Kettős jubileumot ünnepeltünk: TODA 250 – Tekergő 150

2018. 01. 22.

Alkalomhoz illően, a Kolibri 25 – Jubileumi mustra első napján jubilált két csecsemőszínházi előadásunk.

Tekergő 150

A Kolibri Színház 25 éves fennállása alkalmából rendezett jubileumi mustra első három napján a legkisebbeknek szóló előadásokon és a hozzájuk kapcsolódó szakmai beszélgetéseken, találkozókon vehetnek részt nézőink, vendégeink. A Small Size Fesztivál keretében játszottuk két legsikeresebb csecsemőszínházi előadásunkat: A TODÁt immár 250-edik, a Tekergőt pedig 150-edik alkalommal!

Büszkén mondhatjuk el, hogy a Kolibri Színház TODA – a csoda gyereknyelven című, 2005-ben debütált produkciója az első csecsemőszínházi  előadás Magyarországon.  

Török Ági, Tisza BeaSzívós Károly és Bodnár Zoltán közös alkotása a bölcsődék magyar népzenei világára építve, átváltozó, puha kockákat felhasználva született, és a világ minden táján sikert arattak vele. Az alkotók „a bábozás legmodernebb irányzatait és a babákkal való játék legősibb gesztusait ötvözik előadásukban” – olvashatjuk az elődás leírásában. Orosz Klaudia tervező bábjai egyszerű, geometrikus játékelemekből összeállíthatóak, és a nézők szeme láttára öltenek új és új formát a játék során. Az átváltozásokat énekhang és Novák János improvizált zenei kísérete teszi még változatosabbá.

TODA 250

Magyarországon a Kolibri Színház karolta fel először a csecsemőszínházi kezdeményezést, amelyet egy norvég író indított útnak. Az Európai Unió által 2003-2006 között támogatott norvég, francia, olasz, finn, dán és magyar összefogásból született Glitterbird – Art for the Very Young volt az első csecsemőszínházi projekt, amelyben a Kolibri Színház részt vett. Ennek keretében mutatott be 2005-ben három csecsemőszínházi darabot, köztük legelső saját produkciójaként a TODÁt.

„A TODA olyan jól sikerült, hogy utána nehezen és kicsit félve fogtunk bele egy újabb csecsemőszínházi előadás elkészítésébe” – vallotta Novák János a mustra keretében tartott szakmai beszélgetésen. Hogy végül mégis belefogtak, annak legékesebb bizonyítéka a Tekergő című előadás, amely 2009 óta kápráztatja el a Kolibri Fészek legfiatalabb közönségét.

Tekergő 150

Az Orbán Ottó verseire épülő Tekergő egy varázslatos utazás a gyerekszobában, a kertben, földön, vízen, levegőben és a csillagok között. „Orbán Ottó költeményei mára klasszikussá váltak. A Kati-patika vagy még inkább az Eszterlánc kötetek rímei minden kisgyerek számára ismerősen csengenek” – érvel Novák János, az előadás rendezője, miért a Kossuth- és kétszeres József Attila-díjas költő műveit választották a Kolibri csecsemőszínházi produkciójának alapjául. – „Ezek a versek a legkisebbek számára varázsversek. Áthatja őket a költő lányai iránt érzett szeretete. Én is a lányaim iránti rajongásból zenésítettem meg ezeket a szövegeket. Esténként így meséltem, daloltam nekik.”

Az előadás dramaturgja Orbán Eszter, tervezője Orosz Klaudia, a zeneszerző Novák János; a háttérképek megjelenítéséért Reymeyer Dóra felel, Novák János rendező munkáját Vajdai Veronika segíti. Akik az előadást játsszák: Alexics Rita, Megyes Melinda, Mészáros Tamás és Ruszina Szabolcs.

TODA 250

A Tekergőt legközelebb január 28-án, vasárnap, 10:30 órakor láthatjátok a Kolibri Fészekben, a nemzetközi Small Size Napok keretében.

A TODA című előadást pedig legközelebb február 24-én, szombaton, 9:30 és 11 órakor játsszuk a Kolibri Fészekben.