készül Novák János rendezésében Selma Lagerlöf meséjéből A karácsonyi rózsa legendájából, a harmadik bemutató, márciusban pedig Kuthy Ágnes viszi színre A medve, akit Vasárnapnak hívtak címmel Axel Hacke művét.

 

A Kolibri Színház a tavalyi évadban fejezett be két Európai Uniós gyermek-és ifjúsági színházi együttműködést, a “Small size, Big Citizens” és a “Platform 11+” szervezői azoban új pályázatot nyújtottak be az Európai Unió Kreatív Európa programjára és elnyerték az Európai Bizottság támogatását.

 

“A következő négy évben a Small Size együttműködés megteremti a lehetőségét annak, hogy folytathassuk a legkisebbek számára megkezdett művészeti programunkat. Míg a Platform shift+ projekt – melynek 9 országból 11 partnerszervezete van, 10 színház és egy egyetem – módot ad arra, hogy továbbra is olyan előadásokat hozzunk létre, amelyek a kiskamaszokat érintő problémákról szólnak és megfelelnek a digitális kor új színházi kihívásainak” – fejtette ki Novák János.

 

„Partnereink véleménye szerint sürgős szükség van a színház aktív részvételére a digitális technológia területén ahhoz, hogy megértsék a célközönség igényeit. A mai fiatalok, az ún. digitális bennszülöttek, otthonosan mozognak a valódi és a virtuális világban egyaránt. A színháznak válaszolnia, reagálnia kell az „új valóságra”, hogy ily módon bővíthesse és megtarthassa meglévő közönségét, valamint előretekinthessen az új generáció felé” – nyilatkozta Novák János.

 

A Platform shift+  átfogó programja az együttműködés négy éve alatt 40 színházi produkciót hoz majd létre, újonnan kidolgozott koncepciók alapján, a digitális technológia bevonásával.  A projekt végén Európa-szerte 10 kreatív fórum kínál majd képzési programokat és eszközöket ahhoz, hogy a program fenntarthatósága a jövőben is biztosítva legyen.

 

“A magyar kőszínházak és gyermekszínházak történetében egyedülálló ritkaság, hogy egy társulat egyszerre két ilyen kiemelkedő, nemzetközi érdeklődésre számot tartó programban vehet részt, és képviselheti a magyar kulturális hagyományokat és innovativitást Európa számos városában. Büszkék vagyunk rá, hogy a Kolibri Színháznak adatott meg a lehetőség” – összegzett Novák János.