Marseille-ben is felállítottuk a Binaurális sátrat

2018. 10. 11.

Novák János és Vidovszky György is részt vett a Platform Shift+ nemzetközi együttműködés október 4-7. között Marseille-ben megrendezett zárórendezvényén, amelyen a Binaurális hang kísérleti etűdünket is láthatta a közönség.

A találkozó az elmúlt négy év kiértékelésén túl lehetőséget teremtett arra, hogy a programban résztvevő országok bemutassák az együttműködés utolsó évében létrehozott koprodukcióikat, valamint hogy egy rögtönzött előadás keretében mondjanak búcsút egymásnak a partnerszínházak képviselői.

A tanácskozáson a Kolibri Színházat Novák János igazgató és Vidovszky György rendező képviselte

A rendezvénnyel párhuzamosan zajlott a Platorm Shift+ utolsó ifjúsági találkozója is, amelyen magyar részről Győri Katalin öt tanítványa vett részt a budapesti Baár-Madas Református Gimnáziumból. A hét országból érkezett diákok kevesebb mint egy hét alatt nagyszabású előadást hoztak létre, amelyet a La Friche la Belle de Mai kulturális központ teraszán mutattak be október 4-én este.

A marseille-i találkozón nagy sikerrel szerepelt a Kolibri Színház Nightmare (Rémálom) című kísérleti etűdje, amely a Platform Shift+ keretében a norvég Teatret Vårttal és a cseh South Bohemian Theatre-rel közös hármas koprodukcióként jött létre 2018 áprilisában. A három különálló etűd mindegyikében a binaurális hang színházi használatával foglalkoztak az alkotók.

A kolibris előadás egy katonai sátorban játszódik, ahova a néző egyedül lép be fülén fejhallgatóval, amin keresztül egy binaurális technikával rögzített hang-montázst hall. A tízperces séta során a sátor függönyökkel elválasztott részeiben újabb és újabb meglepetések érik: nemcsak a fülét „csapják be”, hanem a térérzetét is…

      

A produkció létrehozásában és előadásában hárman vettek részt: egy színész – Blahó Gergely / Ruszina Szabolcs -, egy látványtervező, aki maga is szerepbe lép az egyik belső helyszínen – Pajor Patrícia –  és a rendező, Vidovszky György, aki az előadás közben élő videófelvételt és montírozást készít.

Az alkotók: Blahó Gergely, Pajor Patrícia, Vidovszky György

A Nightmare marseille-i szereplése része volt annak a tíznapos turnénak, melynek során a produkció elutazott elsőként a norvégiai Alesundba, majd az angliai Yorkba, hogy utolsó állomásként bemutatkozzon a Platform Shift+ záróesemény nemzetközi közönségének. A turné folyamán a stáb mintegy 6000 km-t tett meg és több mint 100 alkalommal adta elő a Nightmare-t.

 

A rendezvény utolsó napján a Binaurális hang koprodukció résztvevői – Jan Čtvrtník (CZ), Cecile Lundsholt
(NOR) és Vidovszky György – beszámolót tartottak a projektről

A szombati záróesthez Novák János Bors néni című legendás előadásának Talla-galla dalát tanította be a zenekar és az énekkar tagjainak.

Novák János és „tanítványai” a próbán

A Talla-gallával indult az ünnepi műsor