Kiemelkedően sikeres évadot zárt a Kolibri Színház

2016. 06. 22.

Az összeszokott, jó társulat az alapja a Kolibri Színház folytatódó sikerének, amit az előző szezonhoz képest megnövekedett nézőszám és bevétel is jelez – mondta el Novák János igazgató a június 21-i évadzáró társulati ülésen.

Néhány napja fejeződött be a Kolibri Színház társszervezésében megrendezett myStory Nemzetközi Színházi Fesztivál és Konferencia, amelynek sikeres lebonyolításában nagy szerepet játszott a szakmailag elkötelezett, összetartó társulat. A színház az eddigi eredmények megtartása mellett formai és tartalmi újítások jegyében zajló törekvéseit nem csak a külföldi partnerek, hanem a hazai közönség visszajelzési is igazolták – hangzott el a keddi évadzárón. A 2015/2016-os évadban három játszóhelyén közel 50 ezer néző előtt 498 előadást – köztük négy bemutatót: Emília és az angyal, akit Körmöczi Györgynek hívnak, A karácsonyi rózsa legendája, Csip-csip csóka és kettős:játék – vitt színre a Kolibri Színház, bevételeit, előadás- és nézőszámát az előző évadhoz képest növelve.

IMG_2374

A társulat

Novák János igazgató arról is beszámolt, hogy 4,2 millió forintos közlekedési támogatást nyertünk pályázaton, amiből 114 fővárosi és vidéki csoportot, összesen több mint 6000 gyermeket tudtunk hozzásegíteni ahhoz, hogy eljusson előadásainkra. A társadalmi felelősségvállalás részeként a Kolibri Színház az idei évadban négy audionarrációs előadást (Locspocs, a kis tengeri szörny, Macska voltam Londonban) is kínált vak és gyengénlátó gyermekek számára. A jövő évadban még két előadáshoz tervezünk audionarrációs kíséretet.

IMG_1337 

Audionarrációs Locspocs, a kis tengeri szörny

Színházpedagógiai programunk idén új lendületet vett: 17 előadásunkhoz kapcsoltunk dráma- illetve színházolvasó foglalkozást drámapedagógusok és színészek részvételével, ezen kívül tanárműhelyt tartottunk, valamit hospitálási és együttműködési programot indítottunk gimnazistákkal és egyetemistákkal. A teljes évadot tekintve több mint 352 színházi nevelési foglalkozást tartottunk, ami havi 35 színházi nevelési eseményt és évente 6485 gyerekkel történő találkozást jelent!

Novák János a sikerek között említette, hogy a Kolibri Színház 2014-ben újabb négy évre lehetőséget kapott két európai uniós együttműködés folytatására: a Platform Shift+, illetve a Small Size – Performing Arts for Early Years nemzetközi projektekben való részvétel lehetővé teszi, hogy újabb ifjúsági és csecsemőszínházi produkciók szülessenek a színházban.

novakjanos

Novák János

Hazai együttműködéseink közül kiemelte a K.V. Társulattal koprodukcióban készült Függésben című előadást, a Művészetek Palotájában bemutatott A rút kiskacsa című bábjátékot, valamint a Magyar Állami Operaház, a MoltOpera és a Kolibri Színház együttműködésének keretében megvalósult Szökdelés a szerájból című gyerekeknek szóló vígoperát.

A Kolibri Színház számos fesztiválon vett részt a 2015/2016-os évadban, köztük a győri Nemzetközi Csecsemőszínházi Fesztiválon, a 8. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemlén, a Small Size Napokon, a VIII. Kaposvári Nemzetközi ASSITEJ Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálén, amelynek egyben társszervezője volt, a Budapest Bábszínházban megrendezett VII. BÁBU Fesztiválon, valamint társrendezőként a Platform shift+ együttműködés keretében létrejött myStory Nemzetközi Színházi Fesztiválon és Konferencián.

kollázs_2016

Small Size Napok 2016

Több produkciónk jubilált: a Bors néni 400., a Kippkopp gyerekei és a Locspocs, a kis tengeri szörny 150., a Boldog herceg és a Moha és Páfrány 200., a Doktor Proktor és a Holdkaméleonok 50., a Klamm háborúja pedig 250. előadását ünnepelte ebben az évadban.

IMG_0957

Bors néni 400

A 2016/2017-es évadban hét premier várja a Kolibri Színház nézőit. Szabó Borbála Nincsenapám, seanyám című darabját Vidovszky György viszi színre, a Függésben című ifjúsági produkciót is jegyző Czukor Balázs pedig ezúttal a Bűn és bűnhődés osztályterem-színházi előadás rendezőjeként tér vissza a Kolibribe. A legkisebbeknek szól a Kolibri Fészek új bemutatója, Jill Tomlinson: A bagoly, aki félt a sötétben című meséje Szívós Károly rendezésében, a kiskamaszoknak pedig a Kolibri Pincében Kirsten Fuchs: Már megint kezdik! című darabja, amelyet Laboda Kornél állít színpadra. A második félévben a Mágikus állatok iskolája bemutatójára készülünk Novák János rendezésében, majd Kiss Márton viszi színre a Kolibri Fészekben Guus Kuijer: Minden dolgok könyve című előadását. Az évad végén a Platform Shift+ együttműködés keretében, az észt VAT Teaterrel koprodukcióban készülő előadást mutatjuk be – árulta el a jövő évadra vonatkozó terveket Vidovszky György, a Kolibri Színház rendezője, az ifjúsági színházi program irányítója.

IMG_2369

Az idei és a jövő évad Kolibri (+Háttér) Hölgyei és Urai: Mikuska Péter, Bornai Szilveszter, Sallay Rita, Végvári Eszter, Tisza Bea, Nizsai Dániel, Fehér Dániel

A keddi évadzárón a társulat belső művészeti elismeréseit is kiosztották. A színház társulata minden évben választ egy Kolibri Hölgyet és egy Kolibri Urat, illetve egy Kolibri Háttér Hölgyet és egy Kolibri Háttér Urat, akik kiemelkedő munkájukért a következő évadban viselhetik a címet. A kollégák szavazatai alapján idén Molnár Zsófia Boróka és Nizsai Dániel színészek, illetve Végvári Eszter művészeti titkár és Mikuska Péter video-technikus érdemelte ki az elismerést. Az évadban a legtöbbször – 211 alkalommal – Alexics Rita lépett színpadra, őt 187 fellépéssel Megyes Melinda, majd 183 előadással Ruszina Szabolcs követték. A színház számára külön megtiszteltetés, hogy Novák János igazgatót idén a Terézváros Díszpolgára címmel tüntették ki, Orosz Klaudia pedig elnyerte a Látványtér 2015 „Az év jelmeztervezője” szakmai díját.

Az évadzárót követően a Kolibri Színház művészeiből álló fúvószenekar vizsgakoncertjét hallgathatták meg az érdeklődők.

IMG_2382

A fúvósvizsga

Fotók: Szántó Fanni