Jön a Small size projekt következő darabja

2013. 09. 10.

A Small size európai uniós együttműködés keretében készül az idei évad első bemutatója, a Pont, pont, vesszőcske. Az együttműködésről olvashatnak Novák János szavaival.

ÚTIBESZÁMOLÓ

Small Size Artistic Directors1 Meeting

Ljubljana, 2013. augusztus 30. – szeptember 1.

Novák János

 

A Small Size, Big Citizens európai uniós projekt keretében – mely 2009-től 2014 februárjáig tart – tizenegy ország tizenegy társulata arra szövetkezett, hogy az együttműködés során a 0-6 éves korosztály számára művészeti produktumokat alkossanak. Munkálkodásukkal szeretnék megerősíteni a kisgyermekek azon jogát, hogy már a legkisebb koruktól alkalmuk legyen olyan örömteli, művészeti értéket hordozó előadásokkal találkozni, amelyek elősegítik érzelmi intelligenciájuk és készségeik fejlődését.

 

A saját országaikban és a fesztiválokon megjelenő előadások létrehozása mellett a résztvevő színházak művészeti vezetői számára az együttműködés irányítói és koordinátorai időről időre olyan összejöveteleket szerveztek, amelyeken mód nyílt egymás munkáinak, az alkotók szempontjainak jobb megismerésére, a művészi hatások elemzésére.

 

IMG_9354

 Török Ágnes és Novák János

Az öt év során a németországi Hamm városában, Budapesten, Helsinkiben, és legutoljára Ljubljanában rendeztek ilyen 2-3 napos találkozót a művészeti vezetők számára. Az elemzések metodikáját Gerd Taube frankfurti egyetemi tanár vezetésével alakítottuk ki, találkozóról találkozóra más és más szempontot állítva vizsgálódásunk fókuszába. Általában az előadásokról készült felvételek jelentették a kiindulópontot.

 

A kijelölt szempontok vizsgálata abban erősítette meg a közreműködőket, hogy megfigyeljük – mások előadásait elemezve – a saját előadásainkban is figyelembe vett színházi hatások működését. Arra kerestük a választ, hogy egy-egy előadásban hogyan teremt kapcsolatot a művész a közönségével, hogyan alakítja ki a színpadi rituális teret. Figyeltük, mikor nyitnak a színészek a nézők felé, lebontva ezzel a színpadi tér körül elképzelt negyedik falat, és mi az, amit az előadások végeztével hazavihet majd magával a néző.

 

Budapesten a nyelv szerepét vizsgáltuk jeles tudósok segítségével, sámán énekesnő közreműködésével, a magyar költészet legkisebbek számára írt remekeit bemutatva. Helsinkiben a vizsgálódás elméleti hátterébe is beletanultunk, a szokásos rekonstrukciós analízis módszerei helyett a riportanalízis eszközeit alkalmazva próbáltunk közös tanulságokat levonni a látottakról.

 

Az elméleti vizsgálódások mellett ki-ki beszámolt az addig elvégzett munkáról, az együttműködés gazdasági paramétereit egyeztetve a többiekkel.

 

A Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színházban az elmúlt években a Small Size, Big Citizens keretében először az Orbán Ottó szövegeire épülő Tekergő, illetve a Marék Vera meséjét feldolgozó Kipp kopp gyerekei előadásokat készítettük el.

 

Most harmadik produkciónkra készülünk, melynek címe: Pont, pont vesszőcske. Az előadást a világhírű gyerekszínházi szakember, a németországi Helios Színház művészeti vezetője, Barbara Kölling rendezi. A darabban, amelyet szeptember 14-én mutatunk be, agyaggal és faágakkal mesélünk kicsiknek és nagyoknak a világ keletkezéséről – három színész: Tisza Bea, Ruszina Szabolcs, Czupi Dániel, és egy zenész, Bornai Szilveszter előadásában. A tervező: Orosz Klaudia.

 

A Small Size, Big Citizens együttműködésben a közös munkát 2014 februárjában írországi fesztivállal zárjuk, ahol minden résztvevő ország két produkcióját mutatja be.

 

A záró rendezvényt megelőző utolsó, ljubljanai művészeti vezetői találkozónkon különös hangsúlyt kapott az összegzés, az eddigi munka értékeléséhez kapcsolódó különféle vélemények megismerése. A beszélgetések során egy-egy fogalomba próbáltuk sűríteni a közös munka céljával és jelentőségével kapcsolatos gondolatainkat.

 

IMG_8546

Pont, pont, vesszőcske

Együtt fogalmaztuk meg azt a vágyunkat, hogy szemben az egyre terjedő uniformizálással, az Európai Unió minden termékére kiterjedő szabványosítással, a kultúrában meg kell őriznünk a sokszínűséget, a különbözőséget, a nemzeti sajátosságokat. A gyerekszínházak helyzete, támogatása, elismertsége országonként változó, más és más struktúrában kell, hogy érvényesüljön színházaink értékteremtő hivatása. Minden művésznek éreznie kell, hogy melyek azok az adekvát művészi formák, melyen keresztül saját országának kulturális gyökereiből erőt merítve igazi művészi értéket hordozó produkciókat hozhat létre a legkisebb nézők számára. A közös elemzéseknek hála új szempontokat kaptunk előadásaink művészi hatásainak vizsgálatához, gazdagodott művészi eszköztárunk. Megerősített minket abban a hitünkben, hogy előadásaink színházi, művészi és emberi vonatkozásban is valódi értéket kell, hogy közvetítsenek legkisebb nézőink számára. 

 

A ljubljanai találkozó annyiban tért el az előzőektől, hogy nem egymás előadásait elemeztük, hanem a világhírű svéd rendezőnő, Suzanne Osten Baby Drama c. filmjét.

 

Az évekkel ezelőtti svéd csecsemőszínházi előadás magas szakmai színvonalon közvetítette a rendezőnő sajátos világlátását, szociális nézőpontját, tehetségét. Az előadás jeleneteit svéd és francia pszichológusok elemzései, a közreműködő színészekkel és a gyermekek szüleivel készített riportok színesítették. Az előadást 15 csecsemőnek és szüleiknek tartották. A film bemutatta azokat a közös gyakorlatokat is, melyek során a művészek felidézték magukban a születés drámáját, különleges, meghatározó élményét. A darab címe mégsem ebből származik, a rendezőnő dialógusként értékeli, drámai momentumnak tartja a közös térben egymással kapcsolatba kerülő színészek akcióit, akkor is, ha a cselekvésekhez nem kapcsolódik szöveg.

 

Az évente 1200 előadást teljesítő ljubljanai gyerekszínház a város egyik kiemelt pontján, gyönyörű környezetben található. A régi épületben több színházterem, próbahelyiségek, shop-ok és egy kávézó szolgálja a közös munkát. Első délelőtt a színpadon kialakított apró nézőtéren, valódi gyerekközönség előtt láthattuk a színház színvonalas saját produkcióját.

 

reggel

Ezt a fényképet a ljubljanai út során készítette Novák János.

 

Élményekben és szakmai munkától megerősödve készülünk saját bemutatónkra a Pont, pont vesszőcskére és a Small Size, Big Citizens együttműködés 2014-es záró rendezvényére.

 

Budapest, 2013. szeptember 9.

Novák János

ügyvezető igazgató