Ki az a Jo Nesbø?? – 10 pontban a Doktor Proktor szerzőjéről

2013. 12. 07.

Január 11-én mutatjuk be a krimiszerzőként ismert, norvég Jo Nesbø első gyerekkönyvének adaptációját Doktor Proktor avagy támadnak a holdkaméleonok címmel. A kalandos történet kalandos életű szerzőjéről olvashatnak.

Január 11-én mutatjuk be a krimiszerzőként ismert, norvég Jo Nesbø első gyerekkönyvének adaptációját Doktor Proktor avagy támadnak a holdkaméleonok címmel. Az alábbiakban a kalandos történet kalandos életű szerzőjéről olvashatnak.

 

nesbo

 

1. Nesbø nevét, bármilyen furcsán hangzik is, ö-vel a végén kell kiejteni: nagyjából úgy, hogy ‘jó neszbő’.

 

2. Nesbø rocksztárból lett bestseller-író. Bandáját Di Derre-nek hívják, a kilencvenes évek második felében ők voltak a második legmenőbb együttes Norvégiában, két lemezt adtak ki.

 

3. Jo Nesbø 19 éves koráig hivatásos labdarúgónak készült. Az A-osztályban játszott, de egy térdsérülés miatt kénytelen volt letenni a focista-karrierről. Közgazdász diplomát szerzett, majd dolgozott szabadúszó újságíróként, pénzügyi elemzőként, taxisként is. „A foci minden időmet elvette, nem sokat törődtem a tanulással. A gimnázium végén, mikor kezembe adták a bizonyítványom, cseppet sem lepődtem meg a gyalázatos jegyek láttán. Sajnos rá kellett döbbennem, hogy nem sok lehetőségem van továbbtanulni. Vettem egy nagy levegőt, és jelentkeztem katonai szolgálatra Norvégia legészakibb részére. Az ott töltött három év alatt minden éjszakám és hétvégém azzal telt, hogy bepótoltam a gimnáziumi lemaradásomat. Sikerrel” – nyilatkozta.

 

4. Az amerikai kiadások új Stieg Larssonként hirdetik Jo Nesbot a könyvek borítóján, pedig Nesbø regényei megelőzték Larsson Millenium-trilógiáját (az első Nesbø -krimi 1997-ben jelent meg Norvégiában, 2006-ban angol fordításban; míg A tetovált lány csak 2005-ben svédül és 2008-ban angolul). “A borító a marketingről szól. Lehetne rosszabb is, írhatnák az is: az “új Dan Brown” – válaszolta egy újságírói kérdésre.

 

 

5. Többször felkérték, hogy írjon forgatókönyvet, de ő többnyire nemet mondott. “Már kaptam felkéréseket, sőt egy tévésorozaton volt is alkalmam dolgozni. Amikor könyvet írok, én vagyok a rendező, én irányítom az összes szereplőt, és nem kell olyan dolgokon agyalnom, mint a költségvetés. A forgatókönyvírás alárendelt szerep, és nem vagyok olyan típus, aki jól viseli, ha a sztori tizennegyedik verzióját kérik be tőle. Legkésőbb a második verziónál én már a maximumomat nyújtom, és nem érzem, hogy ahhoz képest javítani tudnék azon, amit ott leírtam” – mondta ennek kapcsán.

 

6. Fejvadászok című regényéből és Jackpot című történetéből már készült filmváltozat, a hírek szerint Martin Scorsese rendezi az első angol nyelvű filmadaptációt. Ez a Hóember című regényből készülne, ami a hetedik kötet Nesbø Harry Hole-krimisorozatában. Hole egy alkoholista, szabályokat nem tisztelő, ámde zseniális oslói nyomozó, aki bonyolult és kegyetlen gyilkossági ügyeket göngyölít fel. Nesbø egy interjúban elárulta, a főszerepet valószínűleg Leonardo DiCaprio fogja játszani.

 

7. Nesbø jobban szeret gyerekkönyveket írni, mint krimit. “Azért senki ne gondolja azt, hogy a gyerekkönyvek írása olyan, mintha vakációra mennék. Ugyanolyan kemény munka, csak egy másik univerzumról van benne szó. Az viszont igaz, hogy egy fokkal jobban élvezem a munkát olyankor, ha gyerekeknek írhatok” – fogalmazott egyszer.

 

nesbomagyarorszagon

 

8. Nesbø nemrég úgy döntött, hogy karrierjét írói álnéven folytatja, bár nem titokzatoskodott, és bő egy évvel az első Tom Johansen néven publikált regénye megjelenése előtt már bejelentette, mire készül.

 

9. Jo Nesbø minden télen Thaiföldön nyaral, ahol három hónapig sziklát mászik. Ez a hobbija.

 

10. “Egy jó író jó idegenvezető is” – így hangzik Jo Nesbø ars poeticája.

 

IDE KATTINTVA KOLIBRI KIADÓ KÖNYVCSOMAGOT ÉS BELÉPŐT NYERHETNEK a Doktor DOKTOR PROKTOR BEMUTATÓJÁRA!